Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczenie w zakresie 2600-2800obr./min w A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem ze swoim Audi i chciałem zasięgnąć waszej opini, mianowicie: Podczas jazdy na kazdym biegu, niezaleznie czy z obciązeniem czy bez w środku auta słychac charakterystyczne buczenie, zawsze przy predkosci obrotowej silnika 2600-2800, podczas przyspieszania, jak i rowniez pdoczas hamowania silnikiem jak obroty przechodza przez ten zakres to buczy poprostu.

Podejrzewam wydech ale nie do konca wiem jaka część . a moze poduszki, sam nei wiem. Wydech wydaje sie byc cały, nigdzie nie widzialem nieszczelnosci i dziur, plecionka tez wydaje sie cała i nie jest porwana. Ktos ma jakies sugestie? Aha, im zimniej na dworze tym bardziej buczy.

Opublikowano

wyciągnięta i sztywna plecionka, coś z zawieszeniem wydechów lub obruszał się wkład w kacie...

odma i dolot szczelne??? auto ma swoją moc?

Opublikowano

Stawiałbym na wydech. Sprawdź, szczelność. Może go przezarło gdzieś

Opublikowano
  • Autor

obruszenie wkladu w kacie dawalo by efekt buczenia? nie jest to zaden rezonans czy rzezenie metaliczne, tylko buczenie basowe, jakbym mial sportowy wydechh w tym zakresie obrotow akurat. Odma i dolot raczej szczelny, auto ma moc , pompuje wg VAGa 0,5 bara i no jedzie jako tako :P

tak na oko sprawdzalem wydech i niby jest ok, dziury by bylo chyba slychac furczeniem ?

Opublikowano

Usztywniła sie plecionka miałem to samo wymien ten łącznik elastyczny i jak ręką odjął..

Opublikowano

teraz tak mi do głowy wpadło że jak by coś z katem było nie tak to by 2 sonda czytała za bogato i by już check na blacie był :whistling:

Opublikowano

Z katem wątpię żeby był jakiś problem, u mnie wywaliłem całkowicie kat, dałem nową plecionkę i dalej to samo...

Tu macie temat o buczeniu, na końcu wkleiłem link do mojego osobnego tematu z buczeniem w moim aucie, tylko ja mam w innym zakresie obrotów niż kolega soul87 http://a4-klub.pl/uklad-wydechowy-100/b6-awx-dziwne-buczenie-16090/

Opublikowano
Z katem wątpię żeby był jakiś problem, u mnie wywaliłem całkowicie kat, dałem nową plecionkę i dalej to samo...

Tu macie temat o buczeniu, na końcu wkleiłem link do mojego osobnego tematu z buczeniem w moim aucie, tylko ja mam w innym zakresie obrotów niż kolega soul87 http://a4-klub.pl/uklad-wydechowy-100/b6-awx-dziwne-buczenie-16090/

My tu mówimy o benzynie a Ty masz diesla :whistling:

Opublikowano

benzyne ma 1.8 T

Opublikowano

My tu mówimy o benzynie a Ty masz diesla :whistling:

Racja, mój błąd :facepalm:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

zajrzałem dzisiaj pod auto, obejrzałem plecionke, tłumiki, łącznik rur (obejme) oraz wieszaki. Przy pracujacym silniku nigdzie z wydechu buczenia nie slysze, tzn nie zlokalizowalem zadnych dziur, aczkolwiek z rur wydechowych dzwiek wychodzący jest bardzo basowy (zuzyte tlumiki?) Wieszaki wygladaja ok, łącznik rur tez, plecionka wizualnie jest cała aczkolwiek jak łapie za rurę za plecionką i energicznie nią ruszam to az cały silnik chodzi na poduszkach a plecionka w cale sie nie wygina, wydaje sie byc bardzo sztywna (teoria zuzytej sztywnej plecionki moze byc prawdziwa). Dodatkowo tłumik srodkowy jest mocno pordzewiały na całej linii tam gdzie jest "szew" tłumika - ciekawe jak w takim razie wyglada w srodku. (wypalony - pordzewialy tlumik w srodku??) . Pytanie skad wziasc tlumik środkowy do 1.8T AVJ, u mnie jest zrobione tak ze zaraz przed tłumikiem srodkowym jest rozgalezienie na dwie rury , i z tylu srodkowego tez juz wychodza dwie rury dalej .

---------- Post dopisany 10-10-2013 at 10:08 ---------- Poprzedni post napisany 27-02-2013 at 21:07 ----------

odgrzeje troche swojego kotleta

generalnie od tamtego czasu mam juz drugie A4 B6 1.8t tylko tym razem 2 lata mlodsze i AVANT zamiast sedana , ale powiem szczerze ze dzwięk wydechu jest porównywalny , tzn w aucie moim zdaniem za duzo jest tego "buuuuu" pochodzacego z silnika/wydechu. Czy mam nie farta i znowu trafilem na jakiegos zonka czy te silniki w tej budzie poprostu tak maja?

w tym egzemplarzu akurat buczenie jest cichsze i w innym zakresie obrotow bo 2000rpm okolo ale ostatnio jak jechalem w trasie to przy predkosci 150-160 km przy 3500-4000 rpm jest dosyc bucząco i nieprzyjemnie w srodku auta ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

sprawdz szczelnosc wydechu. ja mialem dziure w w srodkowym od strony podlogi i tez ciezko bylo zlokalizowac. i buczalo przy 2500-3000 podobnie jak u Ciebie tak glosno ze z tylu na kanapie nie szlo wysiedziec. nie wspomne o redukcjach biegami, strzelalo jak w rajdówce. naprawione i jest OK :wink:

Opublikowano
  • Autor

cały wydech demontowalem i ogladalem z kazdej strony :/ szczelny ... Mało tego podmienilem caly wydech na taki z ALTa i to samo... to chyba od silnika ... poprostu w porownaniu do innych 1.8t w ktorych siedzialem dla porownania w moim czuc tak jakby silnik byl na trwale przyczepiiony do karoseri a w innych "sprawniejszych" tak jakby czuc ze silnik jednak jest w oddali i za tą grodzią siedzi.

(poduszki zmienione - bez zmian)

Opublikowano

moze od kolektora wydechowego? albo połączenie kolektora z wydechem.