Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świerszczy pod maską !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czytałem o piszczeniu pasków przy silniku itp, ale u mnie zaczęło się świerszczenie w okolicy pasków po odpaleniu silnika odgłos jest taki sam nawet gdy silnik jest już zagrzany,przed świętami wracam do kraju czy może mnie coś spotkać po drodze z tym świerszczeniem i co to może być itd? Auto ma 198tyś km. a ostatnia wymiana rozrządu była przy 130tyś...

Opublikowano

myślę, że gumki w sprzęgiełku kompresora klimy

Opublikowano
  • Autor

jest jakiś sposób na sprawdzenie tego?:kwasny:

Opublikowano

masz klimę na ECON czy na AUTO?

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:10 ----------

na ECON powinno mocniej Świerszczyć :grin:

Opublikowano
  • Autor
masz klimę na ECON czy na AUTO?

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:10 ----------

na ECON powinno mocniej Świerszczyć :grin:

klima zawsze jest na AUTO ,jutro sprawdzę jak będzie na ECON....

Opublikowano
  • Autor

przełączałem klimę i nie za bardzo widać różnicę:kwasny:

Opublikowano

To na pewno nie te gumki, raczej któraś rolka popiskuje. Możliwe, że alternatora

Opublikowano

Sciagnij obudowe rozrzadu i odpal auto, zobaczysz moze pasek rorzadu??

Opublikowano

najprawdopodobniej sie okaże ze sam pasek 6PK jest zużyty i dlatego piszczy...

przy wymianie warto sprawdzić napinacz paska czy pracuje gładko w pełni swojego zakresu ruchu czy sie nie zacina,czy jego rolka nie wydaje hałasu po zakręceniu jak i warto spr wolnobieżne koło pasowe alternatora czy działa. no i jeśli w układzie znajduje się dodatkowa rolka prowadzaca(posrednia)takze pod względem hałasu ja spr w razie konieczności wymiana.

a tłumiki drgań koła pasowego sprężarki klimatyzacji sprowadza się następująco - zgaszony silnik i dłonią chwytasz za dekielek koła próbując ruszać nim na boki w kierunku jego osi i z powrotem jeśli wyczuwalny jest luz - gumki do wymiany...

Opublikowano

Witam kolegów. Mam podobny problem jak założyciel tego tematu. Mianowicie u mnie też coś świerszczy pod maską. Zrobiłem test tak jak kolega antonio

radził i wynik jest taki, gdy klime mam ustawioną na AUTO to świerszczy a jak włączę ECON to przestaje świerszczy. Czyli jak uważacie winne gumki w sprzęgiełku kompresora ? Czy można z tym jeździć czy trzeba robić na gwałt?

Opublikowano

Można, najwyżej klima przestanie działać ;)

Sent from my Atari 2600 using ...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wypowiedzi w tej sprawie i myślę że może być kilka przyczyn tak jak piszecie w/w świerszczenia, a że tak czy tak będę musiał wymienić rozrząd w niedalekiej przyszłości to tylko przybliżyło jego wymianę po powrocie do kraju....

Opublikowano

Miałem ten sam objaw... Gumki sprzęgła klimatyzacji wymienione, wszystkie rolki paska pk wymienione, rozrząd wymieniony i dalej delikatnie słychać "świerszczenie" co najciekawsze zauważyłem, że objaw ten ustał przy spadku temperatur. Wina może leżeć jeszcze w pompie wspomagania.