Jump to content
IGNORED

Padnięta sonda lambda

Recommended Posts

Posted

Mam dylemat odośnie sondy.Szukałem w innych tematach ale nic nie znalazlem.Czy może mi ktoś pwiedzieć jakie są ( i czy wogóle są) objawy padniętej sondy,bo cos mi szwankuje silnik (kicha,prycha,nie równo chodzi i nie równo przyspiesza).Nie mam możliwości podpięcia pod vaga bo go nie mam ale byłem u mechanika i wyskoczyły błędy adaptacja sonby lambda i czujnik halla.Po wykasowaniu samochód wrócił do normy ale po tygodniu objawy powróciły.Niestety nie bede co tydzień jeździł na kasowanie błędów bo to nie o to chodzi.Dodam że ta niepokojąca praca silnika zaczęła się nie długo po zagazowaniu auta.Może ktoś mi pomoże w tej kwestii :sad: Bo wątpię że to jest wina uszkodzonej plecionki bo wcześniej mimo jej wady było ok.

Posted

A jaką masz instalację gazową?? Sekwencyjną?? Jeżeli masz instalkę II-giej generacji, to masz tam emulator sondy lambda włożony i może źle emuluje. A ten twój silnik pracuje tak źle niezależnie od temperatury wody??

Posted

no własnie na przykład nierówna praca.. Często po zagazowaniu, bardzo częsta przypadłość.

Nie mam gazu, ale widzę z czym się męcza Ci co zagazowali.

Zwłaszczam, że nawet błędy miałeśz tym związane...

Posted

hack, mam instalkę sekfencyjną

Jeżeli masz instalkę II-giej generacji, to masz tam emulator sondy lambda włożony i może źle emuluje
Jeśli by była tego wina to podejżewam że było by tak zaraz po zagazowaniu a tu na poczatku było dobrze.
A ten twój silnik pracuje tak źle niezależnie od temperatury wody??
To jest niezalezne od temp. Jak odpalam wchodzi na obroty po czym schodzi w dół i zaczyna się nierówna praca jak się jeżdzi to nie jest jeszcze tak źle ale czsami na gazie idzie lepiej a na benzynie nie równo przyspiesza.Najgorzej jest jak przerzucam z gazu na benzynę to wtedy obroty głupieją wskazówka schodzi niemalże do zera i znowu na 1000 i tak do czasu aż dodam gazu wtedy się normuje ale silnik i tak nie chodzi równo.
Często po zagazowaniu, bardzo częsta przypadłość.
Też mi się tak wydaje że to może byc przyczyna kumpel tak miał w calibrze.