Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Lekko hamuję, a odzywa się ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

PANOWIE PROBLEM ROZWIĄZANY!!! :kox: Z tyłu wymieniałem amorki klocki i tarcze i znalazłem: pierścień ten nacinany od ABSu był pęknięty a rdza go tak rozepchała że zrobiła się tam szczelina ok.2mm. Pierścieni nie wymieniałem na nowe tylko docisnołem w imadle i odpowiednią elektrodą go pospawałem. Pierścienie mocno potraktowałem szczotką drucianą i zamontowałem na nowe tarcze. :wink4:

Opublikowano

Koledzy mam ten sam problem. Przy hamowaniu przy małych prędkościach (na światłach przed autem oraz przy skręcie w lewą stronę) jest takie odczucie jak by załączał się ABS po chwili hamulec puszcza (nie mam hamowania) i nagle się załącza i hamuje. Kiedyś prawdziwy mechanik mi o tym mówił ale nie pamiętam recepty na to. Z tego co kojarzę, trzeba spuścić płyn hamulcowy, jakoś przeczyścić przewody hamulcowe (powietrzem?) i wlać nowy.

Jeżeli jest ktoś z Kazimierza Dolnego to niech się do mnie odezwie bo wiem gdzie jest ten mechanik co wszystko wie na temat audiczek. Miałem kiedyś właśnie problem na wakacjach, podjechałem do niego przypadkowo z usterką, naprawił w 5 minut. Widać ze gość wie wszystko o audi. Niestety teraz nie ma mnie w tych rejonach.

Życzę powodzenia z tym dziadostfem :confused4:

Opublikowano

mialem to samo po wymianie tarcz hamulocwych... trzeba sprawdzic na VAgu czy wsztrskie kola kreca sie synchronicznie (ta sama predkoscia) ... u mnie przyczyna byl pierscien... jesli dobrze pamietam:) pozdroo

Opublikowano
  • Autor

Panowie ja walczyłem długo z tym objawem i radze: wyczyścić i odpowiednio ustawić czujniki, jeśli problem będzie się powielał to odkręćić tylne tarcze i sprawdzić stan nacinanych pierścieni od ABSu. Mi też tak ABS się włanczał przy niskich prędkościach i robiło to się częściej na łukach w lewo i był pęknięty pierścień w lewym kole.

Opublikowano

witam wszystkich na codzien pracuje z samochodami ale z reniami i z praktyki wiem ze zadne czysczenie ani dopychanie to nie lekarstwo na to co piszecie jak lekkko b naciskacie na hamulec to abs zaczyna działac jak by pierscien byl zanieczyszczony to by gubił sygnał czyli szczeline wtedy by zaswiecała sie usterka abs a tak nie m a mialem to samo w swojej audi po wymianie klocuszkow pozdrawiam wszystkich klubowiczow

Opublikowano
  • Autor

Koledzy ja temat zwalczyłem więc radze czytać moje wiadomości :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy to nic innego ja czujnik, ja mialem to samo, albo sie popsul albo nie styka itp.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam problem z prawym tylem. mechanik mi mowil, ze boi sie tego dotykac, tak mocno siedzi. czy mozna czujnik jakos uszkodzic przy wyciaganiu? ile jest roboty z wymiana takiego czegos w quattro?

Opublikowano
  • Autor

mam problem z prawym tylem. mechanik mi mowil, ze boi sie tego dotykac, tak mocno siedzi. czy mozna czujnik jakos uszkodzic przy wyciaganiu? ile jest roboty z wymiana takiego czegos w quattro?

No to na starcie powiem ci jedno: jak twój mechanik boi się brać za takie rzeczy to lepiej od razu zmień mechanika. Czujnik czasami mocno siedzi i trzeba zapuszczać i ostrożnie próbować na "wagę". A odkręcałeś zacisk i podstawę zacisku i sprawdzałeś stan pierścienia (tak jak Ci pisałem w twoim osobnym poście na ten temat)???

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

mam kolejny problem z ABSem. wogole mi nie dziala. przy zapaleniu zaplonu odrazu wywala blad, nie musze ruszac z miejsca, nawet nie zapalam silnika. Vag nic mi nie pokazuje, bo nie potrafi sie polaczyc. nie wiem co sie moglo stac. mialem Vaga podpietego, chcialem sprawdzic bledy ABS w czasie jazdy. normalnie sie polaczyl, ale bledow nie zdazylem sprawdzic. od tamtej pory caly czas swieci ABS (razem z wykrzyknikiem czerwonym na wyswietlaczu), a Vag sie nie laczy. w innych autkach dziala.