Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Spadek mocy przy nagłym ruszaniu (swiatła, rondo itp) co robic? gdzie szukać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu borykam sie z dość drażniącym problemem.

Mianowicie , kiedy jeżdżę moja Bestia :) i muszę dodać dynamicznie gazu, np. przy zmianie pasa, czy ruszaniu na światłach strasznie traci na mocy i przez 3-5 sekundy zachowuje sie tak jak bym nie trzymał nogi na gazie, i dopiero po chwili zaczyna wkręcać sie na obroty lub poszarpuje wkręcając sie powoli. Problem znika powyżej 2000 obrotów, i podczas równej jazdy na wyższych biegach nie ma żadnych problemów (choć czasem przez sekundę czy dwie auto zachowuje sie jak bym odciął paliwo a po takim "przerwaniu" śmiga dalej bez problemu).

Podłączyłem pod vaga i wywaliło błąd węgla aktywnego.

Za co on odpowiada?

Czy mój problem to coś z dystrybucja paliwa?

Zmieniłem przepustnice, została zaadoptowana poprawnie, zmieniłem przepływomierz oraz filterek odpowietrzana baku bo tego autko wymagało.

Z usterka ta można jeździć ale kiedy w grę wchodzi miejska dynamika zaczynam sie bać bo przy wjeżdżaniu np. na rondo lub szybki zjazd z niego i w tym momencie auto traci moc na kilka sekund, może sie źle skończyć.

Bardzo proszę o poradę, chciałbym uniknąć servisu bo wiadomo, że będzie drogo a milionów nie zarabiam, dziękuje za wszelka pomoc.[br]Dopisany: 09 Lipiec 2008, 17:24 _________________________________________________ :wallbash:zapomniałem dodać, :wallbash:

Został wywalony katalizator bo nadawał sie (podobno) jedynie do przybicia gwoździem do ściany :) Może to ma jakiś wpływ.

Opublikowano

Pomijając błedy z Vag-a, miałem kiedyś podobnie - okazało się, że było jakieś małe zwarcie w kablach do komputera przez co źle płynął prąd, co było własnie przyczyną wywalania błędów i podobnych objawów do twoich.. (ale to tylko 2 słowa odemnie, sytuacja nie była analogiczna jesdnak bardzo zbliżona)

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Jak na razie błędów nie wyłapuję.

Jutro odstawiam autko do mechanika i zobaczymy czy coś wymyśli.

Może faktycznie jest to jakiś drobny babol, może brak kata też jest winien ale dalej sądze, że to coś o czym nie wiemy.

Odezwę się po wizycie u mechaniora i napiszę czy coś ustalono.

[br]Dopisany: 13 Lipiec 2008, 18:18 _________________________________________________"Moim zdaniem najprościej byłoby przywrócić ustawienia fabryczne i zacząć tworzyć nową mapę."

- Czy przywracanie ustawień fabrycznych robi sie za pomocą VAG-a? Czy jest jeszcze jakaś ina metoda?

Opublikowano

Ok, dzieki, zobacze co wyjdzie jutro po odbiorze autka, mam nadzieje, ze wkońcu naprawia i problem sie skonczy.

p.s.

a czy za takie numery nie jest tez odpowiedzialny silniczek krokowy ?

Opublikowano

Hello !

Bestia w pełni sprawna, został wstawiony nowy katalizator, przepływomierz oryginalny (wystrzegajcie sie tych na allegro), poczyscili, pokasowali bledy, posprawdzali cala elektryke/elektronike i jest cany. Oficjalnie calym powodem kłopotów byl brak katalizatora i badziewny (z allegro) przepływomierz, który bardzij szkodził niz pomagał.

P.s.

mstan - silniczek krokowy jest :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za wszelka pomoc.

Opublikowano

jasne- wiec tak, wszytsko zaczelo sie od wyciecia katalizatora bo podobno byl mocno zabity i strasznie mulil auto, wiec mo go wycieli.

ok pomyslalem no dobra bedzie nieco glosniejszy i wiecej syfu bedzie wylazic z rurki, no bywa.

zeby zawiezic tremat po wycieciu kata sonda lambda caly czas podalwala bledne dane do kompa i przez to mozna by napisac ze nieco "wariował" a dokladniej chodzi mi tu o spadek mocy przy ruszaniu, poszarpywanie, czasem cos tam prychlo z rury.

po wstawieniu kata, wszystko wrocilo do normy problemy sie skonczyly, nic nie sarpie, nie prycha i ladnie jezdzi.

swoja wypowiedz opieram na tym co uslyszalem od mechanika, ktory tematem sie zajmował, ja ekspertem nie jestem wiec pozostało mi uwierzyc. grunt, że wszystko jest juz dobrze, koszt katalizatora 400zł (nowy - made in poland :) )

Opublikowano

ja nie widziałem, tak mi powiedziano.