Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wraz z nastaniem wiosennych temperatur zauważyłem że moja klimatyzja nie działa.

Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie sprzęgła zrywalnego.Miałem już z nim przygode ale tym razem okazało się że koło pasowe "zabiera" sprężarke i pracuje.

Więc przystąpiłem do diagnozowania klimatronika "vagiem".Nie pokazał mi rzadnego błedu.W grupie 01 w means_block_08 mam następujące parametry odpowiednio w rubrykach:

1. prąd[A] ok.0,6 i waha się nie znacznie przy regulowaniu temp.ciepło-zimno

2.load ok.56% nieznacznie się waha przy regulowaniu ciepło zimno

3.load ok.19% stała wartość

4.ciśnienie[bar] 4

Nadmieniam że kontrolka econ nie swieci się bez włączenia czyli teoretycznie ciśnienie powinno być prawidłowe.

Samochód miał stłuczke po której musiałem wymienić chłodnice klimy i przełozyć flaki z went. elektrycznego do nowej obudowy.

Jeśli ktoś miał podobny problem z klimatyzają proszę o pomoc.

Opublikowano

Nie pamietam dokladnie tabeli z cisnieniami ale przy obecnej temperaturze wydaje mi sie ze miniumum to 5 barow. Podejrzewam ze twoja klimatyzacja pracuje jednak jej skutecznosc jest slaba ze wzgledu na niskie cisnienie.

---------- Post dopisany at 09:40 ---------- Poprzedni post napisany at 09:37 ----------

Oczywiscie cisnienei 5 barow gdy klima nie pracuje, podczas pracy strona ssaca ok 3 tloczna ponad 10 Wszystko zalezy od temperatury zewnetrznej, zadanej na klimatroniku oraz czy skraplacz jest czysty i wentylatory dobrze pracuja.

Opublikowano
  • Autor

A ile powinno wynosić ciśnienie tak konkretnie.Wiesz może?.Szukałem info. o tym ale nic nie znalazłem.Kiedyś zszedł mi czynnik ale wtedy paliło się econ i sprawa była jasna.Teraz sytuacja jest bardziej skomplikowana choć rzeczywiście ta cieńsza rurka nie jest tak ciepła jak pozostałe el. pod maską więc może rzeczywiście jest coś z ilością poknocone.Robił to mechanik który dobija ale nie jest raczej specjalistą.

Opublikowano

Prawidlowo nabija sie na wage. Gdzies pod maska powiniennes miec naklejke z typem czynnika oraz waga. Jezeli tylko dobija sie czynnik to robi sie to na cisnienie. Sa dokladne tabele ktore okreslaja cisnienie danego czynnika przy konkretnej temperaturze. W praktyce robi sie tak ze nabija sie te 5barow odpala klime i patrzy co sie dzieje jak slabo chlodzi to jeszcze troche dobija. Roznica w temperaturze na rurkach przy sprezarce musi byc wyczuwalana. Moga sie nawet pojawic skropliny. Dzis u kolegi w astrze b sprawdzalem cisnienie i okazalo sie ze ma 3,5 , oczywiscie klima ledwo chlodzila, dobilismy do 5,5 i rewelacja . Jak jestes z okolic torunia to moge ci pomoc.