Fenrir Opublikowano 19 Maja 2013 Opublikowano 19 Maja 2013 Witam. Dzisiaj jak jechałem w trasie około 150km to w pewnym momencie, w korku jadąc jakieś 50km/h prosto ze stałą prędkością usłyszałem nagle jednostajny, przerywany pisk, z lewego lub prawego przedniego koła. Pisk dość głośny, rytmiczny: pisk-przerwa--pisk-przerwa--pisk itd. Po paru chwilach przestało, później już nie piszczało, ale jak podjechałem pod sklep i za parę minut chciałem odpalić silnik, to na sprzęgle i luzie poczułem szarpnięcie w okolicy prawego koła i silnik zgasł (co akurat jest u mnie normalne). Za drugim razem odpalił normalnie, bez żadnych dziwnych objawów. Dodam jeszcze że osoba idąca w tym czasie do samochodu słyszała jakieś stuknięcie, ja nie słyszałem nic bo miałem włączone radio, jedynie poczułem. Poduszki silnika i skrzyni nowe (nie wymieniłem tylko jednej z przodu silnika), klocki i tarcze przednie nowe, zawieszenie prawie nowe, tylko amory z przodu już trochę przeżyły. Ważny może być fakt że sprzęgło się kończy, łapie u samej góry, szarpie czasem przy zmianie niskich biegów. Ktoś ma pomysł co takie objawy mogą oznaczać? Co do tych pisków to myślę nad łożyskiem, dużo kosztuje wymiana? A to szarpnięcie to dla mnie zagadka, gdyby to były oba koła to może sprzęgło czy coś, ale tylko prawe? PS. Silnik ADR, rok 94/95
Rekomendowane odpowiedzi