Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Falują obroty. Prośba o weryfikację, statyczne(032) + dynamiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pisałem ostanio o problemie z nie swoim AVJ i temat jest w trakcie wyjaśniania nastomiast zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy diagnozie swojej BFB.

Problem polega na tym, że ostano zauważyłem gdy stoje na jałowym obroty lekko falują i wywala mi Check-a. Jest jakby troche słabszy, tzn nie ma takiej reakcji na wciśnięcie pedału gazu jak kiedyś.

Podłączyłem do Vag-a a tam błędy:

17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean

P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded

16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected.

P0507 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

Za pierwszym razem skasowałem i jezdziłem ale niestety znowu się pojawił. Jak jade na trasie wszystko jest ok ale jak stanę na światłąch lekko go bujnie.

Z tego co doczytałem problem dotyczy ubogiej mieszanki właśnie na jałowym więc postanowiłem sprawdzić blok 032. Tak to wygląda

032.jpg

W pierwszym banku wartości jakie widziałem dochodziły max do +10% w drugim -5%

Sprawdzałem przewody od podciśnienia - z góry wyglądają na zdrowe, są twarde.

Postanowiłem, sprawdzić również logi dynamiczne w blokach 003, 115, 031.

Logi dynamiczne

Z tego co już mi wiadomo, przepływka wygląda na "prawie" zdrową bo przy 5000 obr/min jest około 120g/s a powinno być ~130 g/s ? Mam rację ?

Jeżeli chodzi o koniec logów, to pobobnie jak we wspomnianej wcześniej AVJ ciśnienie doładowania zbyt wolno opada po puszczeniu gazu ?

Zależy mi na Waszym zdaniu dlatego bardzo proszę o pomoc.

Z góry dzięuję.

Opublikowano

zrób logi stayczne z bloku 2 .bład jest generowany przez to ze przepływka mierzy za mało powietrza na wolnych obrotach, co moze byc spowodowane przez nieszczelnosc w układzie podcisnieowym a zwałaszcza w odmie .

Opublikowano
  • Autor

ok jutro wrzuce. Powiedz mi proszę, bo tak jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam przygodę z VAGiem. Jeżeli chodzi o logi statyczne wybieram po prostu blok 002 i klikam log ? Przez minute ? Gdzieś czytałem o logach w trybie BS ale nie wiem czy o to chodzi ...

EDIT:

Wspomniane logi jeżeli o to chodziło :) Prawie dwie minuty na wolnych. Obserwowałem również blok 032 więc są razem. Jak coś zrobiłem nie tak, proszę o info.

Log (0 - 002,032)

Opublikowano

tomek logi robiłes z właczona klima . musisz zrobic je od nowa ale najpierw skasuj błedy i wyłacz klime .

Opublikowano
  • Autor

w 99% jestem pewien, że błędy zostały wcześniej skasowane ale sprawdzę jutro by mieć pewność.

Jeżeli chodzi o klimę to na pewno była wyłączona. Wszystkie odbiorniki były wyłączone poza ładowarką do laptopa z zapalniczki ....

Opublikowano

to w takim razie jak klima była wyłaczona to jest cos nie tak bo masz za wysokie obroty powiny byc max ok 800 obr a u ciebie jest 920 obr.sprawdz czy nie masz nieszczelnosci w układzie podcisnieniowym i odmie , umyj i zaadaptuj przepustnice bo tez jest z niej bład .

Opublikowano

jeśli po ww. zabiegach sytuacja się nie poprawi, to zerkniemy, co w trawie piszczy. Raczej dobrze Ci koledzy podpowiadają:)

Opublikowano
  • Autor

temat w trakcie wyjaśniania ale dopisze kilka spostrzeżeń, może to ułatwi/zmieni diagnozę.

- problem występuje bardziej/częsciej jeżeli samochód jest mocno rozgrzany. Np dzisiaj po dość ostrej jeździe po mieście wolne obroty wynosiły lekko ponad 1000 ...

-zauważyłem, że jak jadę np 100km/h i puszcze pedał gazu to dopiero za sek, półtorej czuje jak hamuje silnikiem

Dzięki wielkie za zaangażowanie !

Opublikowano

zacznij od umycia przepustnicy i sprawdzenia tego o czym mówiłem wczesniej .

Opublikowano
  • Autor

mam nadzieję ,że problem został rozwiązany.

Byłem dzisiaj u magika, który po długiej chwili i moich(Waszych) sugestiach zaczął sprawdzać ciśnienie w układzie. Okazało się, że uszkodzony był zaworek odpowietrzający skrzynie korbową. Po wymianie i umyciu przepustnicy oraz czujnika ciśnienia zasysanego powietrza problem wydaje się nie występować. Nie chce się za wcześnie podniecać ale obroty stoją równo 760 obr/min i reakcja na wciśnięcie pedału gazu jest taka jak wcześniej :)

Dzięki raz jeszcze za pomoc i zaangażowanie.

Po kilku dniach napisze czy definitywnie problem został rozwiązany.