Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o numer Ezektora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Może ktoś podrzucić numer ezektora do 1.8t avj 2001r i ewentualnie podpowiedzieć gdzie się znajduje i jak wygląda jego wymiana.

Dzięki:hi:

Opublikowano

wymiana prosta, sciagasz wezyki wyjmujesz stary i zakladasz wszystko na nowy

numer ezektora to 058133753B

tak wyglada

5044d1190042525_boost_loss_058133753b.jpg

<br /><br />

znajduje się na wezach idacych z kolektora ssacego zaraz za nim, widac go odrazu po podniesieniu maski za kolektorem ssacym blizej sciany grodziowej po lewej od zbiorniczka :)

Opublikowano

a że tak spytam za co on jest odpowiedzialny?

Opublikowano

trzyma cisnienie ktore wspomaga pompe hamulcowa w czasie hamowania po gaszeniu silnika chyba, powinien puszczac powietrze tylko w jednym kierunku, gdzies byl rysunek jaki kierunek przeplywu jest jedyny sluszny

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź zamówiony będzie na poniedziałek:hi:Ogólnie wymieniłem turbine w tym tygodniu i czyściłem odme a mimo to nadal dmucha mi z korka wlewu oleju ale wyczytałem że jak wymienię ezektor to auto znowu będzie swobodnie oddychać i turbo dłużej pożyje:decayed:

A możesz jeszcze podrzucić numer odpowietrznika skrzyni korbowej? Ciężko z dostępem?

Opublikowano

kolego dmucha ci z otworu wlewu oleju jak odkręcisz korek na odpalonym aucie?to z tego co wiem to zawsze będzie troche dmuchać

Opublikowano

co do dmuchania, u mnie tez dmucha, i wielu osobom, i jest to uwazane za calkiem normalne w 1.8t

a co do odpowietrznika to odpowiednio

06A103213F - pierwsze kolanko odmy od mocowania podstawy filtra oleju i samej odmy skrzyni korbowej (samo gniazdo raczej sie nei zuzywa i zwykle wystarczy je przeczyscic bo nie jest plastikowe)

06A103247 gumowy trojnik co się zwie obudową tego zaworka -> 035103245A zaworek zwrotny odmy, zaworek tez warto wymienic, za zaworkiem jest wlasnie wąż idący chyba do ezektora i warto go tez sprawdzić bo jak jest nieszczelny to może zasysać lewe powietrze

sama wymiana jest prosta, ale po zdemontowaniu kolektora ssacego, sam demontaz kolektora to kwestia zdjecia listwy z wtryskami, zdjecia rury z przepustnicy, odkrecenie lapy pod nim i zdjecie reszty wezy, sam kolektor przykrecony na nakretki 10mm do szpilek, nowa uszczelka pod niego tez sie przyda, kosztuje grosze w ASO

Opublikowano
  • Autor

Na luzie przy odpalonym aucie dmucha jak położę nie zakręcony korek to drga. Pamiętam że jak go kupiłem to nie dmuchało i czytałem że powinno delikatnie zasysać. Ogólnie może jestem przewrażliwiony:decayed: A dziś jeszcze pojawił sie błąd 17545 (dość częsty w silnikach ALT) dotyczący biegu jałowego ale na razie po przejechaniu ponad 120km nie powrócił a sposobem na niego jest ten odpowietrznik przynajmniej w ALTekach a koszt około 30zł :D

---------- Post dopisany at 00:20 ---------- Poprzedni post napisany at 00:15 ----------

Zapożyczone z innego forum ale chyba nikt się nie obrazi jak wkleję ogólnie wiele razy w różnych tematach przewija się tam motyw z kartką:kox:

[TABLE=class: full, width: 10, align: center]

[TABLE=class: forumline, width: 100%]

[TD=class: row1, width: 100%, bgcolor: #EFEFEF][TABLE=width: 100%]

[TD=colspan: 2][TABLE=width: 90%, align: center]

dragon36 napisał/a:

[TD=class: quote, bgcolor: #FAFAFA][TABLE=width: 90%, align: center]

Badix napisał/a:

[TD=class: quote, bgcolor: #FAFAFA]Tu będe strzelał ale czy czasem nie jest obieg zamknięty w komorze silnika i jest to czymś normalnym jak dmucha po otwarciu korka ?

Tak sie sprawdzało w starych silnikach ale w nowej generacji jest tak samo ?

Może ktos obezbaby w temacie cos skrobnie.

[/TABLE]

Wlasnie dzis gadalem ze znajomym mechanikiem i doszlismy do wniosku ze skoro to uklad zamkniety i ma byc szczelny to jak sie odkreci wlew oleju nadcisnienie bedzie uchodzic wlasnie tam a nie odmami bo porostu korkiem jest najlatwiej i dlatego test z kartka papieru wydaje mi sie niezbyt wiarygodny[/TD]

[/TABLE]

ja na tez nie wiezyłem dopóki sam nie wymieniłem ezektora i nie udrożnilłem odm. znajomy tez mówił żeby z kartką próbować ja nie wiżłem dopóki sam sie nie przekonałem. ale to prawda.[/TD]

[TD=colspan: 2]_________________[/TD]

[/TABLE]

[/TD]

[/TABLE]

[/TD]

[/TABLE]

Opublikowano

Sprawdź jeszcze rurkę idącą z pokrywy zaworów, czyli odme głowicy, w starych aebach tego nie było i może dlatego nam dmucha z korka bo nie ma skąd indziej

Wysłano z HTC EVO 3D X515m z użyciem Tapatalk