Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kasetą lub cięgnami zmiany biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem ciężko poruszającej się gałki (skrzynia manual 6-biegowa). Co najdziwniejsze na zimnym silniku po nocy gałka "chodzi" leciutko bez oporu natomiast po rozgrzaniu silnika porusza się jakby była zanurzona w gęstym smarze. Po przechyleniu w lewo lub w prawo nie chce sama powrócić do pozycji wyjściowej. Biegi wchodzą ok bez zgrzytów. Jeden z mechaników u którego byłem stwierdził że to problem z kasetą lub cięgnami. Zanim oddam auto na warsztat chciałem sam coś przy tym pogrzebać. Co może byś nie tak w kasecie lub z cięgnami? Czy są jakieś zestawy naprawcze które pomogą rozwiązać ten problem ?

Opublikowano

Miałem to samo i problem leżał nie w kasecie ale w gałce cięgła. Jeśli powód jest taki jak u mnie był to obejdziesz się bez kosztów.

Z kasety wychodzą dwa drążki jeden jest na sztywno przykręcony nad skrzynią a drugi zmienia biegi. Na końcu tego cięgła (trochę ciulate dojście) nad skrzynią jest gałka która jest tak niefortunnie umiejscowiona, że spust wody z podszybia ten pod serwem akurat jest nad nią i woda systematycznie tę gałkę podlewa.:kwasny:

Zdejmij delikatnie gumę z tej gałki wepchnij smaru i powinno pomóc.

Miałem te same objawy a teraz już ładnie wszystko chodzi:banan:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego. Sprawdzę najpierw ten trop. Najchętniej wyprułbym na wierzch całą kasetę z oboma drążkami ale niestety mam założoną blokadę skrzyni biegów która to mocno komplikuje.

Opublikowano

oby to było co u mnie, bo trochę grosza by zostało w kieszeni.

Powiem Ci, że też myślałem o wyjęciu całej kasety ale z tym jest już trochę zabawy więc się poddałem:kwasny:

napisz czy Ci to pomogło, czy trzeba szukać przyczyny jeszcze gdzieś indziej

Opublikowano
  • Autor

Ja też mam taką nadzieję choć jednocześnie w to wątpię. Zastanawia mnie dlaczego problemy zaczynają się dopiero po nagrzaniu auta. Na logikę powinno być na odwrót. Nie mam niestety ELSY ale w ETCE mocowanie kasety nie wygląda zbyt skomplikowanie. Raptem cztery śruby do odkręcenia. Dość już tego pitu pitu bo do niczego to nie prowadzi. Dziś lub w poniedziałek auto będzie u mechaniora. Na pewno dam znać z czym był problem.

---------- Post dopisany 23-11-2012 at 19:21 ---------- Poprzedni post napisany 16-11-2012 at 08:50 ----------

Jestem już po oględzinach i w moim przypadku było właśnie tak jak napisał olek_BB. Dzięki :-) Dzisiaj z rana mechanik na próbę wypłukał te gałki jakimś specyfikiem i popsikał smarem. Uzgodniliśmy, że jeśli to pomoże to za dzień dwa nałoży tam coś gęściejszego czego woda tak szybko nie wypłucze.

Opublikowano

U mnie biegi wchodzą bez zgrzytów ale czuć lekki opór przy zmianie biegu. Zastanawia mnie ta kwestia, czy to winna oleju w skrzyni czy może cięgna?

Opublikowano
U mnie biegi wchodzą bez zgrzytów ale czuć lekki opór przy zmianie biegu. Zastanawia mnie ta kwestia, czy to winna oleju w skrzyni czy może cięgna?

sprawdź i przesmaruj pierwsze tę gałkę koszt żaden tylko trochę roboty a jeśli to nie będzie zaczniesz szukać gdzieś indziej przyczyny.

Dodam jeszcze jak pisałem maf-owi, ta gałka jest w wyjątkowo kiepskim miejscu dokładnie pod spustem wody z podszybia (tego pod serwem) i żeby uniknąć ciągłego zalewania tej gałki co u mnie skutkowało również przymarzaniem biegu zimą, warto skierować wodę z tego spustu trochę w bok. Ja użyłem kawałek dętki rowerowej - trochę dłubaniny i woda już nie leci na gałkę.

Komu w zeszłym roku przymarzały po nocy biegi mogliby też o tym pomyśleć bo mrozy idą:whistling: