Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ubytek płynu chłodzącego ze zbiorniczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie jestem nowy a mam taki problem w swojej audi a4 b5 ze ubywa mi płynu ze zbiorniczka jak zauwarzyłem to wycieka spod spodu zbiorniczka z tego króćca jak sprawdzałem węże to są twarde a auto nie kopci i chodzi tak jak powinno wymieniłem korek i prze 2 tygodnie bylo ok ale teraz niestety jest dalej tak samo

Opublikowano

u mnie tez czasami ucieknie troche plynu przez ten kruciec ale czemu to jeszcze nie doszlem do tego

Opublikowano

Uszczelka pod głowicą.:shock3:

Opublikowano

ale auto mi nie kopci i buta ma takiego jak ma miec jak zmieniłem korek to było ok ale znow to samo jest a mogą być jakieś inne przyczyny??

Opublikowano

To że nie kopci i ma buta nie oznacza że uszczelka jest ok. Silnik najprawdopodobniej( dokładnie głowica) ma mikro pęknięcie , albo niewielką nieszczelność uszczelki pod głowicą i dopiero jak osiągnie temp.roboczą silnika to się ujawnia i pompuje układ chłodzenia , proponuje udać się do kumatego mechanika który umie to zdiagnozować. Korek ma w sobie zawór który upuszcza nadmiar ciśnienia żeby Ci węży i chłodnicy nie rozerwało. Taką głowice oddaje się do firmy która posiada piec i spr.szczelność na gorącej głowicy.Jeżeli silnik się nie przegrzewa, termostat puszcza na długi obieg ,chłodnica jest drożna,to na 99% obstawiam głowice , z resztom taka przypadłość TDI.

Opublikowano

u mnie wszystko jest drozne .termostat ok. a tez sie wytwaza cisnienie nie wielkie ale jest i tez lubi sobie np jak odkrece korek od zbiorniczka wyrow. to czasami tym wezykiem u dolu zbiorniczka poleciec troche plynu.

Opublikowano

To jest 95 rok, być może zmęczenie materiału. Plastik również się utlenia i pęka. Radziłbym demontaż zbiorniczka i sprawdzenie wszystkich wlotów i wylotów oraz węży gumowych.

Opublikowano
u mnie wszystko jest drozne .termostat ok. a tez sie wytwaza cisnienie nie wielkie ale jest i tez lubi sobie np jak odkrece korek od zbiorniczka wyrow. to czasami tym wezykiem u dolu zbiorniczka poleciec troche plynu.

To jest normalne , jak odkręcisz go szybko, spróbuj powoli upuszczając powoli ciśnienie .

Opublikowano

Nelson o czym ty mowisz??? wlasnie o to chodzi ze powoli upuszczalem cisnienie

Opublikowano
Nelson o czym ty mowisz??? wlasnie o to chodzi ze powoli upuszczalem cisnienie

To kiedy w końcu wywala ten płyn, na zakręconym korku , czy podczas odkręcania korka ?

Opublikowano

na zakreconym i podczas odkrecania. ale przewaznie podczas odkrecania. wywali go gdzies tak ze 100 ml

Opublikowano

Jak wywala na zakręconym to głowica do sprawdzenia,pompuje układ.

Opublikowano

czyli musze glowice zrzucic. z reszta nie ma co sie dziwic bo auto ma nalatane 320 tys