Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klekot łańcucha/napinacza wałków rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od dłuższego czasu próbuję uporać się z klekotem jaki dochodzi z okolic łańcucha łączącego wałki. Klekot pojawią się przy porannym uruchamianiu auta i później dopiero po rozgrzaniu, przy każdym wciśnięciu sprzęgła, gdy auto schodzi z obrotów brzęczy dokładnie tak jak JTD od fiata.

Co zostało zrobione: W pierwszej kolejności wymiana oleju, łańcucha na Febi, napinacza na nowy oryginalny Audi, czyszczenie smoka

Po zrobieniu powyższego skutek żaden. Nic się nie zmieniło. Sprawdzałem jeszcze napięcie na stykach wtyczki napinacza i również jest ok.

Co jeszcze nie zostało zrobione: Nie zmierzone ciśnienie oleju - tak, wiem że to powinno być zrobione jako pierwsze ale nikt w okolicy nie ma manometru; nie wymieniona pompa oleju ze względu na to że nie mierzyłem ciśnienia.

Macie może jeszcze jakieś uwagi co mógłbym zrobić lub sprawdzić ? Wymiana pompy to ostateczna sprawa ponieważ wpakowałem już tyle kasy i nie ma dosłownie żadnego skutku, że pilnuję każdego wydanego grosza na te gówno..

Jeszcze dwie ciekawe sprawy na koniec: 1. po wypięciu wtyczki z napinacza łańcuch brzęczy tylko przy porannnym odpalaniu, w czasie jazdy nie. 2. na deklu jest tyko jeden mały ślad w którym łańcuch mógłby ocierać.

Poniżej fotki, może z nich coś wypatrzycie:

IMG_20130722_184525.jpg

IMG_20130722_184633.jpg

IMG_20130722_184731.jpg

IMG_20130722_184743.jpg

Opublikowano

a może ci szkalanki grają?

Opublikowano
  • Autor

Nie nie, szklaneczki mają inny dźwięk. Tu jest dosłownie walenie łańcucha o coś. Nie chodzi tu o ten lekki klekot który przeważnie wszyscy mają przy zimnym odpalaniu. U mnie jest dosłownie dźwięk przykładania rozpędzonego łańcucha do metalu.

Opublikowano

witam ja miałem taki sam problem b7 1.8t nawet wymieniłem dwumasa,okazało sie ze wymiana nastawnika faz rozrzadu pomogło i teraz jest ok. wielu mechaników ogładało i tylko jeden odnalazł problem.

Opublikowano

Moim zdaniem to nie jest łańcuszek tam masz delikatne otarcie nie powinno być nic słychać :) a szklanki mogą wydawać podobny dźwięk jak i łańcuch :)