Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak hamulca ręcznego w jednym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 miesiące temu na badaniu technicznym diagnosta stwierdził w mojej A4 brak hamulca ręcznego w prawym tylnym kole. Lewy tył działał prawidłowo i jako, że auto nawet pod górkę bez problemu trzymało na jednym hamulcu nie śpieszno mi było od razu do mechanika. Tydzień temu pojechałem w prawie 1500 km podróż w góry i pod koniec wyjazdu odezwało się łożysko w kole ( przypuszczam, że wiele setek km po górskich zakrętach i serpentynach przyśpieszyło jego koniec). Dziś pojechałem do mechanika na wymianę łożyska i przy okazji zapytałem o ten ręczny. Na co usłyszałem, że można by spróbować rozebrać zacisk i oczyścić prowadnice ale istnieje ryzyko, że po takim zabiegu zacisk może przeciekać płynem hamulcowym i trzeba będzie wtedy go regenerować, a wtedy koszt może wynieść ok 300-400 zł. Czy rzeczywiście istnieje takie ryzyko i lepiej na razie tego nie zaczepiać? Widziałem też na allegro zestawy naprawcze składające się z PROWADNICE+OSŁONKI+ ŚRUBY+SMAR, czy można by je zastosować do starego zacisku? Uspokoił mnie też, że hamulec ręczny nie ma wpływu na działanie hamulca nożnego więc nie istnieje obawa, że tłoczek zablokuje się i nie odbije klocka od tarczy. Co mi radzicie w takiej sytuacji? Próbować to czyścić?

Opublikowano

Wyslij go do mnie, to doprowadze Ci go do ładu

20130413_150857_1_1.jpg

Opublikowano
  • Autor

No i conajmniej tydzień będę bez auta, a nie mogę sobie na to pozwolić. W ostateczności widziałem na allegro gotowe zregenerowane.