maf Opublikowano 17 Grudnia 2012 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam Problem trochę trywialny ale bardzo mnie wkurzający. Od dość dawna mam świerszcza w komorze silnika. Dźwięk podobny do pracującego na sucho łożyska. Trochę popiskuje, trochę buczy i plumka w takt obrotów paska. Wymieniłem już najbardziej prawdopodobne źródła tego dźwięku tj. napinacz paska, sprzęgło jednokierunkowe alt. Po każdej wymianie było nieco ciszej ale ten wkurzający mnie świerszcz i plumkanie pozostaje. Pozostały mi rolka prowadząca paska i grubsze rzeczy jak pompa wspomagania, kompresor klimy. Za co brać się teraz ? Czy u kogoś przyczyną dziwnych dźwięków była rolka prowadząca paska ?
benyA4 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Opublikowano 17 Grudnia 2012 a czy nie mozesz sciagnac paska i sprawdzic rolki bez obciazenia , luz powinien byc wyczuwalny, napewno przy pompie i klimie.
maf Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2012 Pasek już zrzucałem i rolki bez obciążenia nie wykazują oznak zużycia. Pozostaje mi dalsza wymiana. Najpierw najtańszej rolki prowadzącej a potem zabiorę się na pompę wspomagania. Mam jakieś przeczucie, że to właśnie ona jest źródłem tych dźwięków. Jakie rozmiary mają łożyska w pompie i co w niej może ulec uszkodzeniu ?
alik16 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Opublikowano 18 Grudnia 2012 mialem to samo balem sie ze to rolka napinacza ale to byla ta "tania" za 100 zl na dole .. i wszystko wrocilo do normy napisz co tam udalo Ci sie zdiagnozowac;)
maf Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2012 Byłem dzisiaj w sklepie żeby zamówić właśnie tą rolkę ale mieli tylko Optimala więc obie odpuściłem. Z tego co wyszukałem to do wyboru w zasadzie jest Febi albo oryginał z ASO. Jakiego producenta kupiłeś do swojego auta ?
alik16 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ja kupilem z febi .. jak bedziesz zamawial wiecej czesci jednoczesnie np filtry i oleje to polecam arwit.pl naprawde tanio maja ale trzeba powyzej jakies tam sumy zamowic zeby przesylka byla za free.. no i fakt ze numery czesci przydalo by sie zebys znal zeby nie bylo wymian bo dodatkowe koszty wiadomo zwiazane z przsylka dochodza... mi padlo sprzeglo tarcze sie rozsypaly to do naszego modelu w wszedzie w 4 sklepach chcieli ponad tysiaka za tarcze.... a tam kupilem komplet oryginalu luka tak jak z fabryki za 600 zl .. wiec poszukaj tam ...
Rekomendowane odpowiedzi