Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakaz wyprzedzania heh prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pogubiłem się w jednym niby banalnym znaku:

http://i47.tinypic.com/1570xnt.jpg

wiadomo zakaz wyprzedzania ale oco kaman:

czy jadąc samochodem ciężarowym i widząc ten znak mogę wyprzedzać? w sensie bo dla Ciężarowych też jest dla tego pytam?

i ten znak:

http://i45.tinypic.com/wjjoxv.jpg

czy za tym znakiem wiadomo zakaz wyprzedzania przez Ciężarowe ale czy jadąc osobowym i widząc ten znak moge wyprzedzać osobwym(ciezarowe i osobwe)?

takie zagmatwane na odwrót pytania

prosze o pomoc

Opublikowano

ten pierwszy znak to B25 zakazujący wyprzedzania wszystkim pojazdom silnikowym, wielośladowych natomiast drugi to B26 i zakazuje wyprzedzania tylko pojazdom o masie powyżej 3,5t

Opublikowano

przy pierwszym znaku nie mozesz wyprzedzac zadnym pojazdem silnikowym wielosladowym, czyli osobowka, ciezarowka itd.

przy drugi to osobowka mozesz wyprzedzic wszystko, a ciezarowka to oczywiscie nie mozna wyprzedzac.

Opublikowano

Witaj

Co do pierwszego to przepis mówi tak:Znak ten zabrania kierującym wyprzedzania wszelkich pojazdów silnikowych wielośladowych. Na odcinku drogi, na którym obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe (np. rowery, wózki ręczne).

Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz.

Co do drugiego:Zabrania kierującym pojazdami ciężarowymi o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony, wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych. Znak ten nie dotyczy autobusów, chociaż ich masa całkowita przekracza 3,5 tony.

Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz.

Reasumując.Jako pojazd ciężarowy masz zawsze zakaz i dla pierwszego i dla drugiego znaku.W drugim zakazie to autobusy i pojazdy do 3,5 tony moga wyprzedzać.

Opublikowano

a ja mam takie pytanie do autora watku jak ty kolego zdałes prawo jazdy????:facepalm: