Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z ABS i ESP po modyfikacjach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

2 miesiące temu kupiłem audi a4 b5 z silnikiem AKN, 2001r, tiptronic, wersja po lifcie, abs/esp, klima, foteliki grzane, wersja chrom, z racji uszkodzenia silnika i pompy postanowiłem przerobić go na 1.9 TDI, AFN z manualną skrzynią.

(Pominę etap wyciągania i wkładania silnika, zacznę od momentu podłączenia wiązki silnika do samochodu.)

W samochodzie zastosowałem silnik AFN, i użyłem do tego silnika wiązki z komputerem przed liftem(97r) <- Tu był mój pierwszy błąd ponieważ ten komputer nie posiadał lini CAN pojawiały się błędy dot komunikacji.

Po namyśle wywaliłem tą wiązkę wraz z ECM i zastosowałem wiązkę po lifcie wraz z ECU o numerze 038906012AH (dane z vag-a 038906012AH 1,9l R4 EDC 0000SG 2827) kodowanie 2.

Dodatkowo do przeróbki poszło kilka kabli, wtyczek, podłączenie światła wstecznego, czujnik poziomu oleju.

Efekt końcowy:

Po poskładaniu samochodu efekt jest taki, że wszystko działa poza ABS i ESP, po przekręceniu stacyjki na liczniku (mały fis, chyba włożę duży :D ) pali się kontorlka ABS, ESP i po kilku sekundach czerwony wykrzyknik na fis-ie - co oznacza całkowite wyłączenie systemów.

Z racji, że jestem człowiekiem, który jak coś zacznie robić to musi zrobić to do końca postawiłem się z tym uporać i... poniżej krok po kroku co sprawdziłem i co zrobiłem <- tylko odnośnie ABS/ESP, pomijam licznik,imo,adaptacje ecu

Sprawdziłem błędy, co się okazało, nigdzie nie ma żadnych błędów poza sterownikiem ABS/ESP, błędy jakie odnotowałem to:

18256 Odczytaj pamięć błędów silnika <- w sterowniku silnika brak błędów

1486 Przeprowadź test drogowy

poniżej dane dot sterownika:

absesp.jpg

Postanowiłem wykonać ponownie przekodowanie sterownika ABS/ESP i adaptację czujnika skrętu, bez zmian.

Co najlepsze, nie można przeprowadzić testu drogowego!

Pytanie:

Czy przypadkiem nie muszę wymienić sterownik silnika?

Czy ten sterownik obsługuje ESP?

Obsługa esp była w EDC15 czy w EDC15+ ?

Obsługa esp odywa się na poziomie softu, mam wsad z obecnie założonego serownika, czy jest możliwość edycji by sterownik ESP mógł sterować silnikiem (momentem obrotowym etc)?

Jak już wymiana to na jaki?

Czy jest ktoś chętny pomóc za PLN-y :D ?

Opublikowano

jeżeli nie uda ci się przeprowadzić testu (rozumiem że procedurę znasz) to spróbuj wyłączyć ten test ; ABS - nastawy -blok 103 ,lub 104 nie pamiętam który i test powinien się wyłączyć

Opublikowano

Znam procedurę, jutro spróbuję wyłączyć test i zobaczę czy to coś da, a co z błędem 18256 Odczytaj pamięć błędów silnika ?

Opublikowano

co do 18256 sprawdź na początek komunikację między sterownikami blok pom. 125 powinno być 1 , słaby aku też może powodować ten błąd

Opublikowano

podobny problem, rozwiązany w sposób poniżej opisany

:: Zobacz temat - Swap silnika AKN na AFN

Opublikowano

a stary sterownik silnika ci sie nie chcial przekodowac ? bo tak naprawde nie trzeba go zmieniac jesli łyknie kodowanie

Opublikowano

ESP nie pójdzie bo ten sterownik nie obsługuje ESP owszem ma CAN ale nie jest dla pojazdów z ESP

EDC15 - 038906012BL ten jest do AFN/AVG i obsługuje ESP

Musisz wgrać taki wsad ewentualnie szukać takiego sterownika i wszystkie Twoje problemy w ABS/ESP się skończą

Opublikowano

a powiedzcie mi czy byly sterowniki silnika AFN z ASRem bo mam taka sama sytuacje ze zmienilem silnik i nie dziala mi asr ( nie mam ESP)

Opublikowano

Spróbował bym najpierw zastosować CAN'owski sterownik silnika, pompa ABS z ASR chodzi po CAN i może brakować jej komunikacji z silnikiem. W mojej ocenie najpierw trzeba by było zastosować CAN'owski sterownik silnika i zobaczyć co będzie dalej. Osobiście w jednym z aut klienta ASR został wykastrowany na jego żądanie, pompa z końcówką AH (ori z 2.5 z ASR) została zastąpiona pompą AB i chodzi sam ABS. Plus jest taki że nie ma żadnych błędów.

Opublikowano

ale jaki to jest CAN-owski sterownik silnika?

Opublikowano
Opublikowano

Podsumowując, wyłączenie testu nie przyniosło efektów, w sterowniku ABS widać dane z ECU silnika czyli moment obrotowy etc, komunikacja CAN jest pomiędzy wszystkimi serownikami, na jednej stronie (nie pamiętam jakiej) sterownik 038906012AH jest bez obsługi ESP a 038906012BL z obsługą ESP (oba posiadają CAN-a), wymiana plug&play wchodzi w grę, bo pinologia jest ta sama, natomiast nigdzie nie mogę dorwać takiego ECU.

Ma ktoś może wsad z 038906012BL ?

Mam wsad z 038906012AH, czy potrafi ktoś go przerobić by obsługiwał ESP ?

Zegarów nie potrzebuje wymieniać, ponieważ obsługują CAN-a są z 2001 r ;p

Opublikowano

www.chiptuners.org - View topic - Audi A4 1.9TDI 110HP 038906012BL 0281010199 352254

jeśli masz kogoś kto ogarnie Ci wgarnie softu to powinno być ok.

Wgrywałem parę razy ori wsady z tej strony i wszystkie były ok, zarejestruj się ściągnij wsad i daj komuś do wgrania

---------- Post dopisany at 16:44 ---------- Poprzedni post napisany at 16:43 ----------

ewentualnie pisz do kolegi spanky może znajdzie coś w swojej bibliotece

ps. nikt nie kazał Ci wymieniać zegarów podrzuciłem link z forum passata bo jest tam wiele ciekawych informacji, których tutaj nie znajdziemy

Opublikowano

Hmm, wiem :D ale zegary na pełnym FIS-ie wyglądają ładniej :drool3:

Kuba84, czym najlepiej wgrać te "ori"? Wymagany programator? Można go (ecu) flashnąć mając go w samochodzie czy na stół trzeba ?

---------- Post dopisany at 19:59 ---------- Poprzedni post napisany at 17:00 ----------

a stary sterownik silnika ci sie nie chcial przekodowac ? bo tak naprawde nie trzeba go zmieniac jesli łyknie kodowanie

Co masz na myśli mówiąc stary sterownik? Stary sterownik był do 2.5 AKN, następny jakiego użyłem był bez CAN-a (co powodowało problemy z komunikacją), a obecnie mam z CAN-em 038906012AH ale nie obsługuje ESP, wsad z 038906012BL powinien rozwiązać problem ponieważ obsługuje ESP :)

Opublikowano

i tak nie czaje o co chodzi zreszto komputer silnika i tak napewno mam z can-em bo to juz jest ten nowszy

Opublikowano

wgrać można np galletto 1260 , KWP 2000 itp

Opublikowano

Hi, zrobiłem tak jak było powiedziane... Wgrałem flasha z 038906012BL, po restarcie ECU, skasowaniu błędów, test drogowy przebiegł bezproblemowo i cała choinka zgasła :banan:

kuba84 wielki dzięki za pomoc w tej kwestii :drinks:, teraz pomyślę jeszcze nad dużym FIS-em :banan2:

Opublikowano

nie ma sprawy !

jeśli chodzi o fis też mogę pomóc myślę, że jakiś ładny znajdę na półce :) gdyby coś to wal na PW