Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyjazd do Niemiec z lawetą. Czy wymagane jest tacho?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje wyjazd do Hamburga po dwa auta osobowe. Auto laweta plus laweta, oczywiście zestaw wypożyczony z znajomej wypożyczalni. Interesuje mnie czy na terenie Niemiec do takiego zestawu auto laweta musi posiadać tacho?

Opublikowano

Ja byłem w Sprinterem laweta + laweta i nie potrzebowałem tachografu tak więc spokojnie :wink4:

Opublikowano

nie do końca tak spokojnie , bo jeśli masz działalność i kupisz auta jako przedsiębiorca to już tacho potrzebne:naughty:

Opublikowano

Dziękuje za dopowiedz. Auta kupuje Zonie i szanownej teściowej. W moim przypadku zestaw przekroczy 3,5 tony.

Opublikowano

occzywiście potrzebujesz prawko E do B i Viatoll na Polskę:wink:

Opublikowano

Prawko mam. Mam dylemat, dzwoniłem do znajomego laweciaża , powiedział mi ze w Niemczech nawet do prywatnego przewozu wymagane jest tacho lub książka pracy. Chodzi o zestawy pojazdów powyżej 2.8tony. Przytoczył mi nawet jakiś artykuł. Według niego na solo można jechać, natomiast z przyczepą już nie. Standardem jest też pisanie umowy na siebie. Taka impreza według cennika BAG kosztuje 3800 euro i nie ma tłumaczenia że jedziesz prywatnie. Tak dla potwierdzenia zadzwoniłem też do kogoś sprzedającego sprintera na allegro. Auto wyposażone w tacho. Gość potwierdza tą informacje, twierdzi też że nie zawsze BAG robi problemy. W mojej okolicy gdzie obecnie mieszkam żadna wypożyczalnia nie ma lawety z tacho.

Opublikowano

ja jeździłem na Austrie i Szwajcarie zestawem i nigdy nie miałem problemów z tacho czy książką. Słyszałem coś kiedyś że na Niemcowni coś się czasem czepiają ale nigdy nie miałem potwierdzonego przypadku. Zresztą jak pogadasz z laweciarzami nikt nie ma tacho ani książki drogowej i wszyscy tak jeżdżą, ale jak wiadomo zrobisz jak uważasz bo z tego co napisałeś kary są nie małe

Opublikowano

a jak to jest z opłatami drogowymi za dostawczaka do 3,5 ton?? trzeba coś wykupywać??

Opublikowano

na Niemcy nie trzeba, na Czechy Austrie winiety

Opublikowano

No i objechałem. Wracając do domu na Berlińskim ringu zostałem ściągnięty z autostrady prze Police. Generalnie kontrola byłą krótka, sprawdzili brify aut, hamulec najazdowy, opony . Pierwsze pytanie było o licencje i tacho, oczywiście licencji nie mam no bo niby skąd. Odpowiedziałem ze to moje prywatne, i na tym się skończyło. BAG na szczęście po drodze nie widziałem. Na tarczkę nie patrzył.

Opublikowano

tak jak pisane w tej dyrektywie którą wyżej podwieszałem , jeśli nie jedziesz zarobkowo to nie potrzebne tacho , choć znam przypadek że koleś niby prywatnie jechał a umowy na fury podstęplował pieczątkami firmowymi (handel aut) i był zonk:naughty:

Opublikowano

piszesz karte kierowcy jak cos . wydrukuj buchtacho i bez problemu sie da oszukac ja tak robilem na spedycji

---------- Post dopisany at 17:41 ---------- Poprzedni post napisany at 17:38 ----------

i kontrola byla czy cos i bez problemu . a znowu slyszalem ze jak robisz dla siebie to nie musisz miec nic zadnych kasizek ja jezdzilem pod firma spoedycyjna to musialem nawet na busie Boxerze . wiekszosc czasu sie udawalo. Teraz w fimie co robie niemieckiej jezdze laweta z przyczepa do tego i na kat.B do 7.5t i nie mialem problemu z niczym