Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odgrzybianie klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki polecacie sposób na odgrzybienie klimatyzacji:

- samodzielnie, różnymi dostępnymi środkami

- oddanie do profesjonalnego zakładu

Opublikowano

Ja u siebie próbowałem piankami oraz aerozolami i to nie zdawało egzaminu. Fakt pomagało, ale tylko doraźnie - maskowało smrodek z nawiewów przez ok. 2 tygodnie, później było po staremu. Dopiero gdy użyłem środka stricte do dezynfekcji to w końcu mam spokój. Butelka 1l Incidur / Incidin kosztuje około 30-35zł, dostępne w aptekach. Na jedną aplikację zużyłem niecałe 100ml - wpsikałem atomizerem w nawiewy, pod filtr kabinowy i w miarę możliwości w parownik. Następnie odpalić auto i włączyć klimatyzację - 15 minut w obiegu zamkniętym na max grzaniu, później na max chłodzeniu aby opary preparatu dostały się w każdy kanał nawiewu. Na koniec musowo przewietrzyć wnętrze, bo bez tego nie da się wysiedzieć w samochodzie.

Jedyny minus tego zabiegu to jest to, że przez 2 dni w samochodzie był zapach jak w gabinecie zabiegowym. :grin:

Myślę, że łączenie takiej 'fizycznej' dezynfekcji wraz z ozonowaniem da najlepsze rezultaty.

Opublikowano

albo opcja spirytusu natryśniętego wszędzie gdzie się da i potem kroki jak pisałeś :)

spiryt wyparuje zapach trochę się utrzyma... ale potem będzie nawet ładnie :)

Opublikowano

Nie lepiej pojechać do sewisu gdzie nabiją klime, sprawdzą szczelność układu, odgrzybią, taki wypas kosztuje 150zł aa i do tego wymieniaja olej chyba sprężarki - jeśli się mylę neich ktoś mnie poprawi. Ja robiłem to w czerwcu ubiegłego roku.

Opublikowano
  • Autor
Ja u siebie próbowałem piankami oraz aerozolami i to nie zdawało egzaminu. Fakt pomagało, ale tylko doraźnie - maskowało smrodek z nawiewów przez ok. 2 tygodnie, później było po staremu. Dopiero gdy użyłem środka stricte do dezynfekcji to w końcu mam spokój. Butelka 1l Incidur / Incidin kosztuje około 30-35zł, dostępne w aptekach. Na jedną aplikację zużyłem niecałe 100ml - wpsikałem atomizerem w nawiewy, pod filtr kabinowy i w miarę możliwości w parownik. Następnie odpalić auto i włączyć klimatyzację - 15 minut w obiegu zamkniętym na max grzaniu, później na max chłodzeniu aby opary preparatu dostały się w każdy kanał nawiewu. Na koniec musowo przewietrzyć wnętrze, bo bez tego nie da się wysiedzieć w samochodzie.

Jedyny minus tego zabiegu to jest to, że przez 2 dni w samochodzie był zapach jak w gabinecie zabiegowym. :grin:

Myślę, że łączenie takiej 'fizycznej' dezynfekcji wraz z ozonowaniem da najlepsze rezultaty.

a gdzie kolego jest parownik :facepalm: i jak tam się dostać.

Opublikowano

musisz wykręcić schowek, potem wyciągasz gumowa zaślepkę i masz dostęp do parownika.

Opublikowano

Ja u siebie w B5 demontowałem schowek pasażera, następnie odkręciłem dmuchawę i tamtędy atakowałem.

Jak to wygląda w B6 masz w tym temacie: http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-odgrzybianie-klimatyzacji-27734/

Oraz jeszcze w B5: http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/a4-b5-odgrzybianie-klimatyzacji-6514/

Opublikowano
  • Autor
Ja u siebie w B5 demontowałem schowek pasażera, następnie odkręciłem dmuchawę i tamtędy atakowałem.

Jak to wygląda w B6 masz w tym temacie: http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-odgrzybianie-klimatyzacji-27734/

Oraz jeszcze w B5: http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/a4-b5-odgrzybianie-klimatyzacji-6514/

to idę zobaczyć jaki jest dostęp u mnie do tego parownika. Dzięki Starsky :wink: