Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zagotowany płyn POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów z forum, zmuszony jestem prosić Was o pomoc, mianowicie jakiś miesiąc temu nabyłem audi A4 B5 z silnikiem 1.8 T 150 KM... Autko wspaniale się zbierało, nie kopciło, pracowało równo i jak najbardziej w porządku zarówno na benzynie jak i gazie... Zrobiłem już nim ok 1500km i wszystko było w jak największym porządku... Do pewnego feralnego dnia gdy to utknąłem w jednym z Warszawskich korków (dobre 3 godziny i prawie żadnego przemieszczania się tylko pełzanie)... Mianowicie wtedy gdy dojeżdżałem już do domku zapaliła mi się kontrolka od wody (czerwona zaczęła mrugać i coś tam piszczało) ale otworzyłem maskę i faktycznie troszkę mało było płynu w zbiorniczku więc pomyślałem, że doleję płynu jak już dojadę do domu ok 1km i bacznie obserwowałem wskazówkę temperatury (stała na 90 jak zaklęta)... Niestety po dojechaniu na miejsce okazało się, że nie mam akurat w aucie płynu i autko tak zostało bez "dolewki", a następnego dnia zapomniałem o całej sytuacji i pojechałem autem do pracy i znowu zapaliła się wcześniej opisywana kontrolka po dojechaniu do pracy (ok 7km) autko zagotowało się, ze smutną miną i poczuciem winy po skończonej pracy dolałem wreszcie płynu i udałem się w drogę powrotną do domu i znowu tym razem po ujechaniu ok 4km płyn się zagotował... Po otwarciu maski zobaczyłem, że zbiorniczek znowu jest pusty, węże na górze silnika i górny od chłodnicy są gorące, natomiast dolne węże chłodnicy jak i sama chłodnica zimne (wąż prowadzący do zbiorniczka wyrównawczego grubszy u dołu zbiorniczka też był zimny)... A para z płynu wydobywała się z tyłu silnika (wręcz wydawało mi się że płyn się tam gdzieś leje i kapie na tłumik???)... I moje pytanie jest następujące czy to może być wina termostatu??? Czy może jakaś inna ciekawa usterka, co sądzicie Panowie??? Bardzo proszę o pomoc bo autko potrzebne do pracy jak najszybciej.. Pozdrawiam...

Opublikowano

jak chłodnica była zimna to prawdopodobnie termostat.Wywal termostat , zalej woda i sprawdź. bez termostatu na próbę możesz jeździć .

Opublikowano

poprostu wyrzuca ci płyn.wymien termostat i go dobrze odpowietrz jak sytuacja z wyrzucaniem płynu sie powtorzy to na probe odkamien nagrzewnice, bo to przez nia moze ci wyrzucac płyn ,nie ma dobrego obiegu i sie zapowietrza.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie... Dzięki za podpowiedź też myślałem o termostacie... Uzupełniłem teraz cały układ wodą i jak ściskałem gruby wąż od wody to zauważyłem, że blisko przegrody silnika sika woda (tak jakby blisko tego czujnika temperatury z kostką na 4 piny tzn. dokładnie pod nim tak z 10cm)... :facepalm: Wydaje mi się, że wcześniej już miałem tam delikatny wyciek i płyn kapał na tłumik bo jak auto mocno się nagrzało to czuć było taki nieprzyjemny zapach w kabinie, a ja głupi myślałem że to leci olej spod dekla zaworów na kolektor wydechowy, a to że nie dolałem tego płynu tylko przyspieszyło cały proces... Tak więc wydaje mi się pękł tam jakiś krociec, bądź puściła jakaś uszczelka delikatnie i płyn uciekał a w między czasie uszkodził się termostat i zagotowany płyn rozsadził ten krociec do końca:shock3: a nie dolanie przeze mnie płynu tylko przyspieszyło ten proces... W poniedziałek zaholuję auto do mechanika, bo pod blokiem nie mogę tam niczego dojrzeć niestety...

Opublikowano

Do wymiany króciec płynu wchodzący do głowicy. Módl się, żeby uszczelka i głowica całe były po takiej akcji...

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie, właśnie odebrałem lalunię od mechanika... Na szczęście nie skończyło się tak źle jak wszyscy myśleliśmy... Okazało się, że pękł tylko krociec z tyłu głowicy i o dziwo nawet termostat był w porządku :) Niunia znów chodzi jak marzenie i dobrze trzyma temperaturę... Silnik sprawdzony ciśnieniowo oraz płyn pod kątem spalin i wszystko w jak najlepszym porządku... :) A może audi wcale się nie zagotowało tylko dym brał się z płynu który leciał bezpośrednio na kolektor??? :) W sumie to zbliżało się do 100'C ale widocznie nie było tak źle... Temat do zamknięcia...