Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duże spalanie- brak błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,

Auto to A4 2.4 v6 ALF w tiptronicu z gazem sekwencją Stag ,autu dolega duże spalanie teraz ok 20-23 l wcześniej trochę mniej ok 18l,jazda codzienna to ok 10 km i z powrotem po mieście, trasa ok 15, jazda spokojna ,przy ruszaniu spalanie chwilowe to ponad 50l lekkie dodanie gazu to ok 25-30l i w górę podczas jazdy ,po podpięciu pod kompa brak błędów ,wiem że to v6 ,automat i duża pojemność ale to spalanie to chyba przesada,proszę o pomoc co sprawdzić ,posiadam vaga ,ale jestem w tym totalnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość.

Auto mam niedługo i prawie od razu założyłem gaz ,ale wydaje mi się ,że benzynki palił mi dużo mniej,

czasy wtrysków na gazie prawie takie jak benzynki,po odłączeniu przepływki lub sond brak różnicy w pracy silnika auto ładnie odpala silnik pracuje równo jedynie kopci na gazie z wydechu na biało jak dla mnie trochę za dużo ,ale to chyba wina niskiej temperatury .

proszę o pomoc

Opublikowano

Zrób 100Km na samej benzynie i zobacz ile spali jeśli wyjdzie mniej tzn że trzeba wyregulować instalację gazową. Spalanie wyliczasz na podstawie tankowania czy z komputera?

Opublikowano

czujnik wody i termostat do sprawdzenia

ewentualnie do wymiany

Opublikowano

Zdecydowanie za duże spalanie. W mojej 2.8 pali mi do 17 litrów gazu przy mocniejszym ciśnięciu po mieście. Normalna jazda do 14-15, a w trasie 11-12.

Przy trzymaniu prędkości 100-120km/h na kompie mi wyświetla < 10l. U mnie też trochę kopci nieraz na biało więc tym bym się raczej nie przejmował.

Opublikowano
  • Autor

benzynki teraz raczej pali mi tak samo dla pewności pojezdze na benzynce ,spalanie gazu jest z kompa i pokrywa mi się na stacji + 0,5 l ,u gazowników byłem niedawno właśnie z powodu dużego spalania i z gazem niby wszystko ok ,jak sprawdzić ten czujnik wody, bo z termostatem chyba wszystko ok ładnie się nagrzewa i trzyma 90 st

Opublikowano

zagrzej go do 90 stopni co pokaze ci na zegarach sprawdz ile masz na climatroniku kanal 49 i na vag jaka jest temperatura. potem ile pompuje ci przeplywka na jalowym i jak oscyluje sonda, moze byc padnieta. po miescie powinien palic ci do 14 przy mocniejszej jezdzie a w trasie powinno spasc do 9-11 l. swiece kiedy wymieniane? filtry powietrza paliwa?

Opublikowano
  • Autor

wykręciłem świece czarne ,wtyczki od sond spryskałem wd 40 potem przejażdżka na kompie spalanie jakby spadło auto jechało normalnie,zgasiłem auto, potem podpiąłem pod vaga silnik odpaliłem i się zaczęło jedna sonda od -7 % do 0,8% druga 0% czyli padła wcześniej obie pracowały podobnie jak tak pierwsza ,temperatura 87 st. ,a przepływka 3,96 - 4,09 ,i wyskoczył błąd 2 sondy ,a więc wziełem znów wd psiknąłem jeszcze raz w kostki przejażdżka i auto muł i jeszcze raz vag , teraz obydwie sondy 0,0 i wyskoczyły błędy 16518 ,16538 czyli sondy i tryb serwisowy po próbach wypinania i wpinania kostek na vagu wyskakuje 25% i zaraz 0%.

Pytanie czy te sondy padły bo miały paść czy ja coś sknociłem ,drugie pytanie co sądzicie o sondach firmy GETZ

SONDA LAMBDA AUDI A4 A6 A8 SEAT VW GOLF PASSAT POL (2712385285) - motoAllegro ,czy może lepiej uniwersalne bosh ,ntk,ngk

pozdrawiam

Opublikowano

masz log jak oscyluja sondy ?

Opublikowano
  • Autor

teraz to one pokazują 0 blok 01 ,wcześniej w vagu pokazywały jakoś w % od -7 do 0,8% na wolnych obrotach ,a co do logów to kiepska sprawa a raczej czarna magia

Opublikowano

temperatura na zewnatrz spada to spalanie wzrasta ...

Opublikowano
teraz to one pokazują 0 blok 01 ,wcześniej w vagu pokazywały jakoś w % od -7 do 0,8% na wolnych obrotach ,a co do logów to kiepska sprawa a raczej czarna magia

mi nie chodzi o korekcje a o ich napiecie

Opublikowano
  • Autor

ok ,to gdzie to szukać mam vag com 409 i polskiego vaga 4.9,jak pisałem wcześniej z vagiem stawiam dopiero pierwsze kroki więc proszę o wyrozumiałość .

pozdrawiam

---------- Post dopisany 12-11-2012 at 20:43 ---------- Poprzedni post napisany 11-11-2012 at 22:10 ----------

napięcie 0 jedna i druga sonda i tu mam zagwozdkę czy tym wd 40 do końca uszkodziłem sondy czy szlak trafił kompa ,co sądzicie o sondach getz wiem że to szajs ,ale na ori chwilowo brak kaski ,miał ktoś do czynienia z tymi sondami

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pierwsze słyszę o sondach Goetza.

uszczelki, panewki,pierścienie i zawory to wiem że robi ale sondy????:shock3:

ogólnie Goetz to firma taka w miarę.

Opublikowano
  • Autor

sondy wymienione na nowe i nadal lipa spalanie 25 ,sondy pracują tylko jedno mnie zastanawia jedna z sond czasami się jakby wyłączała napięcie 0v i dodam gazu i znów sonda pracuje po czym znów stanie ,zauważyłem jeszcze jedno na postoju średnie spalanie drastycznie rośnie ,podpowiedzcie czy ta sonda powinna tak pracować i czy te spalanie powinno tak rosnąc, jutro postaram się zrobic w końcu logi ,jeśli macie jakieś podpowiedzi to proszę pisać

pozdrawiam