Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o diagnozę...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Otóż mam problem z silnikiem 2,5 tdi... wszystko niby jest ok gdy jest zimny... pali na dotyk.. a jeżeli przejadę powiedzmy 6 km silnik złapie 90C to już mam duży problem z odpaleniem po krótkim postoju... muszę dać mu jakieś 40 min czy coś w tym stylu żeby temperatura silnika spadła z 90... Auto oddawałem do mechanika sprawdzał szczelność układu i jest ok... pompa też PRAWDOPODOBNIE ok... jedynie co mi zrobił to ustawił kąt wtrysku bo podobno był zły... i on mówił że jak będzie tak dalej to żeby mu dać znowu to coś pogrzebie przy czujniku temperatury silnika(wody) ale postanowiłem go sam wymienić i niepotrzebnie bo problem dalej jest... a tak zaczęło się dziać po moich pseudo naprawach czyli zwalałem pokrywy zaworów bo poprzedni właściciel straszny syf tam zrobił i nie dało się na to patrzeć.. i pokorciło mnie założyć stare przelewy i w te upały co były mi popękały.. i wracałem tak na popękanych gdzieś z 20 km... i tak słyszałem że mogły membrany w pompie paść ? czy może macie jakąś inną opcję ? i z tego co widzę to co ten mechanior mi sprawdzał szczelność to że jednak mi leci paliwo ponieważ leci mi olej z miski olejowej ale auto zostawia takie rozmyte plamy pod sobą nie sam olej tylko tak jakby wymieszane z ropą tylko pytanie skąd tam ropa z samego przodu auta ? Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam,na początek myślę że powinieneś zrobić logi na VAG-u żeby grono na forum miało więcej danych co sie dzieje w silniku bądź w VP44.Co do wycieku to myślę że jak przelewy popękały mogła ropa spłynąć po bloku silnika,więc foto też myślę mile widziane.Ciężko cokolwiek pomóc przez neta bez danych z kompa.

Jedno pytanie czy wymieniałeś te felerne przelewy czy mechanik wymieniał ??

Opublikowano
  • Autor

Ja wymieniałem przelewy, a co do ropy to racja ale już dość dawno mam te nowe przelewy i ta ropa która powpadała gdzieś tam w szczeliny to już raczej znikła. Co do kompa to ten mechanik go podłączył i nie miał jakiś błędów, ale planuję go jeszcze raz podłączyć w najbliższym czasie...

Opublikowano

jedź człowieku do porzadnego mechanika co zna ten silnik, i nie zastanawia sie nad nim,.

mineralna u witka, porządną diagnoze zrobisz,., ewentualnie zmienisz mape i bedzie palił dobrze na ciepłym

, spróbuj odpiac czujnik cieczy i odpalić na ciepło, powienie odpalic od strzała,.

Opublikowano
  • Autor

Kolego jeżeli chodzi Ci o czujnik temperatury wody to wymieniłem go na nowy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mój ciężko pali na ciepłym od momentu wymiany rozrządu,mechanik twierdzi,że z jego strony wszystko jest zrobione jak trzeba.Po jakimś czasie ustawiłem kąt wtrysku na prawidłowy,wymieniłem czujnik temperatury,bo był do bani(sprawdzone vagiem),nowy działa dobrze - również sprawdzony,ostatnio zmieniłem dawkę startową i na chwilę było lepiej,a teraz to jak mu się chce raz zapali od strzała,a raz pokręci.Gdzie można jeszcze szukać przyczyny ciężkiego odpalania?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ciężkiego odpalania można też szukać w akumulatorze. Jak już pisałem w innym poście. Też wymieniłem rozrząd z pompą wody i wszystko ładnie pięknie.. Przyszła zima i na zimnym palił od strzała a na ciepłym już mu tak nie szło.. Kupiłem aku i problem z odpalaniem na ciepłym silniku znikł, nie kręci długo bo jakieś 1-3 sekund. Spróbuj podmienić akumulator o tych samych parametrach i oczywiście go rozgrzej zgaś i za chwilę odpal. Daj znać czy to coś Ci dało :)