Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BWT] Proszę o info nt: wad oraz zalet kosztów silnika 2.0T FSI (200KM)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli spalanie podobne do 1.8T. Mi w mieście pali około 13L trasa 9-10. Quattro + tiptronic.

Opublikowano

Spalanie w mieście to 11-13l, trasa można zejść do 8l (realnie) - wszystko zależy od nogi. Oczywiście w mieście można spokojnie przekroczyć 15l jak się pojeździ w trybie S na tipie.

I przestańcie pisać, że 2.0TFSI w mieście jest w stanie zejść poniżej 10l bo to bzdura (VW Jetta 2.0TDI miałem spalanie w mieście 8-9l). Silnik ma 100 tyś i koszty eksploatacji od ponad pół roku to paliwko (nie mniej niż 95 - takie zalecenia).

Z tego co wiem to przepustnica po 130--150k potrafi paść (koszt prawdopodobnie 2tyś.) - można ją uratować (nie zawsze) czyszczeniem i ponowną adaptacją.

Co do rozrządu to gdzieś znalazłem informację - "co 180.000 km - Czynność: * wymienić pasek zębaty napędu wałka rozrządu - tylko 2,0 FSI i 2,0 TFSI"

Koszt wymiany kompletnego rozrządu w ASO ok 1800zł.

Odnośnie skrzyń jakie są montowane z tą jednostką to zależy od napędu (Quattro to Tip, a reszta to Multi) + manual.

Podsumowując to bardzo fajny silnik z którego będziesz na pewno zadowolony. :good:

Opublikowano

Spalanie w trasie w mojej audi przy prędkości 100-110 km/h wyszło 6.8. Sam byłem zdziwiony, że tak mało. w mieście go jeszcze nie sprawdzałem, ale póki co jestem bardzo zadowolony z tego silnika. Przy wyprzedzaniu te 200km są bardzo przydatne :) Mam skrzynie manualna