Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dym z wydechu po awarii pompy oleju w 2.0TDI 140KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pilnie proszę o pomoc - podpowiedź w diagnozie. Podczas jazdy w mieście uległa awarii pompa oleju (dokładnie jej napęd - 6-kątny zabierak). Auto na rozgrzanym silniku przejechało po mieście jeszcze ok. 2 - 3 km bez smarowania. Potem zostało zaholowane do warsztatu, gdzie wymieniono pompę wraz z nowym napędem (komplet po regeneracji - 3 lata gwarancji). Przy okazji zrobiłem kompletny rozrząd co było zaplanowane już przed awarią. Przy odbiorze auta od mechanika nic niepokojącego nie zauważyłem - silnik pracował równo i cicho, lepiej niż przed awarią. Niestety po 2 dniach zauważyłem, że coraz mocniej auto dymi na jasno. Szczególnie podczas przyspieszania (dodawania gazu), niezależnie od temperatury silnika. Przejechałem na razie 200km od naprawy i nie stwierdziłem ubytku oleju. Delikatnie słyszę turbinę poza tym nie ma żadnych innych objawów. Silnik pracuje równo, dobrze przyspiesza itd. Czy to oznacza, że te 2 -3 km mogły spowodować inne poważne uszkodzenie np. turbiny? Co mogło się stać i jak to najsprawniej zdiagnozować?

Opublikowano

dym nie powstaje w turbinie tylko ze spalenia paliwa a czesem z dodatkiem oleju lub płynu chłodzacego... wróc do mechanika na sprawdzenie. niech sprawdzi czy te spaliny/dym powstał tylko z paliwa, czy z domieszka płynu chłodzacego... chyba ze zle ustawiony rozrząd jest.

Opublikowano

To dziwne, że turbina w ogóle żyje, teoretycznie nie miała prawa tego przeżyć :decayed:

Na 99% to ona puszcza oliwę i z tąd ten dym :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Bingo Piotrsob1! Po krótkiej wizycie u mechanika, na podstawie koloru i zapachu spalin (jasnoniebieski) mechanik stwierdził, że to na pewno turbina. Do tego już niezależnie od tej awarii do wymiany mam też dwumas (słychać go już na biegu jałowym) w komplecie ze sprzęgłem. Pytanie moje jest następujące: czy tak na oko jest w ogóle możliwe aby bez żadnej szczegółowej diagnostyki mieć 100% pewności, że to właśnie turbina jest uszkodzona oraz że nie uległy uszkodzeniu inne elementy silnika. Nie chciałbym wypłacić kolejnych kilku tys. i po zakończeniu naprawy kolejny raz dowiedzieć się, że jest jeszcze coś do roboty. Czy czekająca mnie naprawa (turbina+sprzęgło+dwumas) po wykonanej już kilka dni temu naprawie (pompa oleju + rozrząd + wymiana płynów = 3600PLN) nie przekroczy przypadkiem wartości tego silnika?

Koledzy eksperci poradźcie coś.

Opublikowano

Tak na ucho silnik pracuje tak samo jak przed awarią ?

Nie słychać jakichś stuków w układzie korbowo-tłokowym? - bo następne w kolejce do wysrania po takiej awarii są panewy :whistling:

Jeżeli nie słychać róznicy, to dla świętego spokoju sprawdził bym manometrem ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, pracującym na wolnych obrotach.

Jeżeli jest w normie, to motorówka będzie żyła.

Co do wartości ciśnienia , które mieści się w normie, to niestety nie pomogę, brak praktyki i wiedzy :decayed:

Zbyt małe ciśnienie oleum może być powodem puszczania oleju przez turbine, jej uszczelnienia pracują poprawnie , jak ciśnienie oleju ma odpowiednią wartość.

Dobrze że w BLB nie ma DPF-a, tam jak turbo poleje olejem po części gorącej, to rzeczony filterek nadaje się co najwyżej na wizytę w punkcie skupu katalizatorów :grin:

Opublikowano
  • Autor

Nie zauważam różnicy w pracy silnika po awarii. Wydaje się nawet, że pracuje ciszej i równiej. Słychać jedynie dwumas (gdy puszczę częściowo lub całkowicie sprzęgło). W poniedziałek auto idzie do mechaniora... Upewni się co do tej turbiny.