Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] A4 trochę inaczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moim Audi jeżdżę prawie od roku. W momencie kupna był zamontowany na obniżonych sprężynach firmy H&R, lecz ja nie jestem fanem tego typu modów i postanowiłem zmienić na sprężyny standardowe(wkrótce w odpowiednim dziale wystawię ofertę sprzedaży tych sprężyn). Na szczęście obeszło się bez wymiany całego zawieszenia. Jako że interesują mnie samochody klasyczne, jak najbardziej zbliżone do stanu fabrycznego dlatego chcę aby i mój samochód osiągnął taki stan. Wiem wiem, za chwilę spłynie na mnie cała masa komentarzy, że marnuję samochód, ale taki mam pomysł na to Audi. Samochód jest sprowadzany z Niemiec na moje zamówienie. I chociaż umawiałem się na silnik 1.8, a otrzymałem z turbodoładowaniem to bardzo się cieszę, że tak to się skończyło. Lakier wygląda tak jak widać na zdjęciach, po umyciu i nałożeniu wosku moim zdaniem wygląda jeszcze lepiej. Oprócz wymienionego wyżej zawieszenia samochód miał takie bolączki jak:

-odchodzące wszystkie listwy progowe,

-niesprawną tylną wycieraczkę,

-szwankujący pilot centralnego zamka,

-niesprawne radio,

-felgi 15 stalowe,

-brak pokrętła odcinka lędźwiowego kierowcy i plastikowej maskownicy suwnicy fotela od kierowcy

-problem wyskakującego błędu poduszki u pasażera

Postanowiłem zrobić to i owo:

-nowe listwy progowe,

-nowe felgi (oryginalne alu Audi 15)

-standardowa długoś sprężyn

-nowy silniczek tylnej wycieraczki firmy Bosch

-usunięcie usterki w pilocie

-usunięcie usterki błędu poduszki pasażera

-naprawienie albo może usprawnienie radia tak by funkcjonowało jak powinno

-wymiana rozrządu, pasków i filtrów, gum, końcówek drążka, oleju i innych płynów, tarcz hamulcowych, termostat

-wymiana standardowych żarówek na białe Philips'a

-usunięcie naklejek z klapy bagażnika typu, ryba (została jeszcze jedna co widać na zdjęciach, ale tą też się usunie)

Jak wspomniałem, mój samochód nie będzie modyfikowany w taki sposób jak większość Waszych choć wiele z nich podoba mi się, ale to nie mój styl. Zamierzam wykonać takie czynności jak:

-pozostawienie obecnych felg na zimę, a zakup nowych 16

-dokupienie brakujących plastików (pokrętło i maskownica)

-wymiana radia na oryginalne i założenie zmieniarki

-mam standardowe głośniki, ale myślę o Bose, to się jeszcze zobaczy

-być może przyciemnienie tylnych szybek

-dywaniki Audi

Wyposażenie:

-4x air bag

-2x el. szyby

-el. i podgrzewane lusterka

-klimatronik

-centralny zamek na pilota z otwieraniem i domykaniem szyb

-wspomaganie

-regulacja kierownicy w dwóch płaszczyznach

-kubełkowe fotele

-2x podłokietnik

-ABS

-kierownica S-Line

-podświetlenie nóg i lampki w drzwiach

-Alufelgi Audi

-regulacja foteli w części lędźwiowej

Żadnych innych modyfikacji nie przewiduję, a każdą krytykę przyjmę na klatę:wink:

DSC00295.jpg

DSC00294.jpg

DSC00293.jpg

DSC00288.jpg

DSC00286.jpg

DSC00282.jpg

DSC00280.jpg

DSC00277.jpg

DSC00269.jpg

Opublikowano

ładna autko ;)

Opublikowano
  • Autor

Dzieki:wink: widze jednak, ze takie auta nie ciesza sie popularnoscia na tym forum:decayed:

Opublikowano

Spoko , ja tez w zeszłym roku zmieniałem zawieszenie na standard i nie żałuję . Samochód wozi mój tyłek , a nie forumowiczów:wink: Twoja B5 podoba mi się , a jeśli chodzi o zmiany to przemyśl przy okazji podmianki foteli grzanie 4 liter - w zimie rzecz bezcenna.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Racja, i ja rowniez nie zaluje tej decyzji. Moze gdyby stan naszych drog byl lepszy to wtedy pomyslałbym o jakiejś lekkiej modyfikacji zawieszenia. Na pewno przemyślę Twoją poradę:wink:

Opublikowano

PZL czyli Złotów?:decayed:

Musisz mieć sto postów żeby móc coś wystawić w dziale sprzedam. To ile sobie życzysz za te springi H&R?

Auto ładne tylko jednak za wysoko stoi. Przydałoby się tutaj chociaż zawieszenie 1BE bo pewnie takie było fabrycznie..

Opublikowano
  • Autor
PZL czyli Złotów?:decayed:

Musisz mieć sto postów żeby móc coś wystawić w dziale sprzedam. To ile sobie życzysz za te springi H&R?

Auto ładne tylko jednak za wysoko stoi. Przydałoby się tutaj chociaż zawieszenie 1BE bo pewnie takie było fabrycznie..

Dokładnie Złotów:wink:

Hmmm... może kiedyś pomyślę, w tej chwili mam wyższe priorytety,opisane wyżej, a co do sprężynek to jutro wykonam kilka fotek, zobaczysz sobie ich stan, wyślę Ci fotkę jak stało moje auto na nich i pogadamy, co Ty na to?

A co do zawieszenia to właśnie nie wiem gdzie zasięgnąć rady jakie zawieszenie jest fabrycznie w tej wersji, czy jest to 1BA czy 1BE.

Opublikowano

1BE/1BV było raczej opcją jak wiele innych rzeczy. Sam póki co śmigam na 1BA i nie wyobrażam sobie bym nie mógł tu czy tam zaparkować bo krawężnik, policjant, dziura czy jakiś kiciuś na środku pasa:decayed:

Opublikowano

Spoko możesz podesłać mi te foty.

Zobacz sobie na wlepce w bagażniku jakie miałeś oryginalne zawieszenie. Ja obstawiam 1BE

Jak masz książkę serwisową to tam też powinna być taka wlepka.

Opublikowano
  • Autor
1BE/1BV było raczej opcją jak wiele innych rzeczy. Sam póki co śmigam na 1BA i nie wyobrażam sobie bym nie mógł tu czy tam zaparkować bo krawężnik, policjant, dziura czy jakiś kiciuś na środku pasa:decayed:

Dlatego samego powodu i ja nie chcę nic w nim obniżać. Jak go zakupiłem to był obniżony i pierwszego dnia zahaczyłem zderzakiem o krawężnik gdzie inne samochody na standardowym zawieszeniu bez problemu wjeżdżały. Miałem problem nawet z wjazdem do mojego mechanika, u którego wystawał krawężnik na zjeździe do jego posesji. A i z garażu musiałem zrezygnować, bo miał za wysoki próg wjazdu jak na moje zawieszenie. W Niemczech poprzedni właściciel albo takich problemów nie miał albo ich unikał.

Tak jak Tobie wydaje mi się, że fabrycznie jest 1BA i o takie też prosiłem przy zakupie nowych sprężyn.

---------- Post dopisany at 22:37 ---------- Poprzedni post napisany at 22:30 ----------

Spoko możesz podesłać mi te foty.

Zobacz sobie na wlepce w bagażniku jakie miałeś oryginalne zawieszenie. Ja obstawiam 1BE

Jak masz książkę serwisową to tam też powinna być taka wlepka.

Spoko, jutro podeślę. Sprawdzę sobie, o ile naklejka cała.