Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Trzęsienie budą przy zmianie z 3 na 4 - automat 4 biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie mojej niuni..

ostatnio zauważyłem że podczas jazdy ok. 80- 90km/h gdy skrzynia zmieni bieg z 3 na 4 i przy spadku obrotów do 1500 dodając lekko gazu na 1800 w samochodzie występują dziwne drgania (jakby jazda po bruku 2-3 sekundy lub w manualu za wysoki bieg na tyle obrotów) powyżej 2000 obr. ustają, lecz gdy wcisnę gas dynamiczniej przy zmianie tych samych biegów owa sytuacja nie pojawia się. I tu moje pytanie czy jest to wina skrzyni czy może czegoś innego. Ogólnie skrzynia zmienia biegi bardzo płynnie nie mam żadnych szarpnięć, olej i filtr był wymieniany 11000km temu. kat wtysku sprawdzony i ustawiony wczoraj razem z wymianą przepływki i N75. Jeszcze wracając do drgań gdy ustawiam przekładnię w pozycji "D" i trzymam dłuższy czas na hamulcu po 6-7 sek. znów samochód dostaje drgań i podczas ruszania one ustępują. Jeśli chodzi o same ruszanie samochód sam się toczy po przełożeniu dźwigni i nie muszę sprcjalnie dodawać gazu aby ruszył, a po przełożeniu dźwigni na "P" wszystko jest idealnie.

I może zadam głupie pytanie, ale czy w takim przypadku czyli jeśli chodzi o drgania wpływ może mieć plecionka, lub może katalizator lub niestety skrzynia???

szczerze powiem że nie znam się na mechanice, także prosiłbym o poradę bo z mechanikami różnie bywa

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Półbiegi? W aucie osobowym? Coś jest nie wporządku z tą skrzynią, podejrzewam nie tyle samą skrzynię co sprzęgło hydrokinetyczne. Okolice 80- 90 kmh to moment załączania lock- up' a i na prawidłowości jego działania skupiłbym się w pierwszej kolejności. Być może zawór sterującym zapięciem lock- up przycina się, tarcza zapinana jest zbyt gwałtownie, coś jak "zerwanie" sprzęgła w manualu na niskich prędkościach obrotowych i wtedy odczuwalne sa te wstrząsy. Co do drgań na postoju możliwe, że wtedy niepotrzebnie załączany jest lock- up i przydusza silnik. Nie zapina się całkowicie bo silnik by zgasł, ale wystarczająco by go przydusić.

Kolego, jaki jest przebieg twojego auta? Słyszałem, że w tych skrzynkach sprzęgło po 200 tys może wykazywać wyraźne oznaki zużycia, szczególnie w dieslach ze względu na duży moment obr.

Opublikowano
  • Autor

witam,

tak Majkel masz zupełną rację co do sprzęgła hydrokinetycznego, moja furka ma naśmigane 228 000 km. i to samo powiedział mechanik do którego wczoraj oddałem auto. Sprzęgło poszło do regeneracji + wymiana oleju + robocizna 1400 zł nie moje :( , ale cóż czego się nie robi dla spokojnej głowy. Jeśli chodzi o zużycie sprzęgła tak samo mi mechanior powiedział, że poprostu się zużyło i nie ma w tym niczyjej winy.

Dziękuję za podpowiedź i zainteresowanie moim postem.

Pozdrawiam

PS Jak będzie już naprawione to dam znać jak się niunia sprawuje.

Opublikowano

Niestety, Kolego koszty trzeba ponieść. Dla pocieszenia powiem,że i tak nie kasują Ciebie bardzo drogo, ja za samą wymianę oleju w skrzyni zapłacę teraz łącznie 1000 zł :disgust:

Proszę bardzo, czekamy na wiadomości po wykonanej naprawie :wink4:

Opublikowano

Nie do końca może być to wina skrzyni. Ja miałem to samo. Myślałem że to skrzynia a co się okazało?. Jeden amortyzator z tyłu był wyklepany na amen do tego stopnia, że przy 80-90km/h zaczynało trząść budą. Przy wyższej prędkości ustawało. Teoria jest taka: skrzynia po zespoleniu lock-up jest na sztywno zespolona (podobnie jak przy zwykłym sprzęgle). Lock-up załąca sie właśnie przy tej prędkości, przy niższych prędkościach działa sprzęgło hydrokinetyczne i drgania nie przenoszą się. A co do drgań na D przy wciśniętym pedale hamulca to lekkie drgania są zawsze. Auto bez wciśniętego hamulca ma się lekko toczyć do przodu. Jeżeli się nie toczy lub w przypadku jeżeli stoisz pod górkę auto nie może się cofać do tyłu.

Pozdrawiam

MH

Opublikowano

Bez urazy Kolego, ale nie wierzę że można pomylić drgania od rozwalonej zawiechy z tymi od zespołu napędowego. Co do tych drgań, u mnie gdy auto stoi na D nie czuję żadnych, jak odpuszczę hamulec auto rusza. Sprawny lock- up też nie ma prawa generować żadnych drgań. Od zespołu napędowego niewielkie sensacje mogą ewentualnie dawać jedynie pozrywane poduszki silnika/ skrzyni. Zresztą, nei róbmy OT, sam jestem ciekawy czy u Kolegi po wykonanej naprawie wszystko będzie cacy :)

Opublikowano

Też myślałem, że to skrzynia. A tu bach. Wymieniłem amortyzatory i ustało. Od tamtej pory zrobiłem ok 30 tys. i problem się nie pojawił ponownie.

Opublikowano
  • Autor

Witam, po naprawie.

A więc jednak sprzęgło hydrokinetyczne. Po wymianie samochodzik hula jak się patrzy no i niestety 1,5 tys. nie moje(olej, sprzęgło i robocizna, a i jeszcze w tej cenie wymiana klocków i toczenie tarcz bo przy okazji mechanik zobaczył że klocki i tarcze jakieś nie bardzo, a wiedział że wybieram się w daleką trasę to od razu wymienił), i również uważam że gościu ze mnie nie zdarł, a mało tego chyba nawet wziął za mało, a wcześniej bo gdy dzwoniłem do Nadarzyna z zapytaniem o powyższą usterkę i cenę za tę usługą, odpowiedź brzmiała: ...startuje Pan od 4,500 zł+koszty części i robocizny :slina:...., to aż mi się nogi ugięły i od razu podziękowałem)Ale najważniejsze że furka śmiga bez ślizgania się i drgań, a co do trzęsienia budy na wciśniętym hamulcu i na D to muszę podjechać do innego mechaniora żeby mi faktycznie poduchy sprawdzili, a jak z tym się uporam to na pewno poinformuję co było przyczyną.

Jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam wszystkich