Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Schemat kostki oświetlenia w podsufitce.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć poszukuję schematu kostki oświetlenia kabiny montowanego w podsufitce. Szukam już chwilę i nie mogę dokopać się nigdzie rozpiski pinów.

Z kostki tej chciał bym dostać +12V po zapłonie albo po otworzeniu auta tak aby po jego zamknięciu/wyłączeniu zapłonu te 12V zniknęło (czyli tak jak zapala się i gaśnie światło w kabinie). Potrzebuję tego do zasilenia video rejestratora. Oczywiście rejestrator jest na 5V. Rozebrałem więc ładowarkę samochodową i przerobiłem trochę płytkę, żeby zmieścić wszystko w jak najmniejszej obudowie. Układ przetestowałem pod obciążeniem pod katem nagrzewania się i z uwagi na wysoką sprawność układu scalonego (87,7% - ładowarka firmowa HTC) straty przy ładowaniu są tak małe (z obliczeń wychodzi mi 0,615W), że układ jest ledwo letni tak więc jestem gotowy do instalacji. Szukałem takiego miejsca bezpośrednio w lampce ale niestety scalak w przycisku [0 1] skutecznie miesza w napięciach. Chciał bym uniknąć niepotrzebnego nacinania kabelków albo wyciągania pinów z kostki. Proszę o jakąś podpowiedź :)

Opublikowano

Zasilanie oświetlenia +12V to pin nr 3 . przewód czerwono żółty . Ale ten plus nie jest wyłączany stacyjką . Całe sterowanie oświetleniem realizowane jest w minusie -12V .pin nr 5 .

Opublikowano
  • Autor

Hej,

Dzięki za podpowiedź ale czy mógłbyś wyjaśnić na jakiej zasadzie działa -12V? Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić skoro instalacja jest +12 to potrzebne jest jeszcze GND. Zakładając, że faktycznie w samochodzie jest jakiś generator napięcia "ujemnego" (bardziej chyba należało by mówić o przeciwnym kierunku przepływu) to nie bardzo wiem jak by działało oświetlenie w takim przypadku. Czy mógłbyś napisać co się dzieje w danym momencie włączania/wyłączania oświetlenia?

Opublikowano

Normalnie kolego w lampce masz caly czas +12V a jak otworzysz drzwi albo przelaczysz wl. lampki na pozycje 1 to dopiero lampka dostaje GND czyli mase(-) i staje sie jasnosc w kabinie :)

Opublikowano
  • Autor

Czyli to co kolega napisał (-12V) to po prostu GND? Oznacza to że zamknięcie/otwarcie układu odbywa się po GND a nie po +12V ?

Opublikowano

dokładnie tak :)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje bardzo :) Jutro okaże się czy nic nie zjaram po wpięciu się w ten sposób... ;)

Oczywiście dam znać jaki jest efekt.

---------- Post dopisany 20-10-2013 at 18:49 ---------- Poprzedni post napisany 14-10-2013 at 00:34 ----------

Dopiero dzisiaj miałem czas wszystko posprawdzać. Faktycznie jest tak jak kolega Grzegorz napisał. pin 3 to +12 pin 5 to GND. Niestety po włączeniu zapłonu obwód zostaje otwarty (pin 5) i zasilanie znika. Jako, że faktycznie +12 na pinie 3 cały czas jest dostępne a znika tylko GND na pinie 5 zacząłem szukać innego pinu który musi podawać GND (przecież podświetlenie przycisków lampki podsufitki świeci cały czas). Okazało się, że pin6 daje GND zaraz po otwarciu samochodu i jednocześnie po jego odpaleniu nie znika. Wszystko było by super gdyby nie fakt, że po zamknięciu samochodu (uzbrojenie alarmu) miernik zapięty na pin 3 i 6 pokazuje mi +4,5V. Nie jestem pewny czym na dłuższą metę skutkowało by pozostawienie podpiętego zasilacza na 4,5V zamiast 12V. Dioda kontrolna na zasilaczu świeci się ledwo co, układ się nie grzeje (sprawdzałem około 3 - 5 min) a jednak mam wątpliwości chociażby o rozładowanie akumulatora.

Muszę zasięgnąć porady u mniej domorosłego elektronika jak ja.

W między czasie może ktoś by poddał pomysł skąd najwygodniej do lampki podsufitki podciągnąć +12 i GND tak aby działało po zapłonie i bezpiecznie mogło zostać dociążone paroma dodatkowymi amperami?

Opublikowano

Proponował bym dociągnięcie +12V z bezpieczników . Wystarczy wyjąć lampkę na suficie , odkręcić lewy przeciwsłonecznik . Zaczynając od lampki przepchać sztywny drucik i za nim zaczepiony przewód w kierunku otworu mocowania przeciwsłonecznika . I póżniej w dół lewym słupkiem prosto do bezpieczników . Tam znależć bezpiecznik z +12V po stacyjce i po problemie . Przerabiałem to.

• 5 lat później...
Opublikowano

Które kable od mikrostyka po otwarciu drzwi kierowcy?