Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wahacze, anory i sanki - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje porady w sprawie przedniego zawiasu, 16000km ( rok i 9 mc) temu wymienione zostało całe na Lemy przez mechanika i juz jedna strona stuka.

Pytanie brzmi jak dobrze sprawdzić które są do wymiany ?

Stuki tylko z lewej strony na poprzecznych nierównościach. Podobno najszybciej lecą górne, teraz moje pytanie jak je samemu sprawdzić ?

Przestałem juz wierzyć mechanikom i sam staram sie naprawiać. Dla przykładu jak diagnozowałem przednie zawieszenie przed wymianą to każdy z mechaników w 2 stacjach diag. i 2 warsztatach mówił\ o innych wahaczach do wymiany a tłukło się juz sporo więc skołowany wymieniłem komplet bo miało być na 40-60kkm i d*pa, po 16kkm sie sypie.

Dodatkowo planuje wymienić tez amory bo ubiegłej zimy wydawało mi sie że przy mrozach to strasznie twardnieją i pierwszy 1km to zawias stukał jak by był na samych wahaczach.

Możecie doradzić jak je samemu wymienić i co do tego jest potrzebne ? (ściągacze ? )

Aha i jeszcze mam pytanie o sanki pod silnikiem (mam zerdzewiałe strasznie) może ktoś wie jak sie je wymienia ? (silnik podwiesić trzeba ? jakie części nowe )

Pozdrawiam i za info dziękuje :)

P.S. Co myślicie, że lemy po 16kkm siadają ? (kupione od pewnego źródła)

Opublikowano

Podjedz na stacje diagnostyczną i za parę zł ci sprawdzą,będziesz miał pewność

Co do lem, zmieniałem trzy lata temu i zrobiłem ok 60 tys i jest ok

Opublikowano
  • Autor

No osobiście to nie potwierdzę tej opinii o jakości :( chyba że reszta mi wytrzyma jeszcze 44kkm to uznam że te co wymienię miałem jakieś wadliwe.

Na stacji diagnostycznej to mi powiedzą, że jak juz stuka to najlepiej komplet wymieniać i na 60kkm będzie spokój :(

Opublikowano

W wymianie wahaczy jest pewna sztuczka. Chodzi o montaż wahaczy pod odpowiednim kątem.

Opublikowano
  • Autor

keepper45 - możesz rozwinąć ?, no podziel sie wiedzą :)

wiem, że przykręca sie je ostatecznie w pozycji roboczej auta, ale o odpowiednich kątach to nic nie wiem :(

Opublikowano

niema kątów odpowiednich , zakładasz opuszczasz auto parę razy naciskasz z każdej strony za błotnik żeby się wszystko ułożyło i dokręcasz z kanału , potem tylko kontrola zbieżności i tyle.

Co do sanek to szczycić rdzę i umaluj na przykład chemorajtem albo śnieżką na rdzę najlepiej w kolorze czarnym można jeszcze dać potem konserwacja i spokój.