Opublikowano 24 Października 201312 l Witam Nęka mnie nie dogrzany silnik. Robiłem logi, wklejałem na forum i doszliśmy do wniosku że termostat się nie domyka. Zakupiłem termostat Wahlera i koncentrat Febiego u kolegi z forum TOM77. Na poniedziałek rano jestem umówiony do mechaniora. I teraz pytanko... Może termostat który siedzi w silniku zaszedł kamienień i może wystarczy tylko czymś wyczyścić cały układ ? (jakimś rozpuszczalnikiem kamienia) Pozdrawiam
Opublikowano 24 Października 201312 l Jeżeli w układzie chłodzenia jest płyn to kamienia być ni powinno, no chyba że byś lał wode z kranu to był by kamień. Po prostu wymień termostat zalej nowy płyn i gitara, nie kombinował bym z płukaniem układu żadnym odkamieniaczem bo może to nie, pomóc a zaszkodzić.
Opublikowano 25 Października 201312 l Autor Okej i tak zrobie. Termostat kupiłem dobrej marki ? Temperatura otwarcia 87 stopni. Kiedyś pytałem się nawet Toma o jakąłś płukanke do chłodnic to mówił że nie poleca bo to są zabijacze chłodnic.
Opublikowano 25 Października 201312 l Okej i tak zrobie. Termostat kupiłem dobrej marki ? Temperatura otwarcia 87 stopni. Kiedyś pytałem się nawet Toma o jakąłś płukanke do chłodnic to mówił że nie poleca bo to są zabijacze chłodnic. Dobry. Wymień termostat, zalej płyn, odpowietrz układ, a później się przejedź i sprawdź czy silnik osiąga 90C.
Opublikowano 25 Października 201312 l http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-238/termostat-wahlera-260648/index2.html
Opublikowano 26 Października 201312 l Autor Panowie macie jeszcze dla mnie jakieś zalecenia przed poniedziałkowym serwisem ? Przedzwoniłem do mojego pobliskiego sklepu motoryzacyjnego to za Febiego G12 różowy 1,5L powiedzieli mi 35zł a za ori Volkwagenowski 32zł O co chodzi z tym "ori" że jest tańszy od Febiego ? i który wy bardziej zalecacie ?
Opublikowano 26 Października 201312 l Nie wiem dlaczego ori jest tańszy, ale niezależnie od tego, który kupisz to będzie dobry wybór Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 26 Października 201312 l jeden i drugi płyn jest ok najważniejsze to żeby pożądnie odpowietrzyć układ i będzie git majonez
Opublikowano 26 Października 201312 l Autor Dwie buteleczki po 1,5L wystarczą do mojego silnika 1.9TDI ALH ? Będziemy jakoś z mechaniorem odpowietrzać, na wszelki wypadek wydrukowałem sobie manuala kolegi Biszczan.
Opublikowano 26 Października 201312 l Około 6 litrów gotowego płynu wlałem siebie. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 26 Października 201312 l Panowie macie jeszcze dla mnie jakieś zalecenia przed poniedziałkowym serwisem ? Przedzwoniłem do mojego pobliskiego sklepu motoryzacyjnego to za Febiego G12 różowy 1,5L powiedzieli mi 35zł a za ori Volkwagenowski 32zł O co chodzi z tym "ori" że jest tańszy od Febiego ? i który wy bardziej zalecacie ? oryginalny jest w litrowych butelkach
Opublikowano 26 Października 201312 l Autor Niby jest w 1,5L Ory płyn chłodniczy koncentrat G12++ G13 VW AUDI (3651500133) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Opublikowano 26 Października 201312 l Może od aso zależy bo u mnie w 1, 5L są dostępne. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Października 201312 l W instrukcji masz zapewne napisane G12 i taki możesz wlać te plusy szczęścia nie dodają