Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektor ssący - nie działa regulator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie mam problem z kolektorem ssącym, a właściwie z tą dźwigienką regulującą otwieranie klap czy jakoś tak. Nie znam się na tym, wiem tylko, że potrzebuję tę plastikową puszkę z tą dźwigienką i ze sprężynką (tak pisali użytkownicy na forum, że tam nie ma membrany tylko sprężynka). Pytanie, bo szukając na forum i na serwisie aukcyjnym widzę cały kolektor ssący, tylko pytanie, skąd mam mieć pewność, że tam ten regulator będzie działał? Mechanik nie potrafił tego naprawić ani nawet znaleźć sprawnej części żeby mi wymienić. Więc szukam pomocy tutaj. Czy muszę kupić cały kolektor ssący? Jakie jest oznaczenie tej części, bo szukając na forum znalazłem oznaczenie z etki, ale nie wiem czy do każdego silnika jest takie samo.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

w aso można kupić cały ten mechanizm regulacji z kolektora ssącego

nr. części; 06B133619A ale cena około 1000zł :facepalm:

spokojnie kupisz cały kolektor ze sprawnym mechanizmem za około 40 zł (sam za tyle sprzedałem)

ten regulator łatwo sprawdzić, wystarczy do tej gruszki u góry wężyk i ''pociągnąć'' powietrze, dźwignia ma się unieść a później, gdy w gruszce brak podciśnienia opaść, dodatkowo sprawdź sobie też zaworek który steruje tą gruszką, czy on jest sprawny.

est-flejta-vpusknogo-kollektora-dvigatel-aptadr-b-a.jpg

Opublikowano

Dzięki, a jak będę szukał na jakimś szrocie tej części, to ważne do jakiego modelowo silnika, mam na myśli to oznaczenie ARG ? Czy tylko benzyna 1.8 wystarczy?

Opublikowano

wystarczy żeby był z 1.8 i plastikowy, bo były też kolektory żeliwne o zmiennej długości ale to przed 98 rokiem, po 99 wszystkie były plastikowe takie jak u Ciebie

Opublikowano

no jak by co mam kpl kolektor z arg

Opublikowano

Ok, dzięki za pomoc, kolego 15lolo wysłałem do Ciebie pw :)

Dzięki Panowie.