Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Źle działające czujniki parkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, prośba o poradę: mój brat posiada Audi A6 C5 Avant z czujnikami parkowania jedynie z tyłu. Do niedawna czujniki działały bez zarzutu, natomiast od ok. 1 miesiąca czujniki zaczynają piszczeć dopiero, gdy do przeszkody pozostaje jedynie ok 30 cm. Najpierw piszczą przerywanym sygnałem, a zaraz potem ciągłym. Nie jestem pewny czy są to ori czujniki, ale dodam, że po wbiciu wstecznego słychać 1 krótki dźwięk z głośniczka umieszczonego gdzieś z lewej strony bagażnika. Tam też jest centralka - umieszczona w schowku, z lewej strony.

Wszystkie tematy, które znalazłem dotyczą całkowicie niedziałających czujników. Te działają, ale włączają się zdecydowanie za późno. Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?

Opublikowano

Moim zdaniem czujnik wariuje bo kończy swój żywot

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

A coś bardziej szczegółowo? Co "kończy swój żywot"? Same czujniki, centralka, a może okablowanie?

A może ktoś by miał jakieś inne pomysły? Niestety nie mam vaga...

Opublikowano

Tak jak kolega pisał wcześniej , jeden z czujników kończy swój żywot. Dostała się do niego woda z solą i zaśniedział w środku i będzie działał od czasu do czasu . Vagiem możesz sprawdzić czujniki , a jak nie masz vaga , to przykładasz ucho do każdego z czujników i nasłuc**jesz . Sprawne czujniki wydają cykający dźwięk .

Po wbiciu wstecznego jeden krótki dźwięk z głośnika oznacza ze działają , a jak będzie dłuższy dźwięk to nie działają i wtedy nasłuc**jesz który czujnik nie cyka .

Miłej zabawy , ja to przechodziłem już ze dwa razy z czujnikami .

Opublikowano
  • Autor

Niestety - nie jest to ten problem. Sprawdziłem wszystkie czujniki - wszystkie cykają, a po przyłożeniu do każdego z nich osobno ręki, odzywa się sygnał z głośniczka.

Dodam, że po wbiciu wstecznego odzywa się jeden krótki sygnał, a więc to też potwierdza, że same czujniki są ok.

Podsumowując: wszystkie czujniki działają i wykrywają przeszkodę, ale ze zbyt małej odległości - ok 30 cm. Nie ma przypadkiem możliwości, że gdzieś się ustawia czułość czujników? Może coś się rozjechało w kompie? :eusathink:

---------- Post dopisany 03-04-2013 at 15:23 ---------- Poprzedni post napisany 01-04-2013 at 10:56 ----------

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? :wallbash:

Opublikowano

Mogę tylko tyle pomóc .

Kodowanie sterowników w Audi A4 (B5 - 1995-2001) page 2

Kodowanie sterownika "Pomoc w parkowaniu"

Wybierz moduł 76

Kodowanie sterownika - funkcja 07

Przykład numeru kodu : 11103

?xxxx - niedostępne

x?xxx - rodzaj skrzyni biegów

0 - Skrzynia manualna

1 - Skrzynia automatyczna

xx?xx - potwierdzenie funkcji

0 - nieaktywne

1 - aktywne (standard)

xxx?x - rodzaj karoserii

0 - sedan

1 - avant

xxxx? - model auta

3 - Audi A3

4 - Audi A4

6 - Audi A6

8 - Audi A8

Adaptacja sterownika

Wybierz moduł 76

Adaptacja sterownika - Funkcja 10

->Kanał 01 - Głośność sygnału ostrzegania

Wartości do ustawiania głośności są pomiędzy 2 i 7. Podczas wprowadzania nowej można testować sygnał wrzucając bieg wsteczny.

->Kanał 02 - Wysokość dźwięku sygnału ostrzegania

Wartość wysokości dźwięku wybiera się pomiędzy 0 i 4 (0,5 - 2 kHz). Testowanie jak wyżej.