szwistak Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Cześć mam pytanie jako ze moja kierownica wyglada juz stasznie. Przymierzam sie do zakupu multifunkcyjnej kierownicy (nie interesuje mnie tempomat). Sprawdzilem VAGiem i mam taki modul: 8e0 953 549 S Biorac pod uwage info ze strony Ross-techa Steering Column Control Module There are 3 types of steering column control modules, only 2 of them support cruise control. Lowline Supported Steering Wheels: Standard Steering Wheel (4-Spoke) Supported Features: Trip Computer (does NOT support Cruise Control!) Part Numbers: 8E0-953-549-F 8E0-953-549-S Midline Supported Steering Wheels: Standard Steering Wheel (4-Spoke), Sport Steering Wheel (3-Spoke), Multi-Function Steering Wheel Supported Features: Trip Computer, Cruise Control Part Numbers: 8E0-953-549-L, 8E0-953-549-N Highline Supported Steering Wheels: Standard Steering Wheel (4-Spoke), Sport Steering Wheel (3-Spoke), Multi-Function Steering Wheel Supported Features: Trip Computer, Cruise Control, Steering Wheel Heating Part Numbers: 8E0-953-549-M, 8E0-953-549-P, 8E0-953-549-Q, 8E0-953-549-R wszedzie pisza na temat tempomatu. A mnie interesuje czy kupie sobie nowa kierownice z multi to bedzie dzialac sterownie radiem? dzieki Rafal
Krumak Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Raczej nie będzie, jak widać w Twoim opisie dopiero moduły z kategorii Midline obsługują kierownicę multifunkcyjną.
szwistak Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Opublikowano 5 Lipca 2013 Tak myslalem ale lepiej sie upewnic
Krumak Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Jak dobrze poszukasz to znajdziesz moduł z końcówką N za jakieś 120-140 zł
szwistak Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Opublikowano 5 Lipca 2013 Juz patrzylem za modulem, ale troche roboty jest by go wymiec. Myslalem ze uda sie w miare bez inwazyjnie to zrobic
Krumak Opublikowano 6 Lipca 2013 Opublikowano 6 Lipca 2013 Roboty nie jest strasznie dużo, jeśli masz swojego VAGa to bez doświadczenia w tej materii zrobisz wszystko w ciągu 2 godzin na spokojnie
Bartek868 Opublikowano 12 Lipca 2013 Opublikowano 12 Lipca 2013 Koledzy podepnę się pod temat, bo nie chce zaczynać znowu tego samego. Ja mam dopiero zamiar zakupić Audi A4 B6, szukam samochodu z kierownica multi ale strasznie ciężko taki upatrzeć. Moje pytanie brzmi, jak mogę jeszcze przed zakupem samochodu sprawdzić jaki jest moduł kierownicy ? aby przy zakupie ewentualnie samochodu ze zwykłą kierownicą, móc ją sobie wymienić na multi ? oraz jaki jest koszt zakupu takiej multifunkcyjnej kierownicy oraz koszt założenia ? Wyczytałem gdzieś, że mozna to sprawdzić w dwojaki sposób, podpinając pod komputer lub zdejmując obudowę kierownicy, ale wolę się upewnić i zapytać kogoś kto w tym "siedzi" bardziej. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Bartek.
Krumak Opublikowano 12 Lipca 2013 Opublikowano 12 Lipca 2013 Dokładnie tak, jak piszesz. Rozbierasz obudowę kolumny i fizycznie odczytujesz numer albo VCDS. Sam moduł można kupić poniżej 150 zł więc zbytnio nie przejmował bym się tym, na jaki moduł trafisz w swoim aucie. Co do kosztów to cały zestaw z kierownicą multi z B7 lub B8 można trafić w cenach 1000-1500 zł.
Bartek868 Opublikowano 13 Lipca 2013 Opublikowano 13 Lipca 2013 Zakupienie modułu to jedno ale trzeba to wszystko jeszcze "zaprogramować" etc. ? A co do samej kierownicy to, nie szukał bym z modelu B7 czy tez B8, tylko z tych modeli tj B6. Widziałem na allego że ceny wahają sie od 100 zł do 400 zł więc sam już nie wiem. Jeszcze raz, jesli dobrze zrozumiałem kolegę Krumak-a to jesli trafię na model bez takiej kierownicy (co jest najbardziej prawdopodobne) i jesli sprawdzę to czy to komputerem czy fizycznie zdejmując pokrywę kierownicy, jesli okaże się, że numer na kierownicy oznacza, że nie jest możliwe założenie multi to...najpierw trzeba by zakupić moduł który taką kierownicę obsługuje (1.koszt), założenie tego i "zaprogramowanie" (2. koszt), zakup nowej kierownicy multi (3. koszt) no i połączenie wszystkiego w całość tak aby grało tzw. "robocizna" (4 koszt) obawiam sie że w najgorszym przypadku nie jest to chyba tani pomysł i nie wiem czy nie będę się musiał z niego wycofać Wielkie dzięki za wskazówki. Pozdrawiam, Bartek
Marcin Żagiel Opublikowano 8 Grudnia 2015 Opublikowano 8 Grudnia 2015 witam chcialem zapytac czy jak mam modul z literka N to kierownica od b7 multifunkcyjna bedzie dzialac
daro84.pl Opublikowano 8 Grudnia 2015 Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Musi być co najmniej Q. Mam taki na zbyciu Edytowane 12 Grudnia 2015 przez daro84.pl
Czesław112 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Hej!A moge zalożyć trójramienną lub multi cztero w moim b 6?Radio audi horus ze zmieniarką na 6 cd.Mam czteroramienną bez multi przydaloby sie zmienic i szukam cuś dzięki....
daro84.pl Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Możesz założyć prawie wszystko tylko nawet z b7 i nie tylko. Jak byś chciał moduł pod multi to pisz pw
Rekomendowane odpowiedzi