Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny dźwięk Turbo i tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój ojciec stał się posiadaczem może nie audi, ale passata b6 2.0tdi 140KM, ale to są te same silniki więc postanowiłem zapytać, podczas normalnej jazdy przy prędkości ok 100KM/h jadąc ze stałą prędkością, bez deptania, słychać nagle wybuch i auto przechodzi w tryb awaryjny, zgasi się silnik, odpali i wszystko chodzi normalnie, tak jakby turbo przeładowało i zerwało jakiś wąż, ale wszystkie węże są na swoim miejscu, a podczas jazdy ze stałą prędkością puści się nogę z gazu to słychać głośne syknięcie, jakby miał założony sportowy BLOWOFF, to samo gdy auto stoi, przegazówka turbo chodzi głośno (chyba za głośno), noga z gazu i PSSSSS, a gdy chce się przycisnąć np. podczas przyspieszania, czuć lekkie szarpanie, jak by chciał iść a nie mógł, no i czasami jest właśnie wybuch, na komputerze pokazało jakiś błąd "ciśnienia doładowania" i "przeładowanie w układzie dolotowym", czy coś takiego, może ktoś z was miał taki problem i mógłby mi pomóc, zanim zacznie wydawać nie potrzebnie pieniądze na zbędne naprawy, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie

PS. Dodam filmik dokładnie jakie to jest syknięcie, bo nie jest to jednolite PSSS, tylko syknie kilkukrotnie, ciężko to opisać więc dam filmik, link do filmu

Opublikowano

Turbo do czyszczenia wszyskie weze do sprawdzenia czy szczelne przy okazji mozesz przeczyscic egr i klape bo przez to moze szarpac podczas przyspieszania. Jak po tym nie ustapi to bedziemy myslec dalej

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2