Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Luz na kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj usłyszałem że coś haczy w prawym kole. Domyślam się że to obciążnik na feldze o zacisk bo mam hample 288 a przy 15" felgach to idzie na styk.

Do rzeczy a mianowicie zauważyłem łapiąc rękami za koło u góry i szarpiac od siebie i do siebie że jest luz na piaście :kwasny: sprawdzałem śruby koła i są OK, sprawdziłem śrubę piasty i też jest OK ale luz nadal jest :kwasny: jakieś 2 lata temu zmieniałem łożysko w tym kole na SKF. Jest to możliwe żeby zepsute łożysko miało luz nie bucząc? Bo w kole nic nie buczy.

---------- Post dopisany at 21:53 ---------- Poprzedni post napisany at 21:49 ----------

Dodam że przez zimę zostały wymienione wszystkie wahacze z prawej strony więc chyba zwrotnica nie ma luzu.

Opublikowano

jest możliwe, u szwagra tak dwie opony zjechalo jak był luz na łożysku i to sam kancik, zauważył dopiero jak kapcia złapał:kwasny: Wymieniaj łożysko i to szybko ma nie być żadnych luzów.

Opublikowano
  • Autor

No wczoraj zrzuciłem zacisk i tarczę żeby dobrać się do piasty. Jest luz ok 1mm w pionie tak jakby wyrąbało się na jakiejś dziurze do tego zarzeło coś chrobotać (jakby metal zahaczał o metal). Więcej nie kupię łożyska SKF :facepalm: ponad 2 lata wytrzymało tylko a przejechałem przez ten czas ok 30tys km

Prawda to że lepiej kupić lożysko FAG niż SKF? Czy może ktoś jakąś inną firmę poleca :wink:

Opublikowano

Wiesz co w b6 wlasnie drugie wymieniam na przodzie wcześniej wziąłem skf i był w środku skf, teraz wziąłem trochę tańszego faga i w środku jest skf. Ogólnie skf, fag, ina to jest chyba jedna firma także bierz co najtańsze. Fag jest tańszy od skfa:whistling:

Opublikowano
  • Autor
Wiesz co w b6 wlasnie drugie wymieniam na przodzie wcześniej wziąłem skf i był w środku skf, teraz wziąłem trochę tańszego faga i w środku jest skf. Ogólnie skf, fag, ina to jest chyba jedna firma także bierz co najtańsze. Fag jest tańszy od skfa:whistling:

aha dobry numer :whistling: no nic trzeba zaryzykować :facepalm: mam nadzieje że nowe łożysko pojeździ więcej niż stare badziewnie wykonane

Opublikowano

a wymieniałeś łożyska sam? Idzie to zrobić bez wyciskania prasą?

Opublikowano
  • Autor
a wymieniałeś łożyska sam? Idzie to zrobić bez wyciskania prasą?

lożysko idzie wbić :wink: nie trzeba wprasowywać ale nie radzę uderzać młotkiem po zewnętrznej tulei. Ja używałem tulei ze starego łożyska przyłożyłem do nowego i trzymałem żeby się nie przemieszczało i tak pobijałem młotkiem po troche z każdej strony po krawędzi i ładnie weszło bez praski :wink: oczywiście wcześniej przesmarowałem lekko olejem hydraulicznym żeby lepiej szło :wink: ale z piastą był probem bo jak chciałem ją wbić to druga część lożyska wypadła :decayed: musiałem podstawić coś pod łożysko od dołu na wewnętrzym pierścieniu żeby miało podparcie a potem praską wcisnąłem piastę i gra gitara :decayed:

Opublikowano

ja z przodu zakładałem łożyska BTA mało znana firma ale polecana przez kilku mechaników ja bym nie polecał wbijania bardzo łatwo wypchnąć środek łożyska prasa w pierwszym lepszym warsztacie 2h na wymontowanie zwrotnic 50 zł i bez stresu że coś nie wyjdzie :-)

Opublikowano

dzięki za info. Rozumiem że po takiej operacji geometria kół obowiązkowa?

Opublikowano
  • Autor
dzięki za info. Rozumiem że po takiej operacji geometria kół obowiązkowa?

ja myśle że nie trzeba skoro wahacze są nie są regulowane a końcówkę drążka odkręcasz na główce :wink: ja przynajmniej nie robiłem bo nie widzę sensu :decayed: (mogę się mylić)