Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpalane diesla.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna jestem właścicielem mojego pierwszego w życiu diesla.

Podczas odpalania czuć takie pojedyncze szarpnięcie (poduchy powymnieniane). Ponoć to normalne w tym silniku, ale przeczytałem że pomaga poczekanie aż zgasną wszystkie kontrolki, i faktycznie jakoś mniej wtedy czuć to szarpnięcie.

Według instrukcji należy natychmiast po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych odpalić silnik.

Czy mogę coś zepsuć jeśli czekam aż zgaśnie ostatnia kontrolka poduszek powietrznych i dopiero wtedy odpalam ?

Opublikowano

Co do drugiego pytania to są różne szkoły - jedna mówi żeby odpalać od razu po zgaśnięciu kontrolki, druga (ja jestem jej zwolennikiem) każe poczekac chwilę dłużej, ale tylko chwilę - zanim cyknie przekaźnik swiec żarowych (to pewnie zależy od marki pojazdu, w vagach świece grzeją trochę dłużej niż pali się kontrolka).

Zepsuć nie zepsujesz, ale jeśli ostatnia kontrolka gaśnie Ci po tym jak wyłaczy się grzanie świec to odpalasz silnik w gorszych niż optymalne warunkach.

Opublikowano

ja odpalam po zgaszeniu kontrolki immo

Opublikowano

Kolego u mnie jak zgaśnie kontrolka świec żarowych czekam kilka sekund aż usłysze jak przekaźnik świec puknie czyli wyłączy świece i dopiero wtedy odpalam , świece żarowe pobierają sporo prądu , do tego rozrusznik też swoje weźmie i mamy spory spadek mocy akumulatora .

Opublikowano
Kolego u mnie jak zgaśnie kontrolka świec żarowych czekam kilka sekund aż usłysze jak przekaźnik świec puknie czyli wyłączy świece i dopiero wtedy odpalam , świece żarowe pobierają sporo prądu , do tego rozrusznik też swoje weźmie i mamy spory spadek mocy akumulatora .

jak zaczniesz krecic swiece sie automatycznie wylaczaja, wiem bo mam kontrolke na sztywno spieta ze swiecami.