Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z klimą - brak nawiewu na kratki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujący problem - po odgrzybieniu klimy i zaaplikowaniu pewnej ilości środka między innymi do kratek centralnego nawiewu na drugi dzień zauważyłem że przestał mi działąć nawiew przez kratki - jak bym nie ustawił nawiewu dmucha tylko na nogi i/lub na szybe natomiast przez kratki cos nie za bardzo (wcale lub słabo)

Podpiołem sie VAG'em i odczytałem następujący błąd:

Control Module Part Number: 8D0 820 043 N

Component and/or Version: A4 KLIMAAUTOMAT D54

Software Coding: 00043

Work Shop Code: WSC 06325

1 Fault Found:

01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70)

41-00 - Blocked or No Voltage

Readiness: N/A

Myślicie że to jakiś bład sterownika klimatronika czy też raczej trzeba rozbierać i czyścic....

Opublikowano

mam podobny problem , tylko że ja mam autko od 2 tygodni i raz udało mi się uruchomić kratki.

Na klimatroniku normalnie się wyświetlają ???

Jutro jade do magika może cos wymyśli , jak będe coś wiedział to się odezwę.

pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Ja już rozwiązałem problem......błąd z VAG'a wskazywał na silnik klapy centralnej - a że kasowanie błędów z poziomu VAG'a nic nie dało to zabra łem się za demontaż...

- zdemontowałem schowek i osłone pod kierownicą

- zdemontowałem osłone hamulca ręcznego a następnei całą pułkę pomiędzy fotelami (trzyma nakrętka pod popielniczką z tyłu i wtyk do VAG'a)

- odkręciłem gałkę dzwigni zmiany biegów i zdemontowałem całą osłonę

- zdjąłem zaślepki z tworzywa wokół radia i panelu klimy

- wyjąłem radio

- odkręciłem popielniczkę i pozostałe śruby mocujące kokpit

- zdemontowałem osłonę kokpitu

- odkręciłem i wyjołem kokpit (nie demontując paanelu klimy - po pierwsze nie wyczaiłęm jak, a po drugie działający przyda się do testów)

- myślałem jeszzce nad demontażem blach zeby poprawić dojście do silnika - ale po namysle dałem sobie spokój - bo dojście do śróbek było już w miare dobre

- odkręciłem 3 wkręty mocujące silnik

- wyjąłem silnik, rozebrałem, wyjąłem trybiki, odpaliłem sam silnik (w mojej wersji 12V), a że ruszył powkładałem na nowo trybiki, przesmarowałęm, sprawdziłem jeszzce potencjometr no i poskładałem pudeleczko

- podłączylem do panelu klimy przetestowałem, a że zaczęło działać założyłem na swoje miejsce, wpiołem do dzwigni klapy....i kolejny test przeszedł pozytywnie

- skoro wszystko działało jak należy wziołem się za skłądanie całości do kupy - a to chyba najtrudniejsza część - no może poza demontażem i montażem całego silnika

- jak już poskładałem wszystko do kupy, rozkodowałem radio, pokasowałem błędy w panelu klimatronika, jeszzce raz przetestowałem

- i jak do tej pory wszystko działą jak należy - ttym razem udało się bez pomocy "magika" = roboty sporo - bo prawie całe popołudnie i wieczór - ale chyba warto było :th: :naughty:

Opublikowano

Witam!!

byłem u magika , ale widze że kolega już wszystko wytłumaczył.

Gostek u którego bylem zrobil dokladnie to samo co opisuje lkowol, tylko silniczek wymienił.

pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

w sumie gzie jest ten silniczek? za panelem czy za schowkiem?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

brawo Przemek_Rybnik !!!

również mnie to zdziwiło.Po co Ikowol demontował schowek jak z opisu wynikło że silniczek jest za panelem środkowym? No chyba że sie myle:)

Wyczytałem gdzieś na forum że można dojść do niego przez wyjęcie radia.Ale czy to prawda?

Opublikowano

witam wszystkich kupilem samochod 6 miesiecy temu A4 1999r. za***iste autko poza malym problemem z klimatronikem. Po dluzszej jazdzie czyli ok 6godzinach wylacza mi sie nawiew na kratki i na szyby, a nastepnego dnia wszystko wraca do normy. co by to moglo byc. Pozdrowienia.