Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o dzialanie EGR i brak cisnienia w wezyku wchacy do czarnej raczki w EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam pytanie przy gaszeniu troszkie buda mi telepie. dzisiaj sprawdzilem egr i i widze czy przy odpalaniu czy gaszeniu ta raczka nie porusza sie od EGR. wyciagnelem wezyk zatykajac go palcem nie czuje zeby jakies cisnienie bylo w nim ktore moze poruszyc raczka od EGR. moze ktos wiec co to moze byc albo od czego zaczac zeby sprawdzic usterke...:wink:pozdrawiam

Opublikowano

to jest klapa gasząca a nie EGR jako taki. W tych samochodach są te ustrojstwa jednak zespolone w jeden komponent.To tak dla jasności :) Jeśli na klapę nie jest podawane podciśnienie w momencie kiedy powinno to spradziłbym szczelność wężyka a potem zerknął w jakim stanie jest sam zaworek sterujący. Po tych 10 latach mają prawo wysiadać, tak ten od klapy jak i sterujący samym EGR czy turbawką.

Opublikowano
  • Autor

hmmm a gdzie znajduje sie ten zaworek od EGR?

---------- Post dopisany at 19:20 ---------- Poprzedni post napisany at 19:19 ----------

idzie jakos samemu sprwdzic ten zaworek sterujacy od EGR?

Opublikowano

Tak ta gruszka czarna jest na zatrzaskach w środku jest membrana gumowa jeżeli przepuszcza to klapa nie zamyka :wink:

Opublikowano
  • Autor

ale chodzi mi o to ze ten wezyk do wchodzi w gruszke nie to wlasnie nie podaje podcisnienia jak gasze czy odpalam auto... czyli cos jest nie tak ze nie ma podcisnienia w przewodzie

Opublikowano
hmmm a gdzie znajduje sie ten zaworek od EGR?

---------- Post dopisany at 19:20 ---------- Poprzedni post napisany at 19:19 ----------

idzie jakos samemu sprwdzic ten zaworek sterujacy od EGR?

ciebie interesuje nie tyle zaworek od EGR (N18) a zaworek sterujący klapy gaszącej. Oba są zmocowane w pobliżu prawego reflektora - jak zdemontujesz lampę do znajdziesz dość łatwo jeden i drugi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

aha a jak moge sam sprawdzic czy jakis jest wlaniety? czy musze miec na podmianke inny?

---------- Post dopisany 31-07-2013 at 19:29 ---------- Poprzedni post napisany 09-07-2013 at 23:28 ----------

WITAM NIE MA KTOS SPRAWNEGO ZAWORKA O NR 1J0 906 283 C ? u mnie w wezyku ktory wchychoi do czarnej malej gruszki klapy gaszacej nie ma wogole cisnienia sprawdzilem gdzie idzie ten wezyk i wychodzi z zaworka o nr co podalem. to na pewno bedzie ten zaworek uwalony? mysle ze n75 i ten n18 sa sprawne bo z turbina nie mam zadnych problemow. ten wezyk co wchodzi w czarna gruche klapy gaszacej to powinien wogole zaciagac czy wypyhcac cisnienie z siebie?

Opublikowano

Żebyś mógł zobaczyć czy działa to ktoś musi zapalać i gasić bo tam tylko chwile jest podcisnienie a jak masz uwalony zawór zwrotny na przewodzie idacym do pompy vacum taki plastikowy biało czarny to nie musi działać wcale.

Sony Xperia E dual Tapatalk 4

Opublikowano
  • Autor

aha to zaczac od wymiany tego zaworka zwrotnego?

Opublikowano

Nie koniecznie zdejmij i dmuchnij w niego jeżeli w jedna puszcza a w druga nie to jest dobry. On ma zadanie utrzymać podcisnienie po zgaszeniu auta żeby mogło zamknąć klapę bo pompa juz nie działa.

Przy okazji sprawdź wężyki może przetarte. I spróbuj zassac ta gruszke od klapy bo może rozerwana . Najlepiej się sprawdza duża Strzykawką.

Opublikowano
  • Autor

tu widac na silniku podczas gaszenia jak zamyka sie i za chwile wraca do otwartego

u mnie przy gaszeniu wogole sie nie rusza ta raczka...

---------- Post dopisany at 00:03 ---------- Poprzedni post napisany at 00:02 ----------

czyli u mnie ciagle jest otwarta ta klapa, zaczac od wymiany n293?

Opublikowano

A spraedziles co mówiłem? Dobrze inaczej niech ktoś zgasi auto a ty w tym czasie do zdjetego z tej gruszki przewodu masz mieć przylozony palec i na chwilę masz poczuć ze zasysa powietrze. Jak zasysa to znaczy ze ta cała grucha czy siłownik jak wolisz jest do wymiany. Ale podobno tylko z nowym EGR ja sprzedają.

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie juz robilem to i bylem u mechanika nawet podlacyzl jakies do meirzenia cisnienia i nic...nie chce mi sie czekac az bedzie mial czas lubie sam pogrzebac i cos zrobic :) to mzoe byc uwlony ten zaworek?

---------- Post dopisany at 00:22 ---------- Poprzedni post napisany at 00:21 ----------

bo jesli by wogole pompa vacum nie dawala cisenia to nawet trubo by nie chodzilo tak?

Opublikowano

Tak a hamujac lamał byś siedzenie bo serwo by nie działało. Ciekawe czy prąd do zaworka dochodzi?

---------- Post dopisany at 00:36 ---------- Poprzedni post napisany at 00:34 ----------

Weź jakiś miernik i obadaj wtyczkę na zgaszonym i zapalonym silniku.

Opublikowano
  • Autor

ok jutro lukne czy jest prad na wtyczce :) bo ogllnie jesli nie ma cisnienia tam to odpowiada tylko ten jeden zaworek n293?

Opublikowano

Pod warunkiem że ktoś tych wężyków wcześniej źle nie pozakladal.

Szczerze to nie spotkałem się z uszkodzeniem akurat tego zaworka. Zawsze albo były przewody urwanie albo źle założone przewody podciśnienia albo membrana w tej gruszke rozerwana lub zatarta klapa ze jej nawet ręką zamknąć nie szło.

Opublikowano
  • Autor

hmm sprawdze jesczze czy te wezyki sa dobrze zlozone widzialem na forum opis gdzie kazdy ma isc...nie no jak reka robie popycham te ramie to chowa sie i odbija ladnie :) sprawdzalem przewody to sa ok nigdzie nie widze dziury cze pekniecia... no nic najpierw sprawdze czy prad jest na wtyczce od tego zaworka ;) dzieki zza pomoc Krzysiek :) jak co jutro napisze jescze :) pozdrawiam:wink:

Opublikowano
hmm sprawdze jesczze czy te wezyki sa dobrze zlozone widzialem na forum opis gdzie kazdy ma isc...nie no jak reka robie popycham te ramie to chowa sie i odbija ladnie :) sprawdzalem przewody to sa ok nigdzie nie widze dziury cze pekniecia... no nic najpierw sprawdze czy prad jest na wtyczce od tego zaworka ;) dzieki zza pomoc Krzysiek :) jak co jutro napisze jescze :) pozdrawiam:wink:

Wykręć EGR i przeczyść sobie klapę gaszącą też to może być powodem szarpania budą bo się nie domyka :wink:

Opublikowano

Ona mu całkiem stoi.

Opublikowano

No to tym bardziej odkręcić i przeczyścić- zobaczy czy jest zasyfiona czy nie