Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] logi z analizatora spalin ze stacji diagnostycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem wczoraj na przeglądzie i gość mi sprawdził spaliny, oto wyniki

CO=0.00% obj

CO2=5.19% obj

HC=9.0 ppm obj

O2=13.810 % obj

lambda= ----------

qrde powiedział że coś jest z lambdą nie tak, czy to znaczy że jest do wymiany ? czy może coś jest innego, dodam że auto nie jeździ jak trzeba, strasznie przerywa przy dodawaniu gazu i nie pojedzie więcej niż 70-80km/h na biegu jałowym nie wejdzie na większe obroty niż 3000, aha a może ktoś powiedzieć jaką mam sonde ? rozejrzał bym sie za nową od razu :)

dziś bedę vagował wieczorem więc wrzucę tu logi, choć nie wiem jeszcze jakie :) ale właśnie sie zabieram za wertowanie forum, jak narazie czytam opis logowania diesli ale może benzyne też znajde(a może to to samo )

Opublikowano

dziś bedę vagował wieczorem więc wrzucę tu logi, choć nie wiem jeszcze jakie :) ale właśnie sie zabieram za wertowanie forum, jak narazie czytam opis logowania diesli ale może benzyne też znajde(a może to to samo )

to nie to samo co dizel ... odczyt bledy silnika ... moze nakieruje co sie zesralo ...

Opublikowano

dziwnie wygląda analiza spalin, ale ja akurat mało ich widziałem... może mateogda pomoże ;)

u mnie w AGN (bliźniaczy silnik 1.8 w A3jce) po wymianie sondy miałem :

CO 0.03%

CO2 14.55%

HC 51 ppm

O2 0.74%

lambda 1.031

CO cor. 0.03%

lambdę da się w miarę zdiagnozować vag-comem, tu masz kilka ciekawych tematów:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adp_moje_pierwsze_logi-t36357.0.html

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adp96rlpg_iigen_duzo_pali_na_benzyniechyba_lambdalogi-t15731.0.html

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_aeb_jak_sprawdzic_sonde_lambda-t32188.0.html

Opublikowano

002 lub 003 dynamicznie - przepływomierz,

032 ststycznie - korektor addatywny i multiplikacyjny,

033 dynamicznie - sonda lambda i korektor chwilowy,

oprócz tego 004 - temp. silnika i oczywiście odczyt błędow.

Mi to raczej wyglada na przepływkę -> małe CO i duże O2, pozatym przy padnietej sondzie auto jedzie (prawie) normalnie.

Opublikowano
  • Autor

dobra teraz to jest już źle, tak napierd mi popychacze że mojego starszego 1.9TD B4 to jest najcichszym silnikiem na podwórku :wallbash:

potrzebuje dobrego mechanika na jutro bo w poniedzialek jade na wczasy a w tym momencie nie moge dobić 70km/h

czy ktoś zna w kraku takiego ?

aha podpiołem polskiegovaga z kablem mx1 ale kompletnie nie umiałem sie nim posłużyc jedynie co dostałem to liste błędów, skasowałem i walnołem jeszcze raz i wyskoczyło

18001 Dopasowanie do wysokości - sygnał poza tolerancją

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

17924 Zawór przełączający kolektora ssącego 1 przerwa

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

16514 Sonda lambda obwód (strona 1 czujnik 1)

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

moze ktoś pomóc w potrzebie :(

ach

na jałowym jak stoi przy 90 stopniach to obroty stoją w miejscu ale jak dodam gazu to do 2000 dojdzie ale to koniec potem musze odjąc gazu dodać itd i wtedy wyjde wyżej ale jak dodaje gazu to nagle obroty spadają i słysze takie buczenie jakby samo powietrze przez silnik szło

Opublikowano

17924 Zawór przełączający kolektora ssącego 1 przerwa

Intake Manifold Changeover Valve (N156) Circuit Open

N156 (Zawór zmiany długości kolektora dolotowego )

[br]Dopisany: 25 Lipiec 2008, 23:10 _________________________________________________jako że to błędy przerywane, posprawdzał bym wszystkie kostki i połaczenia

Opublikowano
  • Autor

qrde słaby ze mnie mechanik :(, może ktoś mi powie czy moze ta usterka powodować objawy jakie mam ?

no tylko ja nie wiem które te kostki sprawdzać, ale czy przez ten zawór silnik by tak świrował ? jak dla mnie to czarna magia, qrde ale sie wkopałem, a juz zapłaciłem za domek nad jeziorem ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Opublikowano

18001

problem z powietrzem... przepływomierz, rury... może przepustnica ?

17924

test w kanale 95 (grupa silnika)

Opublikowano
  • Autor

heh doszedłem co jest nie tak, cały syf co mi sie robił z silnikiem był powodowany zwaloną przepływką, wystarczy że wypne z niej wtyczke i chodzi jak złoto samochodzik, tylko pewnie bedzie dużo palił ale w znalazłem sklep gdzie jak oddam stary przepływomierz to mi dadzą za 240 nowy bosha więc chyba sie opłaci no nie ? bo zamiennik kosztuje 150 pln ale nikt go nie poleca .

mam takie programy :

VAG COM 208.1 PL

VAG COM 311.2

vag pl 2.1

vagCom 2081

VAG-Com 409

v-explorerOBD

VWTool 2.0.9

Audi-VWTool Version2.0.9 [Car Diagnostic Program].exe

iso9141x VW AUDI VAG TACHO SOFTWARE.exe

którego użyć najlepiej żeby tu na forum zamieścić wyniki i jakby ktoś mi jeszcze powiedział jak mam to zrobić, bo nie jestem obyty w tym za bardzo a wszystkie posty jakie znajduje mi wyszukiwarka dotyczą diesli

Opublikowano

Najlepszy z tego co masz jest VAG COM 311.2 :good: