Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Lekki wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam pytanie wycieka mi olej nie mocno z i nie wiem za bardzo jak to się nazywa to jest jakaś pompka u góry silnika która wychodzi z odmy silnikowej i łączy sie z grubą rurą gumową. Z niej przez dwa otworki wydobywa się olej podkreślam nie mocno :mysli:

Opublikowano

odmy silnikowej? :mysli:

chyba chodzi tobie o EGR? po prawej stronie silnika? moze wrzuc jakas fotke?

jesli to z EGR to do wymiany jesli nie mocno i nie przeszkadza to niech sobie leci

Opublikowano
  • Autor

właśnie nie wim jak to sie nazywa i do czego służy jak staniesz przodem do silnika to po lewej u góry taki zaworek z paroma cienkimi przewodami cicnieniowymi i jedno cięgło

Opublikowano

zrob foty, ale wszystko wskazuje na EGR

Opublikowano
  • Autor

a jak to to to czy duzy koszt i za co to odpowiada?

Opublikowano

poszukaj na forum - zawor recyrkulacji spalin kosztuje ok 500zl

Opublikowano
  • Autor

poczytałem no tak jak go kupie i wymienie to przestanie cieknąć ale czy tam moze byc olej czy jakas inna wada (przyczyna)?

Opublikowano

poczytałem no tak jak go kupie i wymienie to przestanie cieknąć ale czy tam moze byc olej czy jakas inna wada (przyczyna)?

w dolocie jest zawsze troszke oleju, pochodzi z uszczelniaczy turbniy, minimalne ilosci sie kumuluja, i pozniej objawiaja sie jako drobne wycieki

Opublikowano

minimalne ilosci sie kumuluja, i pozniej objawiaja sie jako drobne wycieki

Drobne wycieki tak, ale nie tak, że się leje.

Fajnie by było zajrzeć w dolot i zobaczyć co tam się dzieje.

Opublikowano
  • Autor

lać się nie leje leci przez dwie dziurki u góry. Żeby się dowiedzieć z tym dolotem to musze odkręcić cały zawór? Tak naprawdę to może ma prawo cieknąć bo troche ma przejechane

Opublikowano

hej

mam pytanie wycieka mi olej nie mocno z i nie wiem za bardzo jak to się nazywa to jest jakaś pompka u góry silnika która wychodzi z odmy silnikowej i łączy sie z grubą rurą gumową. Z niej przez dwa otworki wydobywa się olej podkreślam nie mocno :mysli:

EGR bo co tam z wierzchu widać jak nie teog świntucha właśnie. Ponoć nic nienormalnego z tym opoceniem, raczej standard. U mnie jest też spocony a autko ma dopiero 120 tysięcy tyle że patrząc po historii to głównie w mieście się turlało. Póki nie leci to chyba(podkreślam chyba ) nie ma sie co przejmować a przynajmniej wymieniać. Chłopaki z forum czyszczą tego dziada, przy okazji można zerknąć jak to tam wygląda w dolocie... Jest wątek na zrób to sam o czyszczeniu egr także zajrzyj tam, przy okazji potwierdzisz czy to faktycznie to co cię trapi.

Opublikowano
  • Autor

opocenie to nie jest raczej leci a zeby sprawdzic dolot to go odręcic cały? I jak bedzie tam olej to czy to jest coś gorszego?

Opublikowano

mozesz odpiac gruba gumowa rure po lewej stronie silnika ( patrzac od przodu po prawej) to jedna z rur dolotu od razu bedzie widac czy jest olej w dolocie i jakie ilosci.

Opublikowano
  • Autor

a jak tak to???? cos gorszego niż zawór?