Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik temperatury nie nabiera stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem wczoraj Audi i jestem z tego faktu bardzo zadowolony :wink: Jutro pochwalę się zdjęciami i planowanymi modami. Na razie mam pytanie. Zauważyłem, że czujnik temperatury ani razu nie pokazał mi 90stopni, max. 80 pokazywał, chociaż sporo jeździłem. Raz chyba doszło do 85, ale i tak spadło do 75-80.

A drugie pytanie - jak sprawdzić, czy mam model silnika AWXm czy AVF. Mam 1.9 TDI 131 KM, 2004 rok.

Opublikowano

Zaraz posypią się odpowiedzi abyś odczytał symbol silnika z nalepki na osłonie rorządu, nalepki w bagażniku, tej samej nalepki z książki serwisowej, nalepki ze słupka "B" od strony pasażera, napisał czy skrzynia ma 5 czy też 6 biegów itd.

Jeśli chcesz mieć 100% pewność jaki masz konkretnie silnik to musisz odczytać jego symbol z bloku silnika, ze specjalnego nadlewu stanowiącego pole numerowe silnika tuż przy kielichu na koło zamachowe, po prawej stronie mocowania podstawy filtra oleju :

pole_numerowe_silnika_PD.jpg

a tak wygląda to z bliska :

pole_numerowe_silnika_ALH.jpg

i tylko to sprawdzenie będzie pewne bo już wiele samochodów jeździ z wymienionymi silnikami i to niekoniecznie na te o tych samych oznaczeniach. Wielu użytkowników robi też specjalnie swapy na mocniejsze jednostki.

Odnośnie wskazań temperatury - który czujnik wskazywał 80*C ? Są dwa w jednej obudowie - jeden (G62) dający wskazania temperatury do sterownika silnika i drugi (G2) dający wskazania na wskaźnik w zegarach na desce rozdzielczej i niekoniecznie obydwa muszą być sprawne albo obydwa uwalone. O tym jak sprawdzić czy to wina czujników czy termostatu to na forum tych tematów jest bez liku.

Opublikowano
  • Autor
Odnośnie wskazań temperatury - który czujnik wskazywał 80*C ? Są dwa w jednej obudowie - jeden (G62) dający wskazania temperatury do sterownika silnika i drugi (G2) dający wskazania na wskaźnik w zegarach na desce rozdzielczej i niekoniecznie obydwa muszą być sprawne albo obydwa uwalone. O tym jak sprawdzić czy to wina czujników czy termostatu to na forum tych tematów jest bez liku.

Czujnik na w desce rozdzielczej. Raz łapie 90*, 3 razy nie. Ok, poszukam na forum :)

Opublikowano

Jak nie znajdziesz na forum, to ja znajdę czas dla Ciebie na PW ale musisz dysponować swoim Vagiem lub kogoś kto Ci do niego podepnie Twoje auto a dalej Cię pokieruję na co masz zwrócić uwagę.

Opublikowano

moze to tylko termostat jest powodem ze sie nie dogrzewa

Opublikowano

Może tak być ale wcale nie musi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Jak nie znajdziesz na forum, to ja znajdę czas dla Ciebie na PW ale musisz dysponować swoim Vagiem lub kogoś kto Ci do niego podepnie Twoje auto a dalej Cię pokieruję na co masz zwrócić uwagę.

We wtorek powinienem mieć kabel, to się odezwę!

---------- Post dopisany 07-08-2013 at 18:14 ---------- Poprzedni post napisany 06-07-2013 at 20:25 ----------

Wymieniłem czujnik G2 i błąd zniknął. Niestety, licznik pokazywał mi tylko 70 stopni max, a często i 50. Dziś wymieniłem termostat. Auto zaczęło momentami nabierać 90 stopni, ale tylko gdy je piłowałem. Po podpięciu VAG na silniku była temp. 97 stopni, na liczniku ok. 90. Pojechałem w trasę i niestety - przejechałem 30km poza miastem i temp. nie ruszyła się z 70 stopni. VAG nie ma błędów. Co może być przyczyną? Zimne luty na liczniku? Co sprawdzić?

---------- Post dopisany 08-08-2013 at 19:01 ---------- Poprzedni post napisany 07-08-2013 at 18:14 ----------

Zrobiłem dzisiaj pomiary VAG wg notatek na forum.

Zimny silnik:

- 01-Engine: 007

- temp. paliwa: 32,4*C

- temp. zewnątrz: 39,6*C

- temp. silnika: 29,7*C

- 17-Instruments: 003

- temp. na liczniku: 3*C

Ciepły silnik (30 min w trasie, prędkość 50-150km/h):

- 01-Engine: 007

- temp. paliwa: 83,7*C

- temp. zewnątrz: 43,2*C

- temp. silnika: 90*C

- 17-Instruments: 003

- temp. na liczniku: 71*C

Ktoś oceni te pomiary?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja z kolei mam inny problem... a mianowicie. Mam taki problem kupiłem dzisiaj auto i temperatura silnika stoi na 50c niezależnie od przejechanych kilometrów. Dzisiaj wracałem autostradą ponad 70km z prędkością 150-180km/h. Wskazówka nawet o milimetr nie ruszyła. Mam pytanie do Was. Może ktoś miał podobny problem i pomoże mi go rozwiązać. Za miesiąc będę w Polsce i będę wymieniał rozrząd i całą reszte. A tą usterke muszę naprawić jeszcze przed wyjazdem.Z góry dzięki!! ;/

P.s. Dodam, że temperatura w kabinie jest dobra i grzanie jest dobre. niestety ta wskazówka mnie denerwuje:)

Opublikowano

Albo termostat albo czujnik temperatury. Albo piernicze kacapy. ;-)

Zobacz czy czujnik wpiety?

Sony Xperia Tapatalk 4.