Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kłopoty z z automatyczną skrzynią.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Dawno nie pisałem na forum bo autko spisywało się nieźle. Moje autko to A4 B5 z automatyczną skrzynią 1,9tdi to tak z grubsza, Problem dotyczy automatycznej skrzyni.

Otóż kilka dni temu ni z tąd ni z owąd zacząłem odnosić wrażenie jakby sprzęgło się ślizgało (oczywiście moje odczucie porównuje do ślizgającego sprzęgła w zwykłej skrzyni. Po prostu auto na jedynce rusza i bardzo po woli się rozpędza bo jak dołożę gazu to wtedy właśnie odnoszę wrażenie że zrywa się przyczepność sprzęgła potem dwójka i dalej słabo idzie dokładam gazu to zrzuci do jedynki czasami szarpnie i znowu wchodzi na obroty ale nie ciągnie. Jak już powoli rozbuja się i wrzuci trujkę i czwórkę to już leci. Byłem w warsztacie gdzie zwykle robię auto ale oni nie robią skrzyń automatycznych, mieli poczytać dokształcić się i po dowiadywać o warsztaty które robią skrzynie i coś mi doradzić.

Dlatego pytam też starych bywalców i fachowców od automatów co może być przyczyną czy to sprzęgło czy coś innego?

I najważniejsze pytanie gdzie w kujawskopomorskim najlepiej jak najbliżej Lipna są warsztaty które zajmują się automatycznymi skrzyniami. Chodzi mi o to żeby było blisko gdyż jestem niepełnosprawnym na wózku.

Panowie naprawdę potrzebuję szybkiej porady i warsztatu bo dziś musiałem jechać do lekarza i auto ledwie ruszało

---------- Post dopisany 14-08-2013 at 10:25 ---------- Poprzedni post napisany 11-08-2013 at 17:16 ----------

Poratujcie biednego kalekę.

Opublikowano

Musicie zacząć od sprawdzenia stanu oleju w skrzyni, jeżeli będzie za niski skrzynia będzie mieć problem z utrzymaniem ciśnienia i wystąpi uślizg. W okolicy Lipna niestety nie znam, ale w Bydgoszczy na Modrzewiowej koło ASO Renault jest gość, który robi automaty i zna się na rzeczy.

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:19 ----------

Jest jeszcze Dulcet w Strzyżawie, do nich masz bliżej.

Opublikowano
  • Autor

Warsztat już znalazłem niecałe 70km ode mnie czyli w Toruniu na Bliskiej 17. Jutro jeszcze jadę na VAGa w mojej okolicy sprawdzą mi olej i jak coś wymienią a jak to nie pomoże to albo warsztat w Toruniu Albo szrot bo spytałem się orientacyjnie o cenę naprawy i zastanawiam się czy lepiej pożyczki nie wziąć i drugie auto kupić.

Opublikowano

Można jeszcze założyć inną używaną skrzynię. Warunek jest taki aby miała ten sam kod literowy (do odczytania z tabliczki znamionowej) i żeby sprzedawca dał gwarancję sprawności, najlepiej gdyby skrzynia jeszcze w aucie żebyś mógł się przejechać i sprawdzić jak pracuje.

Opublikowano
  • Autor

Komputer nie wykazał żadnych błędów, oleju na razie nie wymieniłem bo nie mieli odpowiedniego na stanie. Czyli to usterka mechaniczna mechanicy twierdzą że sprzęgło a raczej konwerter czy jak to się tam zwie taka bańka z tarczkami w środku i niby te tarczki mogły się poprzepalać, więc naprawa może tak drogo nie wyniesie.

Opublikowano

Jeżeli bania to konwerter, jeżeli sprzęgło to sprzęgło, ich tam kilka w tej skrzyni jest. Ja stawiam konwerter lub sprzęgło forward, trudno powiedzieć na czuja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Od kilku dni mecze się i szukam oznaczeń skrzyni bo chcę kupić drugą taką samą Niedosyc że inwalidzie jest ciężko to jeszcze za chorobę nie wiem w którym miejscu na skrzyni mogą być oznaczenia jedyne numery jakie znalazłem to:

ny MHH 399 113 AA

2

Na zdjęciu to wygląda tak, zdjęcie poniżej. I niewiem czy to te numery czy może oznaczenia skrzyni są ukryte gdzie indziej; Proszę o szybką odp.

DSC_0145.jpg

Opublikowano

Na korpusie skrzyni z prawej strony powinna być przynitowana tabliczka znamionowa w kolorze zielonym lub czarnym i tam wybite jest oznaczenie skrzyni.

Najłatwiej Tobie będzie sprawdzić kod skrzyni patrząc na wklejkę z kodami wyposażenia i silnika. Jedna wklejka jest we wnęce koła zapasowego, druga po wewnętrznej stronie okładki książki serwisowej.

Opublikowano
  • Autor

właśnie nie ma żadnej tabliczki znamionowej obszukaliśmy całą skrzynię z siostrzeńcem leżąc pod autem i tylko te cholerne numerki były sprawdzę jeszcze w tej wnęce koła jak tam nie będzie to już nie wiem bo o książce serwisowej też mogę pomarzyć. tak to jest jak się kupuje stare auto

Opublikowano

Jeżeli jest to audi 1.9 TDI 110km,to skrzynia DMX ,chyba ze ktoś tam cos modzil

Opublikowano
  • Autor

We wnęce zapasu była taka wyklejka

DSC_0147.jpg

Myślę że chodzi o te oznaczenie DFH bo szukałem w sieci gdzie jeszcze mogą być numery i dowiedziałem się o rakiej stopce na górze skrzyni i ma takie same oznaczenia

DSC_0153.jpg

Opublikowano

Czesc,

No to masz skrzynie DFH.

Sokram

Opublikowano

tak jest to skrzynia DFH

Opublikowano
  • Autor
Musicie zacząć od sprawdzenia stanu oleju w skrzyni, jeżeli będzie za niski skrzynia będzie mieć problem z utrzymaniem ciśnienia i wystąpi uślizg. W okolicy Lipna niestety nie znam, ale w Bydgoszczy na Modrzewiowej koło ASO Renault jest gość, który robi automaty i zna się na rzeczy.

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:19 ----------

Jest jeszcze Dulcet w Strzyżawie, do nich masz bliżej.

I to właśnie było to choroba za mało oleju i brak ciśnienia i nie chciał ciągnąć Olej dolany, będę musiał pomyśleć o całkowitej wymianie na świerzy. No ale przynajmniej dowiedziałem się kilku rzeczy o skrzyni w moim autku ;)

Opublikowano

Fajnie, że Twoja skrzynia znowu działa ok :thumbup1: Przy najbliższej okazji wymień olej i filtr, a skrzynie się odwdzięczy prawidłową pracą.