Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak wyczyścić smok pompy olejowej 2,8 30 V ACK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zrzucenia miski olejowej i sprawdzenia co tam się dzieje , chcę wyczyścić smok pompy.

Mam silnik ACK , oglądałem rysunki w ELSA i zdjęcia pomp na alledrogo i jestem w kropce czy aby jak zrzucę miskę to ujrzę pompę i uda mi się wyczyścić smok .

Widziałem , że nie ma tutaj smoka w kształcie rury z sitem jak w innych silnikach , a sitko wydaje mi się jest nie demontowalne od reszty pompy. Więc jak to wyczyścić ? Proszę o jakieś wskazówki .

Były chyba przynajmniej 2 wersje pomp oleju , moja chyba starsza wersja. W Silniku III generacji widzę na rysunkach normalną pompę , natomiast w II generacji ( chyba taki jak mój ) widzę rysunki wręcz "dekla" zamontowanego za Kołem pasowym od zewnątrz .

pompa_silnik_2_8.jpg

<br /><br />

pompa_silnik_2_8_jpg2.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 18:40 ---------- Poprzedni post napisany at 17:36 ----------

Sam sobie odpowiem :) , bo już trochę zorientowałem się w temacie .

Faktycznie mam ten wynalazek ze starym typem pompy ( znalazłem w sieci że były takie do 04-1997 roku , a mój jest styczeń 1997 ) . Popatrzyłem na rysunki i widzę że lepiej żeby pompa nie padła , bo inaczej trzeba zrzucić cały przód i rozrząd aby się dobrać.

Może komuś się przyda wrzucę rysunek :

7 - pompa

2- sitko

27 - ssak / pokrywa

interesuje mnie jeszcze pozycja "12"z rysunku , znalazłem opis że jest to dysza ,ale wygląda to identycznie jak zaworki zwrotne które są pod deklem w skrzyni korbowej. Może ten zaworek "12" powoduje spływanie oleju do miski ?

http://vlep.pl/bw1c0g.png