Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Adaptacja przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Naczytałem się trochę na temat adaptacji przepustnicy i chciałbym wiedzieć, czy po odłączeniu akumulatora należy ją koniecznie przeprowadzić za pomocą VAGa, a może po ponownym podłączeniu zasilania następuje to samoczynnie (tzw. autoadaptacja). Jeśli nie, to jaki ma to wpływ na pracę silnika, bo już kilka razy byłem zmuszony odłączyć akumulator, a po podłączeniu nie zaobserwowałem niepokojących objawów. Czy to ma wpływ na zużycie paliwa?. Nie posiadam VAGa i jeśli to jest konieczne to jazda z tym do servisu za każdym razem może być kłopotliwe. W servisie ASO mówią, że jeśli się coś robi przy elektryce, to aby uniknąć błędów komputera, należy odpiąć akumulator.

Dla informacji:

W mojej niuni zamontowano silnik - ADR /1,8 / 125KM

(96r. - nie wiem, czy rocznik ma wpływ na zmiany konstrukcyjne i osprzętu silnika)

- sterowanie za pomocą linki gazu

- kolektor ssący aluminiowy

Czy bez względu na typ silnika, należy to zrobić i dlaczego?

Proszę, powiedzcie, czy powinienem pojechać z tym do servisu, czy dać sobie spokój.

Opublikowano

Powiem tyle, że wcale nie musisz jechać do ASO. Poszukaj jakiegoś kolegi z forum, który mieszka we Wrocku i uwów się z nim na VAGa. Zawsze to taniej wyjdzie... W sumie to mógłbyś sobie kupić interfejsik i napewno by Ci się zwróciło! Co do Adaptacji, to słyszałem i czytałem, że po odłączeniu aq zalecana jest adaptacja. Proces samoadaptacji wymaga czasu. Trzeba przejechać parę km. Tak mi przynajmniej pewien mechanik powiedział.

Opublikowano
. Proces samoadaptacji wymaga czasu. Trzeba przejechać parę km. Tak mi przynajmniej pewien mechanik powiedział.

NIE

Autoadaptacja rozpocznie się sama po podłączeniu akumulatora i włączenu zapłonu. Trzeba tylko nie naciskać niczego, a na pewno nie gazu i odczekać około 1 minuty.

Opisałem to juz na forum AKP.

Opublikowano

OK! Spoko, tak mi tylko mechanik powiedział... kolega szogun0 ma większe doświadczenie z A4 ;) Ja używam dopiero ponad 2 miechy. Dla mnie to nie problem, bo mam VAGa. U mnie nie chciała się za cholere zaadaptować, ale po przeczyszczeniu i włączeniu adaptacji pare sekund pochodziła i napis "ADP RUN" zmienił się na "ADP O.K" Pozdrawiam, HACK

Opublikowano
Witam,

Naczytałem się trochę na temat adaptacji przepustnicy i chciałbym wiedzieć, czy po odłączeniu akumulatora należy ją koniecznie przeprowadzić za pomocą VAGa, a może po ponownym podłączeniu zasilania następuje to samoczynnie (tzw. autoadaptacja). Jeśli nie, to jaki ma to wpływ na pracę silnika, bo już kilka razy byłem zmuszony odłączyć akumulator, a po podłączeniu nie zaobserwowałem niepokojących objawów. Czy to ma wpływ na zużycie paliwa?. Nie posiadam VAGa i jeśli to jest konieczne to jazda z tym do servisu za każdym razem może być kłopotliwe. W servisie ASO mówią, że jeśli się coś robi przy elektryce, to aby uniknąć błędów komputera, należy odpiąć akumulator.

Dla informacji:

W mojej niuni zamontowano silnik - ADR /1,8 / 125KM

(96r. - nie wiem, czy rocznik ma wpływ na zmiany konstrukcyjne i osprzętu silnika)

- sterowanie za pomocą linki gazu

- kolektor ssący aluminiowy

Czy bez względu na typ silnika, należy to zrobić i dlaczego?

Proszę, powiedzcie, czy powinienem pojechać z tym do servisu, czy dać sobie spokój.

jakbyś potrzebował VAG'a to posiadam interfejs i służę pomocą.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie Dzięki za zainteresowanie i pouczające wypowiedzi, jak również rozwiewające moją niepewność w tym zagadnieniu.

Kaziu_Wichura - Fajnie, że posiadasz tego typu zabawkę, jeśli faktycznie zajdzie potrzeba, to odezwę się na GG lub pw i chętnie skorzystam z twojej pomocy - Dzięki

Opublikowano
Wielkie Dzięki za zainteresowanie i pouczające wypowiedzi, jak również rozwiewające moją niepewność w tym zagadnieniu.

Kaziu_Wichura - Fajnie, że posiadasz tego typu zabawkę, jeśli faktycznie zajdzie potrzeba, to odezwę się na GG lub pw i chętnie skorzystam z twojej pomocy - Dzięki

nie ma sprawy, do usług :wink: