Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARM] Jak wpiąć się pod światła awaryjne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłem dziś sterownik centralnego zamka na pilot. Prawie wszystko ok, poza jednym szczegółem. W centralce sterującej centralnym zamkiem (tej zakupionej) jest wyjście na światła awaryjne informujące czy zadziałał pilot (jak zamykam i otwieram drzwi powinny awaryjne migać) i nie mam bladego pojęcia gdzie to podłączyć.

Oczywiście próbowałem. Zorientowałem sie, że ten przewód jest w chwili zamykania i otwierania centralnego jest zasilany 12v. Wiem też, że ni jak nie idzie podpiąć się pod kość włącznika awaryjnych (tego z deski rozdzielczej) - można tam jedynie podpiąć sie pod jedną stronę - albo prawą albo lewą świateł awaryjnych.

Może ktoś z was już to przerabiał w swojej audiance?

Dodam że jestem posiadaczem samochodu z silnikiem 1,6 benzyna z 1997 roku!

Z góry dzięki za odpowiedzi!!!

Pozdrawiam!

Opublikowano

najlepiej pod przerywacz, który znajduje się we włączniku świateł awaryjnych

Opublikowano
  • Autor

HM

No bardzo fajnie tylko jak?

Z przerywacza wybiega kilka kabli.

Jeden to 12v stałe, 2 to albo lewe albo prawe światła awaryjne, pod jednym jest masa (jak tu podłącze to zwarcie) jeden pusty i chyba to wszystko.....

A może awaryjne uruchamiane są sygnałem masy.....?

Może to tak działa. Bo jeżeli tak to tylko przekaźnik i gra...

Opublikowano

ja u siebie robilem przez 2 przekaźniki oddzielnie na każdą strone ale załączane wspolnym sygnałem i wszystko jest ok

Opublikowano
  • Autor

Czyli podpiąłeś się pod kable wychodzące z przerywacza?Jaki to przekaźnik? Gdzie można go dostać?

Opublikowano

użyłem zwykłych przekaźników samochodowych i podstawek do nich, dostałem je od znajomego mechanika, montaż centralki zrobilem zaraz kolo pompki centralnego czyli w bagażniku w nadkolu, Ty musisz znaleźć przewody od kierunków pod skrzynką bezpieczników (osłona przy dźwigni otwierania maski) z tego co pamietam są to przewody czarny z białym i czarny z zielonym paskiem (jeśli sie myle niech ktos poprawi), są to przewody wlasnie do kierunków

ps. gdzie zamontowales swoj sterownik

Opublikowano
  • Autor

Sterownik podpiąłem pod włącznik centralnego w drzwiach. Dzięki wielkie za pomoc!!!

Odkryłem że można prościej: podpinam sie pod przerywacz kierunków za pomocą dwóch diód jednokierunkowych (przesyłają prąd w jeną stronę)!

Diody te pracuję przesyłając tylko impuls ze sterownika a w drugą stronę nie! Tym samym nie robią zwarcia włączając kierunek czy prawy czy lewy (podłączając te przewody pod kabel, bezpośrednio połączyłbym prawy z lewym kierunkiem :( i lipa - kierunkowskaz wtedy działa jak światła awaryjne).

Mój sposób Działa!!! Więc uważam temat za zamknięty!!!

Dzięki wszystkim za pomoc!!!

Pozdrawiam!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolega ma racje najprostszy i najlepszy sposób to diody.Jest ich setki typów w zależności od funkcji jaką mają pełnić.Do potrzeb sterowania kierunkowskazami najlepsze będą zwykłe diody prostownicze np 1N5402 koszt minimalny za 20 szt wychodzi 7.49 z przesyłką na allegro :

http://www.allegro.pl/item389403473__lispol%5D_dioda_prostownicza_1n5402_3a_200v_20szt.html

Do kupienia w każdym elektronicznym sklepie za grosze.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie takie coś założyłem!

I działa bez zarzutu!!

Pozdrawiam!!!