Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komunikat BRAKE! na FIS przy skręcaniu w prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

dzisiaj podczas jazdy stało się coś dziwnego, mianowicie, kiedy skręcałem w prawo wyskakiwał mi na FISie czerwony komunikat BRAKE!, z trzema sygnałami dźwiękowymi. Pojawiło się to ze 3 razy, przy zakrętach ok. 90 stopni, nie mniej. Hamulce sprawne, tzn. hamują, a po wyprostowaniu kół komunikat znikał.

Poza tym stało się również coś jeszcze dziwniejszego, bo przy zawracaniu, na dwa razy czyli z użyciem wstecznego, skrzynia (tiptronic) zatrzymała mi się na jedynce i nie chciała wrzucić wyższego biegu. Musiałem zgasić silnik i zapalić znów. Potem było ok. Nie wiem czy ma to jakiś związek.

Nie wiem czy zamieszczam w dobrym dziale ten post, bo z tego, co się orientuję komputer czasem komunikuje w ten sposób problemy, które nie mają nic wspólnego z hamulcami, ale komunikat był jednak dotyczący układu hamulcowego.

Podłączyłem przed chwilą VAGa i w hamulcach jest taki błąd:

01119 - Gear Recognition Signal

35-10 - - - Intermittent

Komunikat ten pojawia się już od dawna i nikt nie wie o co z nim chodzi niestety.

Dodam jeszcze, że przy skręcaniu w lewo pojawia się jakieś dziwne szuranie. Tutaj wątek z opisanym problemem, może ma to też coś wspólnego: http://a4-klub.pl/uklad-napedowy-12/szuranie-skrecaniu-lewo-285149/#post3753994

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Co to może być?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Opublikowano

Sprawdz wtyczki do ECU i sterownika ABS

---------- Post dopisany at 13:38 ---------- Poprzedni post napisany at 13:37 ----------

Sruby na przegubach masz dobrze dokrecone ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

A podpowiesz, gdzie tych wtyczek szukać dokładnie?

Odnośnie przegubów, miałem ostatnio jeden zewnętrzny wymieniany, może coś jest niedokręcone faktycznie. Myślisz, że to może mieć coś wspólnego?

Dodam jeszcze, że wg strony Ross-Tech, gdy pojawi się taki błąd w sterowniku ABS/ESP należy sprawdzić sterownik skrzyni. Tak zrobiłem, a ten wypluł mi coś takiego:

17090 - Transmission Range Sensor (F125): Implausible Signal

P0706 - 35-10 - - - Intermittent

Czy to się składa w jakąś sensowną całość?

---------- Post dopisany 13-09-2013 at 22:53 ---------- Poprzedni post napisany 12-09-2013 at 13:59 ----------

Poszperałem trochę w sieci i wpadłem na forum, gdzie kilka osób napisało, że problem z błędem 01119 - Gear Recognition Signal polega na czujnikach ABS. W kilku przypadkach pomogło wyjęcie ich i przeczyszczenie. Spróbuję jutro się za to zabrać. Dam radę wytargać je sam?

---------- Post dopisany 15-11-2013 at 17:33 ---------- Poprzedni post napisany 13-09-2013 at 22:53 ----------

Problem chyba rozwiązany. Znajomy mechanik zwrócił mi uwagę, że muszę mieć poziom płynu hamulcowego na max. Sprawdziłem więc, było tak na środku między max a min, może trochę mniej. Dolałem do max i jest spokój póki co.