Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny zapach z kratek wentylacyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam do Was pytanie - posiadam Audi A4/B6 z 2002r, silnik 1.8T. Przy włączonym nawet temp. ok. 20-25 stopni czy też dmuchania zimna (bez klimy) w aucie , gdy mam rozgrzany silnik i podjadę np. na światła i chwilę postoje, to czuć dziwny zapach w środku, tak jakby wylał się płyn chłodniczy na układ wydechowy i pod wpływem ciepła po prostu dziwnie śmierdział. Gdy kilka miesięcy temu wymieniałem płyn, to butelka mi się przewróciła i wylało się trochę na układ wydechowy zaraz koło silnika i śmierdziało właśnie dokładnie tak samo, ale nie wierzę, aby trzymało to przez ponad 8-9 miesięcy, kiedy to wylało się własnie na układ wydechowy. Odkręciłem na ciepłym silniku również korek od wlewu płynu chłodniczego i zapach dokładnie taki sam, jak czuć w środku. Zresztą przy postoju np. w garażu na ciepłym silnik czuć dokładnie ten sam zapach na zewnątrz. Na zimnym silniku tego niestety nie ma.

No i tak, pierwsza myśl to ucieka gdzieś płyn chłodniczy - guzik prawda, w układzie przez ostatnie 8-9 miesięcy nie ubyło praktycznie nic, stan jest dokładnie taki sam.

Ma ktoś pomysł co to może być?

Opublikowano

Mam to samo. U mnie ciekło z trójnika co wychodzi z głowicy z tyłu silnika, kapało na rozgrzane elementy silnika i czuć było charakterystyczny swąd płynu chłodniczego na zewnątrz i w środku auta. Trójnik wymieniony ale problem do końca nie rozwiązany, bo jak puszcze ciepłe powietrze to z nawiewów śmierdzi i nie wiem co to jest, bo płynu chłodniczego nie ubywa, nagrzewnica wygląda na szczelną a zapach nieprzyjemny. Przy zimnym powietrzu tego zapachu nie czuć, nie wiem co to jest i nie mam pomysłu jak problem rozwiązać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

U mnie jest wszystko w 100 % szczelne, bo płyn nie schodzi nawet w 1 cm już przez ponad pół roku, a zapach nadal jest...

---------- Post dopisany 31-10-2013 at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany 22-10-2013 at 22:04 ----------

Nikt nie pomoże?

Opublikowano

A oleju ci ubywa?? Moze z tylu silnika ci sie poci. Ja mam to samo wymienilem uszczelke pod glowica ale dalej smierdzi wiec zostaje oring czy cos od zmiennych faz rozrzadu ale z tym to musze dac auto do machera

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

obczaj czy olej nigdzie nie kapie i sie nie przepala

Opublikowano

Ja mam również problem z dziwnym zapachem. Jednak u mnie śmierdzi czymś w rodzaju gumy/silikonu czy też kleju montażowego. Mi zapach kojarzy się z gumowymi rękawiczkami roboczymi.

Co ciekawe zaczyna śmierdzieć już podczas wyjazdu z garażu jak tylko nadmuch zaczyna pracować więc nie ma to nic wspólnego z temperaturą.

Może miał ktoś coś takiego ?

Co prawda mi ubywa oleju regularnie ale smród pojawił sie dopiero teraz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mój problem rozwiązany - podaje dla przezorności. Zaczął ubywać mi olej, co mi nie pasowało... Robiłem dolewki, wydawało się, że wszędzie sucho, natomiast pojechałem w końcu na kanał, zdjąłem przedni zderzak i chłodnice i dopiero wtedy zobaczyłem, że olej kapał delikatnie do takiego rowka pod silnikiem (z jego tylnej części), a kiery rowek był już pełen to po prostu zaczęło kapać na kawałek rury wydechowej i dlatego był taki zapach. Wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów, wyczyściłem wszystko z oleju, zrobiłem dolewkę i smród zniknął, chociaż jeszcze przez 2 tyg od wymiany uszczelki smród był, bo nie udało się usunąc oleju z rury wydechowej (nie potrafiłem się tam dostać) ale po 2 tyg wszystko wróciło do normy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam chciałbym odnowić temat. U mnie mianowicie jest tak, że włączę zimny nawiew i zaczyna śmierdzieć nie jest to płyn tylko taki "zaduch" a jak dam ciepłe powietrze przestaje śmierdzieć... :/ na włączonej klimie tego problemu nie ma ? Ktoś ma pomysł?