Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

silnik AFN 96 r a np 00 r - jakieś różnice ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukajki użyłem, ale nigdzie nie znalazłem w jednym miejscu jasnych odpowiedzi.

Padł mi motor w moim a4 b5 afn 110 km z 96 r i planuję kupić afna ale młodszego - najlepiej 99/00 r tylko mam obawy:

- wtyczki i reszta będzie pasować czy coś się zmieni ?

- kupując afna z vw jw. będzie pasować czy jakieś różnice ?

w aucie są mody i obecnie było 170 km/ 360 Nm, ale dół nie wytrzymał, po wymianie silnika na pewno zejdę na 140-150 km / 300 Nm

Znacie jakieś dobre metody na mocnego AFNa ? Myślałem o AWX, ale nie znam nikogo kto robi takie cuda i koszt o wiele wyższy przy tej zabawie.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich klubowiczów !

Opublikowano

Kupujesz caly silnik z osprzetem czy tylko sam slupek? Jak sam slupek to nie rozumiem obaw o wtyczki.

Silnik poprzeczny nie podejdzie do podluznego. Chyba, ze bedziesz wiertal otwory na sruby lap (bo odlewy w bloku chyba sa).

Opublikowano

AFN to AFN tylko musi być od samochodu gdzie był wzdłużny .

pozatym możesz szukać silnik 1Z , AHU , i innych na VP-37 to sa przecież bliźniaki a i tak najczęściej kupisz sam słupek , a wiadomo im młodszy tym prawdopodobieństwo że ma mniej najechane jest większe.

Opublikowano

1Z będzie najmniej wymęczony.

Opublikowano

Lub też AVG. Chłopaku ja mam u siebie 200km i 400Nm, nic mi nie klęka. Miałeś pewnie motorownie z nalotem 700 tys i teraz jest płacz:wink: Najważniejsze to zrobić kreskę z głową, aby graty nie dostawałby po d*pie.

Opublikowano
Witam

Padł mi motor w moim a4 b5 afn 110 km z 96 r i planuję kupić afna ale młodszego - najlepiej 99/00 r tylko mam obawy:

w aucie są mody i obecnie było 170 km/ 360 Nm, ale dół nie wytrzymał, po wymianie silnika na pewno zejdę na 140-150 km / 300 Nm

Znacie jakieś dobre metody na mocnego AFNa ? Myślałem o AWX, ale nie znam nikogo kto robi takie cuda i koszt o wiele wyższy przy tej zabawie.

z 99/00 roku to ty juz raczej nie kupisz AFNa tylko AJMa. Najmlodszego dorwiesz z 98 roku, nie wiem tylko jakich latach wkladali je do passatow. Tak jak napisali wyzej albo 1z albo AFN i musi byc wzdluzny a nie poprzeczny wiec z passata np silniki tez podejda P&P ale z golfa juz nie.

A jedyna rade na mocnego(I zarazem trwalego) AFNa jakie moge ci dac to znalesc zdrowa motorownie i dbac o nia. I moim zdaniem chyba to jest najwazniejsze.

Opublikowano
Witam

z 99/00 roku to ty juz raczej nie kupisz AFNa tylko AJMa. Najmlodszego dorwiesz z 98 roku, nie wiem tylko jakich latach wkladali je do passatow. Tak jak napisali wyzej albo 1z albo AFN i musi byc wzdluzny a nie poprzeczny wiec z passata np silniki tez podejda P&P ale z golfa juz nie.

A jedyna rade na mocnego(I zarazem trwalego) AFNa jakie moge ci dac to znalesc zdrowa motorownie i dbac o nia. I moim zdaniem chyba to jest najwazniejsze.

Jeżeli nie masz pewności nie wprowadzaj ludzi w błąd. Afn szedł w rocznikach 99, sporo tego śmiga. Jezeli zmieniasz silnik z osprzętem, będziesz musiał zmienić licznik na immo3 lub wyłączyć immo w sterowniku. Z kostkami przelotowymi buda - ecu nie powinno być problemu. Polecam założyć nowszy sterownik gdyż ma wieksze mozliwosci programowe (więcej danych na vagu).

Tak szczerze w tej sytuacji porywal bym się na awx-a. Elektryka to pikuś do ogarnięcia, immo 10s roboty, tylko pozostają kwestie mechanicze. :wink:

Opublikowano
  • Autor

dziękuję wszystkim za odpowiedzi ! Kupiłem AFNa właśnie z 99 r z anglika - sam słupek, ponoć ma nalatane 190 000 - ile w tym prawdy to już nikt się nie dowie, ogólnie motor wygląda ok. Poskładam do kupy i zobaczę jaki efekt. U mnie w AFNie z 96 r pewnie było naśmigane tych km, pomodziłem, zrobiłem górę, nowe turbo i dół umarł po 5 tys km. Wiadomo, potem człowiek ma stracha, że znowu padnie i już chyba będę schodził z mocą na jakieś 140 km i wiele mniej Nm. Duże koszty się zrobiły bo to niby sam dół, ale do tego jeszcze wszystko co można przy okazji motoru na stole - zimery, uszczelki etc.

Opublikowano
Witam

Jeżeli nie masz pewności nie wprowadzaj ludzi w błąd. Afn szedł w rocznikach 99, sporo tego śmiga. Jezeli zmieniasz silnik z osprzętem, będziesz musiał zmienić licznik na immo3 lub wyłączyć immo w sterowniku. Z kostkami przelotowymi buda - ecu nie powinno być problemu. Polecam założyć nowszy sterownik gdyż ma wieksze mozliwosci programowe (więcej danych na vagu).

Tak szczerze w tej sytuacji porywal bym się na awx-a. Elektryka to pikuś do ogarnięcia, immo 10s roboty, tylko pozostają kwestie mechanicze. :wink:

na przykład AHH montowali w A4 B5 do 2001 roku a to przecież to samo co AFN/AVG :naughty:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale jak dobrze kojarzę to między AFN VW a AUDI jest różnica w miskach olejowych, ale można je zamienić bez problemu.