Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

lokalizacja denerwującego piszczenia, "rechotania"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: Panowi coś jest nie tak i strasznie mnie to denerwuje. Piszczy mi coś przy odpaleniu auta, chciałbym żebyście mi pomogli zlokalizować problem. Piszczenie słychać na dole jak jak uklęknę pod silnikiem i z góry także. Kolega Marcin sugerował że może być to łożysko wentylatora:

vcud.jpgc0rx.jpg

ŁOŻYSKO WENTYLATORA VISCO WISCO AUDI A3 A4 A6 (3637326838) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Dodam że przy zmianie rozrządu wszystko było wymienione na nowe. Nie mam zbytnio pomysłu co to może być. Z jednej strony piszczenie a z drugiej ja by takie "rechotanie". Myślę sobie czy to nie przypadkiem łożysko sprężarki klimatyzacji ?

Może to i to :whistling: tu są jeszcze 2 filmiki(zaraz dodam). Za pomoc będę bardzo wdzięczny :wink:

20131019 085438 - YouTube

20131019 085632 - YouTube

Opublikowano

Mi się taki dźwięk odezwał tuż przed tym jak mi się zatarło kółko od alternatora :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Wymienione na nowe, tez myslalem ze to jest wlasnie to ale nie :whistling:

Opublikowano

Rechotanie nie nasila się przy wyłączonej klimie?

Opublikowano

Zdejmij mały pasek pk ze sprezarki i będzie o jedno jasniej

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie , jak wylacze rechotanie slychac glosniej. Co to takiego?

Opublikowano

Prawdopodobnie sprzęgiełko zrywne spręzarki klimatyzacji.

Opublikowano
  • Autor

To piszczenie w zimniejsze dni możne być tez spowodowane tym?

A można np tylko same łożysko wymienić ? Czy trzeba całe sprzęgło ?

Opublikowano

Witam!

Kurcze ogladnolem te filmiki po 3 razy i ciezko stwierdzic co to moze byc ale nasuwa mi sie jeszcze kilka rzeczy a mianowicie na Twoim miejscu zdjol bym pasek od alternatora i pokrecil bym pare razy , raz szybciej a raz wolniej sama rolka alternatora bo moze to lozyska we wnatrz alternatora sie skonczyly i tak popiskuja.

Kolejna rzecz to rolka napinacza , wiem ze sa nowe ale rozumiesz zlosliwosc rzeczy martwych nie zna granic a moze trafila sie jakas felerna i mimo malego przebiegu od zalozenia zaczela juz wydawac takie odglosy zlwaszcza jak sam zauwazyles i widac to na filmiku drugim , ze jak wlozyles rek z telefonem pod spod auta to piski slychac bardziej wyraznie a z tego co widze to w Twoim autku ta roka od napinacza jest dosc nisko (Ja mam jeszcze starsze rowiazanie w Mojej A4 tego napinacza)

Kolejna rzecz to tak jak pisales o kompresorze klimatyzacji ale jak juz napisalem wyzej wydaje mi sie , ze owe piski sa bardziej slyszalne od spodu od prawej strony zas kompresor jest po lewej stronie auta.

Czy w Twojej A4 masz dwa paski prowadzace czy tylko jeden rownierz napedzajacy kompresor ?

Jak masz dwa paski to zrob jak inni sugeruja czyli zdejmij pasek z kompresora i odpal silnik i wtedy bedziesz wiedzial czy to on nawala czy tez nie a jak tylko jeden pasek napedza wszytko to ciezko bedzie to sprawdzic , raczej chyba bez wizyty u "szpeca" od klimy sie nie obedzie jezeli wyeliminujesz pozostale mozliwosci z ktorych moga wydobywac sie piski. Tyle co Ja moge jeszcz podsunac do rozmyslenia.

Opublikowano

Dokladnie , jak wylacze rechotanie slychac glosniej. Co to takiego?

Miałem podobnie, z tym że u mnie było samo rechotanie bez piszczenia. Powodem były zupełnie wytarte gumki na sprzęgle sprężarki. Koszt 1szt ok 6zł i jest ich chyba 6szt. Myśle że na 100% są u ciebie do wymiany. Dodatkowo do sprawdzenia sprzęgło na sprężarce klimy bo być może ono piszczy.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko u mnie niestery jest na jednym pasku.

Tak jak pisalem wczesniej wymienie lozysko klimy i te gumki przy okazji tez. Zobaczymy co i jak, bo cale sprzegielko troche kasy kosztuje.

Opublikowano

Z jakiej jestes miejscowosci ? daleko masz do tej firmy AUTO KLIMA

Ja do nich az jechalem z Moja klima bo u mnie w Mojej wielkiej metropolii byli tylko "szpece" a nie osoby , ktore znaja sie na temacie.

Jak cos to u nich na tej stronie mozesz sprawdzic ceny ori czesci DENSO do sprezarek i zakupic.

Mnie wymiana kompletnego sprzegla w sprezarce wraz nabiciem i sprawdzeniem szczelnosci calego ukladu wyniosla 560zl

Opublikowano
  • Autor

mam 230km w jedną stronę :kwasny: trochę za daleko :whistling:

czyli u mnie siedzi 6SEU14C, kupię łożysko i gumki i zobaczę co się pod tym kryje :decayed: Bo nie będę od razu zmieniał całego kompletnego sprzęgła:whistling: