Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie Keyless w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie udało mi się zamontować i częściowo zakodować KEYLESS, mam tylko problem z kodowaniem ponieważ prawie wszystko działa oprócz otwierania centralnego zamka - przy otwieraniu jak złapię za klamkę to odblokowuje safe, wlew paliwa, rozbraja alarm i zapala oświetlenie wewnątrz ale nie otwiera drzwi. Może ma ktoś z Was jakiś pomysł co może być przyczyną?
Jest już pewien sukces, a mianowicie przekodowałem tak że otwiera wszystkie drzwi oprócz tych za których klamkę złapię, ale jak złapię na przykład za tylne lewe drzwi ( mam otwarte tylne prawe, pasażera i kierowcy ) a później za drzwi kierowcy to otworzy tylne lewe - SZOK

Oparty na Module KOMFORT  8K0907064DQ  2008-2012

Co do kosztów to:
- panel ( cena zalezy jakie MMI mamy )
- anteny 3 szt   8K0907247
- czujniki klamek 4szt (koniecznie Continentala)
- kable piny kostki 
kluczyka nie zamawiałem ponieważ jak kupowałem auto to jeden był dorabiany)

MMI 3G+

RS_LIFT_3_G.jpg

MMI 3G HDD

mmi-control-panel.jpg

TEMATY Z NETA :

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/444332-Retrofit-Convenience-Key?s=e7714746e38cc38fc6adf732be07fe0e&p=6775856&viewfull=1#post6775856

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/458573-Christmas-came-a-little-early-this-year-(advanced-key-front-PDC-kit-mirrors)?s=5fbdeee21bcbc9319cfdaec8c927389b&p=7043147&viewfull=1#post7043147

Continentala są zalane plastikiem i wilgoć się nie dostaje, zresztą jak zobaczysz w ETCE to te silikonowe się zamieniają na Continentala

czujnik_Conti.jpg

Podobno w ASO wymieniali na gwarancji wszystkie na Conti ja przynajmniej jeden silikonowy nawalił.
Klamek nie trzeba wymieniać, wystarczy przełożyć czujniki, nawet jak nie masz tego ORI to wyciągasz zaślepkę i wkładasz czujnik. Aha jeszcze jedna ważna rzecz trzeba włożyć magnesy do nakładek.

Magnes_klamki.jpg

Wklejam moje kodowanie

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

wklejam jeszcze adaptacje

key1.jpg

CO_O.jpg

CO_C.jpg

CLF.jpg

c4a3b4f8c7d2a367med.png

1 - Przycisk układu zezwolenia na wejście i uruchomienie -E408-
2 - Sterownik elektronicznej blokady kolumny kierownicy -J764-
3 - Czujnik dotknięcia zewnętrznej klamki drzwi z przodu po prawej stronie -G606-
4 - Czujnik dotknięcia zewnętrznej klamki drzwi z tyłu z prawej strony -G418-
5 - Centralny sterownik systemu Komfort -J393-
6 - Antena układu zezwolenia na wejście i uruchomienie w bagażniku -R137-
7 - Antena centralnego zamka i układu alarmowego -R47-
8 - Czujnik dotknięcia zewnętrznej klamki drzwi z tyłu z lewej strony -G417-
9 - Antena układu zezwolenia na wejście i uruchomienie z lewej strony -R200-
10 - Czujnik dotknięcia zewnętrznej klamki drzwi z przodu po lewej stronie -G605-
11 - Antena 1 układu zezwolenia na wejście i uruchomienie wewnątrz samochodu -R138-

Podzespoły -J393-, -J764- i -R47- występują zarówno w wyposażeniu podstawowym, jak również w wyposażeniu dodatkowym „Advanced Key”. Pozostałe podzespoły są dostępne tylko w wyposażeniu dodatkowym „Advanced Key”.

http://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/vehicle_electrics/electrical_system/lights_lamps_switches_inside_anti-theft_system/entry_and_start_authorisation_system/overview_of_keyless_entry_system/

Opublikowano

Nie wiem jak jest z kluczykiem czy czasem nie trzeba go zmienić :wink: chodzi o oprogramowanie

Oprócz KOMFORTU gdzie jeszcze cos kodowałes ?

Opublikowano
  • Autor

Kluczyk mam nowy, jest tak że kluczyki na pierwszy montaż nie obsługują kessy, natomiast wszystkie domawiane produkowane są pod kessy.

Kodowałem tylko w komforcie na adresach 46 i 05.

Tak jak pisałem system widzi ten jeden kluczyk i na nim normalnie odpala i gasi silnik z przycisku oraz zamyka drzwi po dotknięciu klamki, tylko problem pojawia się przy otwieraniu.

---------- Post dopisany at 11:44 ---------- Poprzedni post napisany at 11:41 ----------

Poza tym bardzo polecam moda, nie jest drogi i w miarę prosty do podłączenia, a wrażenia nie ocenione.

Opublikowano

Zobacz w KOMFORCIE kodowanie czy masz odznaczone tez LOCK .

Jakie koszta cie wyniosły ?

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem w necie że nie tylko ja mam problem z kodowaniem.

Retrofit Convenience Key

Christmas came a little early this year (advanced key/front PDC kit/mirrors)

---------- Post dopisany at 12:05 ---------- Poprzedni post napisany at 11:52 ----------

Później sprawdzę kodowanie.

Co do kosztów to:

- panel MMi 300 pln (stary sprzedam za 200 pln )

- anteny 3 szt 90 pln

- czujniki klamek dwie nowe na allegro po 67 pln i dwie używki po 50 pln (koniecznie Continentala)

- kable piny kostki około 200 pln - najlepiej kupić gotowe wiązki z drzwi, ja kupiłem po 50 pln i mam mnóstwo pinów i - kostek ( bardziej się opłaca - dwa piny w ASO do kostki w drzwiach około 40 pln)

---------- Post dopisany at 12:13 ---------- Poprzedni post napisany at 12:05 ----------

Grzesiu, a tak na marginesie to u Ciebie aż się prosi system KEYLESS GO!!!.

Jak będziesz coś potrzebował to pisz, bo zostało mi mnóstwo gratów:)

Opublikowano

A czemu czujki Continental ? :eusathink:

Powiem szczerze ze kumpel ma to ORI i juz trzy klamki wymieniał , feler jest w tym silikonie poniewaz dostaje sie tam wilgoć .

I to mnie zniechęciło :wink:

Opublikowano
  • Autor

Continentala są zalane plastikiem i wilgoć się nie dostaje, zresztą jak zobaczysz w ETCE to te silikonowe się zamieniają na Continentala

czujnik_Conti.jpg

Podobno w ASO wymieniali na gwarancji wszystkie na Conti ja przynajmniej jeden silikonowy nawalił.

---------- Post dopisany at 13:49 ---------- Poprzedni post napisany at 13:35 ----------

Klamek nie trzeba wymieniać, wystarczy przełożyć czujniki, nawet jak nie masz tego ORI to wyciągasz zaślepkę i wkładasz czujnik. Aha jeszcze jedna ważna rzecz trzeba włożyć magnesy do nakładek.

Magnes_klamki.jpg

---------- Post dopisany at 15:50 ---------- Poprzedni post napisany at 13:49 ----------

Wklejam moje kodowanie

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Opublikowano

Z ciekawości sprawdze u kumpla kodowanie i ci napisze czy jest to samo :wink:

Sprawdzałes tez w ADPATACJI 10 ?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę jeszcze raz, ale nie wiem na jakim kanele szukać ustawień do kessy. Jedyne co przestawiałem to chyba kanał 63 ( ustawienia centralnego zamka ) i po tych nastawach ruszył centralny zamek - otwiera się ale nie tak jak powinien.

---------- Post dopisany at 23:02 ---------- Poprzedni post napisany at 20:00 ----------

Wklejam jeszcze adaptacje

key1.jpg

CO_O.jpg

CO_C.jpg

CLF.jpg

Opublikowano

Co do kosztów to:

- anteny 3 szt 90 pln

- czujniki klamek dwie nowe na allegro po 67 pln i dwie używki po 50 pln (koniecznie Continentala)

- kable piny kostki około 200 pln - najlepiej kupić gotowe wiązki z drzwi, ja kupiłem po 50 pln i mam mnóstwo pinów i - kostek ( bardziej się opłaca - dwa piny w ASO do kostki w drzwiach około 40 pln)

Myślę, że jak przyjdzie dorobić kluczyk to koszt będzie 2 x większy albo lepiej...

Jaki ma być ten panel MMI do tego moda?

Opublikowano
  • Autor

Co do kosztów to:

- anteny 3 szt 90 pln

Myślę, że jak przyjdzie dorobić kluczyk to koszt będzie 2 x większy albo lepiej...

Jaki ma być ten panel MMI do tego moda?

Koszt nowego kluczyka ( bez grotu - można wykorzystać stary ) to niecałe 600 pln.

Panel MMI musi być z przyciskiem Start/Stop.

Opublikowano

Na wyposażeniu mam właśnie taki panel, elektryczną klapę oraz moduł komfortu, który obsługuje KEYLESS. Może też pozostałe graty są - jak to sprawdzić??? Czy możliwy jest wariant z przyciskiem Autostartu bez KEYLESS?

Opublikowano
Na wyposażeniu mam właśnie taki panel, elektryczną klapę oraz moduł komfortu, który obsługuje KEYLESS. Może też pozostałe graty są - jak to sprawdzić??? Czy możliwy jest wariant z przyciskiem Autostartu bez KEYLESS?

Musisz miec taki Panel z przyciskiem po lewej stronie START/STOP jak np. na tej aukcji

panel sterowania mmi navi audi a4 8k a5 q5 (3032356974) - motoAllegro

Opublikowano

Właśnie taki przycisk mam, ale bez tych pozostałych przycisków (mam Concerta), ale to przecież w tym przypadku bez znaczenia.

Opublikowano
  • Autor

Zobacz w bagażniku na tylnej ścianie czy masz antenę.

Opublikowano

Antenki... NIET.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

mam błąd 03283 lewa antena.

Czy ktoś mi pomoże gdzie ją moge znaleźć? Czy jest ona w klamce, drzwiach czy musze szukac gdzies indziej?

dzieki za ewentualne podpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Lewa antena jest w lewych drzwiach.

Kluczyk mam nowy, jest tak że kluczyki na pierwszy montaż nie obsługują kessy, natomiast wszystkie domawiane produkowane są pod kessy.

Czyli jesli zamowie nowy kluczyk w ASO wedlug swojego VINu (zreszta innej opcji nie ma) ,to bedzie to kluczyk pod Keyless mimo ze moje auto tego nie mialo fabrycznie i wystarczy go tylko przyuczyc do auta ?

Moj fabryczny to : 8T0 959 754 D ,ten zamienia sie na : 8T0 959 754 K ,a ten z kolei na : 8K0 959 754 D.

Gdzies czytalem ze juz ten 8T0 959 754 K jest pod Keyless ,mozesz to potwierdzic ?

Jestem juz prawie na finishu tego moda ,mam wszystko zamontowane i podlaczone ,zostala mi tylko kwestia kluczyka i teraz zastanawiam sie czy pojsc do ASO po nowy ,czy szukac gdzies indziej ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Lewa antena jest w lewych drzwiach.

Czyli jesli zamowie nowy kluczyk w ASO wedlug swojego VINu (zreszta innej opcji nie ma) ,to bedzie to kluczyk pod Keyless mimo ze moje auto tego nie mialo fabrycznie i wystarczy go tylko przyuczyc do auta ?

Moj fabryczny to : 8T0 959 754 D ,ten zamienia sie na : 8T0 959 754 K ,a ten z kolei na : 8K0 959 754 D.

Gdzies czytalem ze juz ten 8T0 959 754 K jest pod Keyless ,mozesz to potwierdzic ?

Jestem juz prawie na finishu tego moda ,mam wszystko zamontowane i podlaczone ,zostala mi tylko kwestia kluczyka i teraz zastanawiam sie czy pojsc do ASO po nowy ,czy szukac gdzies indziej ?

Hej, rozumiem, że nikt z Was nie musiał zmieniać modułu komfortu i wszystko poszło przez odpowiednie kodowanie/adaptacje?

Marcin jaki masz numer komfortu? BQ? No i jak postępy?