Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprężarki klimatyzacji wraz z osuszaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od samego początku przygody z moim zeciorem borykałem się z wadliwą pracą układu klimatyzacji, gdzie przyczyną była sprężarka klimatyzacji. Po załączeniu głośna praca o tym świadczyła, jak i liczne zanieczyszczenia na dyszy dławiącej.

Sprężarka w ubiegłym tygodniu odmówiła współpracy, znaczy zatarła się. Efektem tego było głośne piszczenia po załączeniu klimatyzacji, koło napędowe kręciło paskiem klinowym a koło pasowe sprężarki stało.

W związku z powyższym wymuszone na mnie zostało jej wymiana, co by mojej rodzinie i mi komfort podróżowania nie spadł. Sposób wymiany sprężarki oraz osuszacza postaram się opisać niżej.

Wszystkie czynności opisane poniżej wykonywałem na podstawie cząstkowych informacji znalezionych w internecie w warunkach domowych, bez kanału.. Nie osądzajcie mnie. Miało być tanio, a wyszło jak zwykle.

Ze względu, że zatarciu uległa sprężarka klimatyzacji, w układzie na pewno pojawiło się wiele opiłek metalu. W celu uniknięcie ponownego zatarcia nowej sprężarki warto dodatkowo wymienić:

- dyszę dławiącą 4B0 820 177 (około 7 zł-sklep auto);

- osuszacz 8A0 820 193 AB (130 zł - allegro);

- sprężarka klimatyzacji 8D0 260 805 D (500 zł allegro, regenerowana).

Pracę rozpocząłem od demontażu zderzaka - dwa torxy 8 i zatrzaski po zewnętrznych stronach zderzaka. Efekt demontażu poniżej.

Obraz_147.jpg

Na pierwszy strzał poszedł osuszacz, który ukazał mi się po zdemontowaniu zderzaka.

Obraz_148.jpg

Tutaj miałem lekki problem z rozkręceniem śrubunków łączących węże z osuszaczem, rozmiar klucza na zdjęciu. U mnie osuszacz miał 15 lat, ale nie było problemu z parowaniem szyb w aucie.

Żeby mieć lepsze dojście do niego, zdemontowałem prawą lampę oraz filtr wraz z obudową. Obudowa na śrubie 14, a lampa na czterech torxach 8.

Obraz_149.jpg

Obraz_150.jpg

Po zwolnieniu osuszacza, wyciągnąłem go wraz z obudową, którą trzymały dwie śruby 10.

W kolejnym etapie wymieniłem dławik, który znajduje się w podszybiu. Dostęp do niego jest po rozkręceniu śrubunku kluczami 23 (brak zdjęć).

Na koniec zostawiłem wisienkę na torcie, a mianowicie element zamieszania-sprężarkę.

Po uniesieniu jednej strony auta do góry, miałem znakomity dostęp do niej. Sprężarka trzymała się tylko na trzech śrubach 13, które poszły bez największego oporu. Opuściłem ją na dół i odkręciłem dwa śrubunki z tyłu - 32 i 30.

Poniższe zdjęcie po demontażu sprężarki.

Obraz_154.jpg

Nie demontowałem napinacza, tylko manewrowałem sprężarką żeby zdemontować i zamontować później pasek klinowy.

Obraz_156.jpg

Po zamontowaniu nowych elementów nie skręcałem śrubunków, teraz czeka mnie płukanie węży i chłodnicy (skraplacza) klimatyzacji. To akurat, dla pewności, wykona serwis. Pierwotna cena usługi 400 zł, po negocjacjach 300 zł. Płukanie czynnikiem chemicznym.

Mam nadzieję, że komuś to pomoże.

Powodzenia i pozdrawiam.

Opublikowano

A cena czyszczenia zawierała ? Ponowne nabicie ?

Bo koszt całkowity wyszedł kosmiczny , wniosek prosty trzeba dbać i nie czekać aż się wszystko sypnie

Opublikowano
U mnie osuszacz miał 15 lat, ale nie było problemu z parowaniem szyb w aucie

jedno nie ma wiele wspólnego z drugim ...

Sprężarka nówka?

kolega napisał że regenerowana.

Co do płukania to lepiej jest wymienić jeszcze chłodnicę za 100 niż płukać układ za 400 zł, który po usunięciu chłodnicy, osuszacza i sprężarki to tylko rurki ...