Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto straciło moc logi/błędy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Błędy

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)

28-10 - Short to Plus - Intermittent

00575 - Intake Manifold Pressure

17-10 - Control Difference - Intermittent

00553 - Mass Air Flow Sensor (G70)

Auto chodzi jak by nie miało doładowania wyczytałem , że może byc n75 :kwasny:

Dynamiczne:

Grupy: 000,001 Log (6 - 000,001)

Grupy: 003,004 Log (5 - 003,004)

Grupy: 010,011Log (2 - 010,011,010,011)

Grupa: 004,008 Log (1 - 004,008)

Auto nie jest moje jest mojego znajomego . Szybko szybko i źle sobie zapisałem i teraz nie wiem które są dynamiczne :facepalm::facepalm:

Moje pierwsze logi możliwe , że źle zrobione . Mam jeszcze statystyczne tylko też są pomieszane

Auto od pewnego czasu straciło moc , nie ma doładowania :whistling:

Z góry dzięki za pomoc. :wink:

Opublikowano

Brak sygnału z przepływki więc sterownik silnika w grupie 003 i 010 przyjął wartość zastępczą 550 mg/skok - albo jest to wina przerwy w obwodzie wewnątrz przepływki i wtedy trzeba ją wymienić albo przerwa nastąpiła na wiązce od niej idącej do sterownika silnika. Podmiana na inną, nawet słabo mierzącą powinna rozwiać wątpliwości co tutaj ponosi za to winę i stąd efekt braku dynamiki silnika. Turbo zapewne przeładowuje na full i stąd błąd 00519 bo nic nie wskazuje, żeby czujnik G71 pokazywał bzdury. W logu dynamicznym 011 szybko jednak aktywował się tryb awaryjny mimo niewielkiego przeładowania już na samym początku logu przy 2079 obrotach silnika a czujnik ciśnienia barometrycznego pokazuje poprawne wartości. Zrób zatem log dynamiczny grupy 008 z 010 z podmienioną przepływką.

Opublikowano
  • Autor

Sztomel była wina przerwanego przewodu to przepływki :drunk:

Nie jest to auto moje więc znajomy jeździł z tym kilka miechów :facepalm: .

Bardzo zadowolony bo za tyd wyjeżdża na wakacje a auto chciał miec sprawne .

Teraz przyblokowuje go na 2sek koło 3tys RPM

Zobaczymy może auto zamulone za kilka dni sprawdzimy czy jest dobrze jak nie to komputer i jazda :decayed:

Opublikowano

Przerwany kabelek do przepływki to jedno ale druga rzecz, która mnie niepokoi to zbyt szybko aktywowany tryb awaryjny a to już niestety nie zależy od braku sygnału z przepływki. Szczerze mówiąc a raczej pisząc - pierwszy raz widzę, by sterownik silnika przy raptem niecałych 4 sekundach i przeładowaniu wielkości 50 mbarów trwającym ledwie 80 setnych sekundy aktywował tryb awaryjny - coś tu jest nie tak. To nie jest normalny objaw i reakcja sterownika silnika. Gdyby objawy trybu awaryjnego nie ustały i dalej były takie szokujące to wklejajcie je koledzy bo trzeba znaleźć jakąś tego przyczynę a na domiar złego - powód takiej dziwnej (jak dla mnie reakcji) sterownika silnika.

Opublikowano
  • Autor

Czyli jeszcze raz zrobic mu logi dynamiczne tylko teraz jakie grupy 008 i 010 ??:wink:

Nie wiem czy znajomy nie ma "chipboxa" miał to wywalic ale muszę się jego zapytac czy wywalił te dziadostwo :facepalm:

Auto ciągnie fajnie normalnie tylko przy 3 tys ma taki przestój ok 2 sek

Czyli najlepiej jeszcze raz teraz zrobic mu logi

Opublikowano

Jeśli przepływka nie będzie już walić błędem to zróbcie mu ponownie logi dynamiczne grup 003 z 011 i 008 z 010 bo nadal nie jest wyjaśniona kwestia przyczyny aktywowania trybu awaryjnego. Oczywiście jeśli macie czas to zlogujcie możliwie najwięcej grup by była lepsza przejrzystość pokazywanych parametrów pracy silniika i jego osprzętu. Będę wdzięczny jeśli ktoś mi wyjaśni dlaczego sterownik silnika tak szybko i "bez wyraźnego powodu" aktywował tryb awaryjny.

Opublikowano
  • Autor

Dzwoniłem teraz do znajomego dalej ma tego "chipboxa" :facepalm:

Jutro to wywali i do mnie rano wpadnie i zrobimy mu te logi

To jakieś tanie badziewie , on już kupił na tym chipboxie a mówiłem mu , że to tylko może rozwalic silnik .

Czyli bloki 003 z 011 i 008 z 010 , 000 z 001 , 004 ?? :wink:

Dziś zrobiłem logi auto starci moc na chwile przy 3 i ok 4 tys obr :kwasny:

Chipbox odłączony

Błędy

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)

00575 - Intake Manifold Pressure

17-10 - Control Difference - Intermittent

Dynamiczne:

Grupy: 008,010 - Log (0 - 008,010)

Grupy: 000,001 -Log (1 - 000,001)

Grupa: 004 -Log (2 - 004)

Grupy: 003,011-Log (3 - 003,011)

---------- Post dopisany 09-07-2013 at 12:06 ---------- Poprzedni post napisany 06-07-2013 at 17:57 ----------

Rzuci jakiś spec okiem :decayed:

Naprawdę pilne auto z pt wyjeżdża w długą trasę a nie jest do końca sprawne :facepalm:

Logi post wyżej :naughty:

Opublikowano

Do piątku chyba nie zdązy wyczyścic sprezarki. Sprawdzcie jeszcze czy wezyk do ECU nie jest zapchany olejem.

Opublikowano
  • Autor

Czyli zapieczone łopatki turbiny

Wężyk też sprawdzimy

Dzięki :wink:

Tak coś myślałem , że coś z turbosprężarką bo jak chciałem sprawdzic jak rusza się sztanga to wyskakiwał mi na VCDSie błąd

Opublikowano

Dziś zrobiłem logi auto starci moc na chwile przy 3 i ok 4 tys obr :kwasny:

Widać to dokładnie w logach. W tych zakresach sterownik silnika niby zapodaje tryb awaryjny bo ogranicza ciśnienie doładowania i dawkę paliwa ale zaraz potem odpuszcza i dalej toleruje te następujące ponownie wysokie wartości. Dziwne zachowanie ECU.